Monday, April 22, 2024

Melatonin može pogoršati simptome upalnih bolesti crijeva

Podijelite

Upalne bolesti crijeva (IBD) povezane su s promjenama u sastavu crijevne mikrobiote i upalnim procesima u crijevima.

Melatonin je hormon sintetiziran u mozgu koji regulira cirkadijalni ritam i koristi se kao dodatak za poticanje sna.

Melatonin se također proizvodi u crijevima, gdje može modulirati imunološki sustav crijeva, što daje naslutiti da bi ovaj hormon mogao imati potencijal kao lijek za IBD.

Međutim, nova studija na miševima s IBD pokazuje da je melatonin uzrokovao promjene u sastavu crijevne mikrobiote, što je rezultiralo pogoršanjem bolesti i usporenim oporavkom od IBD.

Iako biološke terapije i imunosupresivi mogu biti učinkoviti u borbi protiv upalnih bolesti crijeva (IBD), određeni postotak oboljelih ipak ne reagira na ove tretmane i nažalost moraju proći operativne zahvate kako bi bolest doveli pod kontrolu.

Hormon melatonin, koji regulira ciklus spavanja i budnosti, također se proizvodi u crijevima, gdje može modulirati imunološki odgovor.

Ova svojstva melatonina dovela su do interesa za korištenje ovog hormona u liječenju IBD. Međutim, studije koje ispituju sposobnost melatonina u liječenju IBD dale su kontradiktorne rezultate.

Nedavna studija objavljena u časopisu Microorganisms sugerira da je melatonin pogoršao upalu crijeva kod miševa s IBD i, tijekom remisije se uočio zakašnjeli oporavka. Naime, ovi učinci melatonina na upalu crijeva bili su posredovani promjenama u sastavu crijevne mikrobiote.

Melatonin se općenito smatra bezopasnim. Uostalom, to je hormon i može pomoći u regulaciji sna. Međutim, naša studija pokazuje da ljudi trebaju biti oprezni s uzimanjem hormonskih dodataka i da uzimanje melatonina kao dodatka može imati negativne učinke na zdravlje, ističe u priopćenju za javnost dr. Cristina Ribeiro de Barros Cardoso, autorica studije i profesorica na Sveučilištu Sao Paulo u Brazilu.

Trebali bismo biti jako oprezni s lijekovima, hormonskim dodacima ili hormonima koji se nude kao dodaci prehrani. Kupiš “dodatak prehrani” u ljekarni i misliš da to nije lijek, da neće promijeniti ništa u tvom organizmu, samo će koristiti jer se ipak prodaje kao dodatak prehrani, ali to zapravo i nije tako. To je hormon i regulacija interakcije između svih hormona i imunološkog sustava vrlo je delikatna.

Dr. Shilpa Ravella, gastroenterolog na Medicinskom centru Sveučilišta Columbia u New Yorku i autorica knjige “Tiha vatra: Priča o upali, prehrani i bolesti”, rekla je: Studija nas potiče na oprez pri dugotrajnoj primjeni suplemenata za kronične bolesti. Dodaci prehrani, čak i oni naizgled bezopasni, općenito nisu dobro regulirani i mogu imati učinke koje još ne razumijemo.

Upalne bolesti crijeva karakterizira kronična upala gastrointestinalnog trakta, a dvije od poznatijih dijagnoza su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Fokus liječenja za IBD je kontrola simptoma tijekom aktivnih faza i induciranje remisije – razdoblja u kojem osoba nema nikakvih simptoma.

Osobe s IBD pokazuju promjene u obilju i sastavu crijevnih mikroba, uključujući smanjenje raznolikosti crijevnih bakterija. Naime, istraživanja su pokazala povećanje udjela štetnih ili patogenih mikroorganizama i smanjenje udjela onih korisnih u IBD.

Crijevna mikrobiota ima ključnu ulogu u razvoju crijevnog imunološkog sustava i održavanju njegove funkcije. U skladu s tim, promjena u sastavu crijevne mikrobiote kod IBD-a povezana je s disregulacijom imunološkog sustava, što dovodi do proupalnog okruženja u probavnom sustavu i oštećenja tkiva.

Liječenje IBD-a uključuje imunosupresivne lijekove i antitijela koja pomažu smanjiti upalu. Međutim, neki pojedinci s umjerenim ili teškim oblikom IBD ne reagiraju na te terapije. Kirurški zahvati mogu biti neophodni kod ove podskupine osoba, ali i potreba za dodatnim opcijama liječenja koje su konzervativnije.

Zbog sposobnosti melatonina da modulira imunološki odgovor, znanstvenici su ispitali njegov potencijal za ublažavanje simptoma kod IBD. Melatonin se sintetizira u pinealnoj žlijezdi u mozgu i pomaže u regulaciji cirkadijalnog ritma. Melatonin se oslobađa noću i koristi se kao dodatak za poticanje sna.

Štoviše, melatonin također proizvode specifične skupine stanica u crijevima, kao što su enterokromafine stanice. Razine melatonina u crijevima mnogo su više nego u epifizi, što ukazuje na važnu ulogu melatonina u probavnom traktu.

Dokazi iz nekoliko preliminarnih studija sugeriraju da uporaba melatonina u niskim dozama ili kratkotrajno može imati korisne učinke kod pacijenata s IBD. Međutim, također postoje dokazi koji pokazuju da kronična uporaba melatonina može pogoršati upalu.

Kako bi dodatno ispitali utjecaj melatonina na tijek sami IBD i razdoblja remisije, istraživači su inducirali kolitis kod miševa koristeći kemijski agens dekstran sulfat natrij (DSS).

Primjena melatonina tijekom trajanja korištenja DSS-a povećala je ozbiljnost kolitisa i razine upalnih markera u krvi i crijevima. Nastavak liječenja melatoninom nakon završetka izlaganja DSS-u također je produljio oporavak od kolitisa, popraćenog višim razinama sistemske i crijevne upale.

Prethodne studije pokazale su da osobe s IBD pokazuju porast bakterijskih vrsta koje pripadaju skupinama Proteobacteria i Actinobacteria phyla, dok pokazuju pad onih koje pripadaju skupini Firmicutes i Bacteriodetes. Liječenje kemijski induciranog kolitisa melatoninom tijekom faze oporavka rezultiralo je povećanjem vrste Actinobacteria i smanjenjem vrste Bacteriodetes.

Osim toga, došlo je do porasta sojeva koji pripadaju Verrucomicrobia phyla. Neke od vrsta koje pripadaju ovoj grupi mogu razgraditi mucin, protein koji čini sloj sluzi koji oblaže stijenku crijeva. Mucin pomaže u zaštiti gastrointestinalnog trakta od infekcija i upala, a promjene u mucinima također se uočavaju kod osoba s IBD. Stoga porast vrsta koje razgrađuju mucine može povećati rizik od gastrointestinalnih upala.

Indukcija kolitisa nakon smanjenja crijevne mikrobiote je dovela do povećanja bakterijskih vrsta koje pripadaju vrsti Bacteriodetes, dok je smanjila brojnost onih koje pripadaju vrsti Actinobacteria i Verrucomicrobia. Ovi nalazi sugeriraju da crijevna mikrobiota može posredovati u ovim učincima melatonina na upalu crijeva.

Važno je zapamtiti da je ovo studija na životinjama i da se ono što se događa kod životinja ne mora dogoditi kod ljudi, tako da ne možemo tvrditi da su ova otkrića definitivno relevantna za ljudeI ova se studija razlikuje od prethodne literature, koja je sugerirala da bi melatonin mogao pomoći u liječenju upala i crijevnih bolesti. Osim toga, melatonin se općenito koristi za regulaciju sna, a znamo da je gubitak sna povezan s povećanom upalom, rekao je Ravella za MNT.

 

SourceMNT

Pročitajte više

Više

Translate »