6.3 C
Široki Brijeg
More

  Međunarodni dan osoba sa stomom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stoma je novoformirani organ na površini trbuha koji omogućuje tjelesnim izlučevinama da se prazne iz tijela onda kada je to nemoguće ostvariti kroz urinarni sustav ili probavni sustav.

  Ostomija je stvarni otvor u trbuhu oko kojeg je ušivena stoma.

  Operacije formiranja stome, odnosno ostomije, se izvode kada dio crijeva ili mokraćnog mjehura treba vremena za zacijeliti ili je iste potrebno u potpunosti ukloniti.

  Stoma vizualno izgleda kao izbočina od par cm na trbušnoj stjenki. Crvenkaste je boje poput unutarnjeg dijela usne šupljine. Nema živčane završetke, što znači da je neosjetljiva na bol i na dodir je vlažna, a njen naziv se određuje prema organu koji se izvodi na trbušnu stjenku.

  Tri su vrste stoma koje se najčešće formiraju: kolostoma i ileostoma – vrste stoma probavnog trakta, te urostoma – stoma urinarnog trakta.

  Procjenjuje se kako u svijetu živi oko 13,5 miliona osoba sa stomom.

  Kolostoma je najčešći oblik stome. 

  Od ukupnog broja osoba sa stomom njih 44% ima kolostomu, 42% ileostomu i 14% urostomu.

  Čak 1/3 osoba sa stomom je u dobi između 60 i 69 godina, što svakako nije nikakvo pravilo i bilo tko može dobiti stomu u bilo kojoj životnoj dobi, počevši od onih tek rođenih, tinejdžera pa sve do bilo koje životne dobi.

  Muškarci prednjače po broju osoba sa stomom, 55% od ukupnog broja osoba sa stomom su muškarci dok su 45% od ukupnog broja osoba sa stomom žene.

  Unatoč tolikom broju koji se svakodnevno povećava, još uvijek se, nažalost, jako malo priča o toj temi i osobe sa stomom nerijetko su stigmatizirane, zbog čega kriju svoja stanja.

  Međunarodni dan osoba sa stomom obilježava se svake godine na prvu subotu u mjesecu listopadu.

  Ove godine svjetski dan osoba sa stomom u cijelom svijetu obilježava se 1. listopada i upravo taj dan razna udruženja kao i pojedinci koji imaju stomu ili blisku osobu sa stomom nastoje široj javnosti pokazati što znači živjeti sa stomom.

  Od velike je važnosti osobi sa stomom pružiti podršku i potporu u samom početku kad se privikava na novonastalu situaciju. Osjećaj da si “jedina osoba na svijetu koja je različita od ostalih” može imati dosta negativnosti u životu osobe koja se tek mora priviknuti na novi život i novi organ koji se smjestio na površini trbuha, zbog čega se širom svijeta osnivaju razne grupe podrške, centri, te udruženja za osobe sa stomom.

  PRIDRUŽI SE GRUPI PODRŠKE

  Njihova uloga je velika u životu svakog pojedinca, a seže od tek lijepe riječi nekoga tko razumije do razmjene iskustava, edukacije, pomoći, podrške pa sve do cjeloživotnih i divnih prijateljstava.

  Bitno je pričati i tražiti pomoć te educirati se o novonastaloj situaciji što je više moguće jer samopomoć u pojedinim fazama života sa stomom je od iznimne važnosti.

  Stoma je mnogim osobama spasila život.

  Oboljelima od upalnih bolesti crijeva mijenja kvalitetu života nabolje i zahvaljujući stomi takve osobe žive skoro pa normalan život uz manji broj hospitalizacija, manje terapijskih lijekova i više mogućnosti za prigrliti sve ono što život pruža.

  Osobama s malignim oboljenjima, polipima, toksičnim megakolonom, divertikulitisom, abdominalnim traumama i brojnim drugim oboljenjima i stanjima omogućuje novi život, drugu priliku. 

  Stoma nije razlog za ne voljeti život, naprotiv, ona je razlog zbog kojeg život nije prestao.

  Želim sretan međunarodni dan osoba sa stomom svima nama koji živimo sa stomom.

  Svima onima koji vole svoje stome.

  Svima onima kojima je teško prihvatiti život sa stomom.

  Svima onima koji su izabrali život sa stomom umjesto života s nepodnošljivom, teškom i bolnom bolesti.

  Svima onima koji nisu imali drugi izbor nego imati stomu.

  Svima onima koji danas ne bi bili među nama bez svojih stoma.

  Svima onima koji su napokon dobili priliku slijediti svoje snove zahvaljujući svojoj stomi.

  Svima onima koji žive svoj život punim plućima zahvaljujući stomi umjesto da jedva postoje na ovom planetu.

  Svima onima koji su dobili drugu priliku za život zahvaljujući stomi.

  I svima nama kojima je život dobio potpuno novo značenje nakon operacije formiranja stome.

  Stoma spašava živote.

  Marija (@miss_stoma)

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »