-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Kronična bolest i roditeljstvo – iz Joyine perspektive

  Koliko teško ponekad može biti? Koji je najveći izazov kad si roditelj i imaš kroničnu bolest?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  English

  Biti roditelj je zasigurno jedan od najljepših osjećaja koji postoje na ovome svijetu.

  Roditeljstvo sa sobom nosi brojne izazove i brojne uloge kroz koje se malenom stvorenju pomaže u odrastanju i kroz koje osoba, kao roditelj, raste zajedno s djetetom.

  Jedan dodatni izazov u ulozi roditelja predstavlja kronična bolest, stanje koje zahtjeva dodatna ulaganja i napore, ali i brojne kompromise u određenim situacijama.

  Joy je dvadesettrogodišnja mlada mama iz Liverpool-a kojoj je dijagnosticiran ulcerozni kolitis svega nekoliko tjedana prije nego je saznala da je trudna, a ovo je njezino iskustvo.

  Kronična bolest i roditeljstvo – iskreno i bez cenzure iz Joyine perspektive

  Toliko užasnih, čudnih i predivnih stvari se odjednom i u isto vrijeme počelo događati u mome jedinom tijelu koje imam, što je bio preveliki šok za mene i na neki način “raspad sistema”.

  Trudnoća je bila rizična, ali definitivno vrijedna svega. Dodatni stres zbog toga što sam bila loše, umor i iscrpljenost, korištenje kortikosteroida, prisutnost rektalnog krvarenja svakodnevno – u meni su izazivali napade panike, ali i jedno te isto pitanje, a to je, da li ću ja uz sve ovo što se događa biti u mogućnosti biti mama tako malenom stvorenju?!

  Kad se Frankie rodio, Joyino stanje se naglo pogoršalo, a osjećaj krivnje je dodatno otežavao cijelu novonastalu situaciju.

  Nisam bila u mogućnosti ni izaći iz kuće i osjećala sam se kao da tratim vrijeme svoga porodiljnog dopusta provodeći većinu dana sjedeći u toaletu zajedno s Frankiem u njegovoj nosiljci.

  Joy je oduvijek maštala kako će kad bude imala dijete biti dio zajednice mama i beba u raznim grupama, ali i o milijun drugih sitnica koje joj je, nažalost, kronična bolest oduzela. Nedovoljno sna kao i umor i iscrpljenost zbog bolesti često puta su je dovodili do samog ruba, ali zahvaljujući svom malenom čudu, nekako je uvijek pronalazila snagu i motivaciju da nastavi dalje svaki put kad bi pogledala u Frankija i njegov neodoljivi osmijeh.

  Često puta sam čula uzrečicu kako je ponekad teško samostalno odgojiti dijete, i moram priznati da ponekad uistinu jeste. Čak i bez kronične bolesti zna biti pravi izazov, ali ja imam sreću što je moja obitelj divna, puna podrške i razumijevanja. Svaki put kad sam bila loše ili sam morala biti hospitalizirana zbog bolesti, moja obitelj bi mi priskočila upomoć i bila uz Frankija dok mene ne bi bilo ili dok se ne bih osjećala bolje.

  Najbitniju lekciju koju sam naučila živeći s kroničnom bolesti jeste da je ponekad jednostavno neizbježno zatražiti pomoć, i da, u određenim trenucima kroz život ne možemo sami.

  To sam naučila na teži način, pokušavajući sve sama, ali ubrzo sam uvidjela da na taj način štetim sama sebi i da time narušavam moje tjelesno i mentalno zdravlje, koji su ionako već narušeni zbog kronične bolesti.

  Danas kad Frankie ima 3 godine, roditeljstvo je donekle postalo lakše, recimo, nema više čestih noćnih buđenja, on sad prespava i do 12 sati u komadu. S druge pak strane, on je sada razigraniji i zahtjeva puno više pažnje i puno više moje energije.

  Trogodišnjaci su jedna posebna priča, i ima dana kad po cijeli dan trčim za njim kroz igru ili čisteći za njim. Još kad se u to umiješa odlazak na posao, ponekad osjećam da mi treba pomoć još jedne osobe kako bi sve uspjela organizirati, stići sve obveze, te u isto vrijeme biti mama, kućanica i supruga.

  Najiskrenije, za mene biti mama je najbolji posao koji postoji na ovome svijetu, a biti mama dok imaš kroničnu bolest je nešto što me dodatno osnažilo i pomoglo mi da budem još odlučnija, predanija i bolja osoba.

  Vjerujte mi, da nije Frankija ne bih se nikada odvažila proći operaciju formiranja stome, u biti nikada ne bih vidjela stomu kao opciju stavljanja pod kontrolu ulceroznog kolitisa i vjerojatno bih nastavila živjeti u začaranom krugu sa svime onim što mi je ova bolest priuštila.

  Joy na svom Instagram profilu dijeli svoje iskustvo s nevidljivom i kroničnom bolesti – ulcerozni kolitis, kao i životu sa stomom koju odnedavno ima, čime nastoji pridonijeti širenju svijesti o upalnim bolestima crijeva i stomi.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »