4.1 C
Široki Brijeg
More

  Moji općeniti savjeti kako putovati uz stomu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ako ste samo na trenutak pomislili kako je vaša stoma jedna velika prepreka da idete na putovanja, moram vas već na tu prvu pomisao zaustaviti. Činjenica da imate stomu ne bi vas trebala spriječiti da putujete. Važno je samo planirati unaprijed svoje putovanje i biti spreman preduhitriti eventualne nezgode koje bi se mogle dogoditi.

  Osigurajte dovoljnu količinu zaliha i uvijek vodite računa da na putovanjima imate i onu jednu malu dodatnu zalihu na dohvat ruke, koja će vam služiti za hitne slučajeve.

  Znam da se nije lako ispočetka naviknuti na stomu, nije ni meni bilo jednostavno, iako je moja stoma meni došla kao spas od teške i kronične bolesti, koja je galopirajućim koracima oduzimala moj život. Ali dajte si vremena, prije svega da se vaše tijelo oporavi od operacije, a potom i da i fizički i emocionalno prihvatite svoj novonastali organ na površini trbuha. Nakon toga, uživajte u svemu što vam život ponudi, jer propuštene prilike se rijetko vraćaju.

  Nešto što uvijek radim je sastavljanje popisa stvari koje trebam ponijeti sa sobom. Listu napravim par dana prije putovanja i “ažuriram” koji put prema potrebi, a na sam dan polaska ili večer prije sve stvari s popisa spremim u kofer. Zahvaljujući popisu sigurna sam da je sve što mi je potrebno uz mene.

  Iako sam već dugi niz godina osoba sa stomom, uvijek prije putovanja lijepo mentalno vizualiziram svoju rutinu mijenjanja pomagala kako bih se podsjetila što točno koristim i kako bih bila sigurna da ću sve što je dio moje rutine ponijeti sa sobom.

  Koliko čaga ponijeti?

  Ovako to ide kod mene – izračunam broj vrećica koje bih inače trebala za svaki dan mog putovanja, pomnožim broj s 2 i uz dobiveni broj ubacim još koju viška, da se nađe! Ponekad je jednostavno neizbježno u vrućim ljetnim danima češće mijenjati stoma pomagalo nego je uobičajeno. Zato, dodatne pričuvne zalihe znače ljepše i ugodnije putovanje.

  Svoju torbicu s pomagalima uvijek nosim sa sobom, u ručnoj prtljazi. Međutim, zlu ne trebalo, ipak dio pomagala spremim i u kofer, za svaki slučaj.

  Ako vam se ručna prtljaga kojim slučajem zagubi, dodatne zalihe u koferu tada mogu dobro doći dok se ne snađete.

  Na dužim putovanjima ljeti, svoja pomagala držim u termo ruksaku.

  Vrućine mogu utjecati na pomagala, zato uvijek svoja pomagala stavljam van direktnog izlaganja suncu i visokim temperaturama, a tu mi od pomoći budu termo ruksak i par amonijaka. Uvijek pazim da temperatura ne bude preniska i da je tek dovoljna kako se pomagala ne bi deformirala zbog vrućine.

  Dan prije putovanja prelazim na režim prehrane “sigurna hrana”. Iako nema pravila, nastojim ne “razljutiti” svoju dragu prijateljicu (čitaj stomu), jer ipak je lakše kad se i ona ponaša pristojno za vrijeme putovanja.

  Na sami dan nastavljam s laganom prehranom, a kako se kod mene radi o ileostomi, dodatno pazim na dehidraciju, posebno kad putujem ljeti.

  Na dužim relacijama uvijek putujem u odjeći koja mi je ugodna za nošenje i udobna mojoj stomi (ponekad i na kraćim).

  Unaprijed se informiram o odmaralištima na mojoj ruti, odnosno svim onim mjestima na kojima bih mogla stati i isprazniti svoju vrećicu.

  Za svaki slučaj ubacim i plastičnu bocu, vlažne maramice, toalet papir i sredstvo za dezinfekciju za slučaj pražnjenja stoma vrećice “na svježem zraku “.

  Iako mi se svega par puta u ovih 12 godina, otkako imam ileostomu, dogodilo da se moram presvući, za svaki slučaj stavim jedan preslak na lako dostupno mjesto u koferu. Nek` se nađe.

  Iskreno, i moja prva putovanja uz ileostomu bila su ispunjena upitnicima, što je sasvim ok. I trebalo mi je malo vremena da se opustim. Ali nakon “probijanja leda” s prvih par putovanja, opustila sam se i jednostavno, ne prepuštajući ništa slučaju, nastavila sa životom (uključujući i putovanja).

  Za više korisnih savjeta o putovanjima kliknite OVDJE.

  miss_stoma: Idete na putovanje? Mojih 6 savjeta kako putovati automobilom uz stomu.

  1.Prije svega obucite nešto u čemu se osjećate udobno i ugodno.

  2. Osigurajte dodatna pomagala koja će vam u svakom trenutku biti na dohvat ruke.

  3. Hidrirajte se. Posebo ako putujete u ljetnom periodu, uvijek pijte dosta vode.

  4. Prije putovanja i za vrijeme istog izbjegavajte hranu i piće koji brzo projure kroz vaš skraćeni probavni trakt. Znam da za svakoga nije isto, za mene su to recimo gazirani sokovi.

  5. Budite fleksibilni. Sigurno će vam se dogoditi da ćete morati stati sa strane na vašem putovanju i bez dostupnosti toaleta isprazniti svoju vrećicu. Budite kreativni. Plastična boca, toalet papir, vlažne maramice i sredstvo za dezinfekciju vam mogu biti od koristi.

  6. Izbjegavanje hrane na putovanju nije opcija. Barem za mene, jer se onda ne osjećam dobro. Ako je duže putovanje, nakon što ispraznite svoju vrećicu na odmaralištu, informirajte se za koliko slijedi iduće odmaralište i ovisno o brzini vašeg meteorizma crijeva, planirajte obrok. Svakako se potrudite da je to uvijek hrana koja formira vašu stolicu, time ćete usporiti pražnjenje sadržaja na stomu.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »