Tuesday, July 23, 2024

Modrice kod upalnih bolesti crijeva – jedan od ova 3 razloga može biti mogući uzrok

Podijelite

Iako sam već nebrojno puta naglasila da upalne bolesti crijeva sežu daleko dublje od probavnog trakta, po tko zna koji put, želim opet to istaknuti. Modrice kod upalnih bolesti crijeva (IBD) su još jedan od brojnih vancrijvnih komplikacija, koje veliki broj oboljelih od Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa može imati, a koji simptom često puta znamo zanemariti ili zaboraviti spomenuti na pregledu kod liječnika.

U ovom članku želim dati prostor i ovom vancrijevnom simptomu bolesti koje još uvijek nisu do kraja istražene, a u zadnje vrijeme su u porastu, naročito kod mlađe populacije.

I oni bez ove dijagnoze s vremena na vrijeme imaju modrice, onda zašto ne bi mogao imati modrice i netko tko ima IBD?! Nije pogrešno razmišljanje, ali je svakako pojava kojoj treba dati malo više prostora uz ovu dijagnozu.

Oboljeli od IBD ipak nešto češće zamijete modrice na svome tijelu, a razloga za takvo nešto je više.

Davno je bilo, prije nekih 20 godina, kad sam ja prvi put zamijetila modrice po svome tijelu, naročito po ekstremitetima. Tada još uvijek nisam znala da ulcerozni kolitis može imati modrice kao vancrijevne komplikacije.
I dan danas, nakon toliko godina od pojave prvih simptoma bolesti i  10 godina bez debelog crijeva, još uvijek vrlo lako dobijem modrice, a da većini njih i ne znam ni kad su nastale niti kojim razlogom. Kod mene je to pomalo komplicirano, kao i većina s mojim dragim UC. Postoje one modrice koje dođu i odu; i one stare koliko i prvi simptomi bolesti.
Ove domaće, koje nemaju namjeru otići, skoro ničim ne mogu riješiti nego se pomiriti s činjenicom da su tu i da neće otići. Znate nije to više stvar ni estetike, koliko je stvar bolnosti na dodir tih upornih mrlja koje ne žele otići (P.S. imam novog liječnika, možda dobijem i dugo očekivane odgovore).
Ove druge, koje iskaču kao gljive poslije kiše i koje se povuku nakon izvjesnog vremena namažem nekom heparinskom kremom ili špricam magnezijem u spreju kako bi ublažila bolnost modrog mjesta i kako bi pomogla tijelu u zacjeljivanju.
Do sada se ovakav način pokazao kao učinkovit. Nisam riješila nastanak istih, ali sam barem našla način ublažavanja posljedica. Dok ne nađem, i ako ikad nađem način da ih se riješim, bit ću zahvalna i sretna jer ipak donekle mogu ublažiti neku od posljedica UC. A one trajne, ma one su nekako već postale dio mene. Ako ikad nađem način da ih više nema, bit će super, ako ne nađem, tu su i što im ja mogu. Život ide dalje – sa kojom točkicom ili bez nje.

Pojednostavljeno rečeno, modrice su nakupina krvi ispod kože. Kad krv iscuri iz okolnih krvnih sudova pod kožu za sobom ostavi tamni trag u vidu mrlje koji je vidljiv s vanjske strane kože.

Kako su osobe s nekom od dijagnoza IBD vrlo često pod terapijom, sasvim je logično kao prvi uzrok istaknuti terapiju koja se koristi.

Kao jedna od nuspojava uzimanja kortikosteroida su modrice, posebice kod onih osoba koje su duži vremenski period na takvoj terapiji. Kortikosteroidi mogu otančati kožu i zbog toga je moguće da se modrice pojavljuju dosta češće kod slabijih udaraca, pa čak i onih koji su toliko blagi da su ostali neprimjetni našoj svijesti.

Često puta se i biološka terapija povezuje s pojavom modrica, a oboljeli od IBD najčešće ističu Humiru po ovom pitanju. Razlog bi mogao biti činjenica kako tijelo ne proizvodi dovoljno krvnih stanica koje pomažu kod zaustavljanja krvarenja.

Deficit vitamina i minerala je još jedan od razloga zbog kojih je moguća pojava modrica kod osoba s IBD.

Sklonost deficitu vitamina K kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva može biti uzrok lakog krvarenja i modrica. Nedostatak vitamina C može također biti uzrokom sklonosti lakšeg dobivanja modrica. Nedostatne količine ovoga vitamina u tijelu slabi krvne žile, što dovodi do lakšeg stvaranja modrica, a često su upravo modrice jedan od prvih očitih znakova nedostatka vitamina C.

Anemija uzrokovana nedostatkom željeza još je jedan od uzroka pojave modrica kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva. Tijelu je potrebno željezo za stvaranje hemoglobina koji pomaže krvi da prenosi kisik kroz tijelo, a kako su oboljeli od IBD često u deficitu istog, modrice kod upalnih bolesti crijeva nerijetko mogu biti posljedica nedostatka istog.

Dobro je imati na umu kako oboljeli od IBD imaju izražene niže vrijednosti vitamina B12 i D, a koji su bitni kod pomoći tijelu u zacjeljivanju, što znači da nedostatak istih može biti razlog zbog kojeg je tijelu potrebno duže vremena da se modrice povuku i tkivo zacijeli.

Abnormalnosti u broju trombocita bi mogle biti još jedan od uzroka nastanka modrica.

Kako kod Crohnove bolesti tako i kod ulceroznog kolitisa može doći do abnormalnosti u broju trombocita i njihovoj funkciji.

Trombocitopenija može nastati kao posljedica poremećaja rada koštane srži ili problema s imunološkim sustavom, ali i kao nuspojava uzimanja nekih lijekova. Jedan od simptoma nižih razina trombocita u krvi je i lakše i češće dobivanje modrica.

Sigurna sam da modrice kod upalnih bolesti crijeva imaju i brojne druge uzročnike i da ovi istaknuti nisu jedini razlog, tim više jer su upalne bolesti crijeva sistemske bolesti i sežu daleko dublje od probavnog trakta. Stoga je odlazak liječniku uvijek najbolji izbor ukoliko primijetite da se modrice pojavljuju nešto češće nego što je to bilo prije. Jednom kad se nađe uzrok za modrice kod upalnih bolesti crijeva, moguće je i tretirati posljedice koje isti za sobom nosi.

10 načina da brže “izbrišete” dosadne modrice

Pročitajte više

Više

Translate »