Monday, April 22, 2024

Kratki vodič kroz Rinvoq – terapiju koja se koristi kod ulceroznog kolitisa

Podijelite

Rinvoq (upadacitinib) je lijek za liječenje umjerenog do teškog oblika ulceroznog kolitisa kod odraslih koji su imali neodgovarajući odgovor, gubitak odgovora ili nepodnošljivost konvencionalnog liječenja ili biološkog lijeka.

Ulcerozni kolitis je kronična upalna bolest crijeva karakterizirana upalom i ulceracijama na unutarnjoj ovojnici debelog crijeva. Simptomi uključuju proljev i krvarenje sa ili bez sluzi, hitnost za pražnjenjem crijeva, tenezme (rektalni tenezmi predstavljaju medicinsko stanje koje se karakterizira spazmatičnim kontrakcijama i često je udruženo sa prisustvom bola u rektalnoj regiji. Praćeno je konstantnim nagonom za fekalnim pražnjenjem, čak i pri odsustvu crijevnog sadržaja), bol u trbuhu, groznicu, malaksalost i gubitak težine.

Neki pojedinci s opsežnom ili teškom upalom također mogu doživjeti komplikacije poput ozbiljnog krvarenja i toksičnog megakolona (kada se oteklina i upala šire u dublje slojeve debelog crijeva uzrokujući prestanak rada i širenje debelog crijeva).

Uzrok bolesti je neizvjestan, ali stručnjaci misle da geni, abnormalne imunološke reakcije, mikrobiom i okolišni čimbenici igraju bitnu ulogu u tome.

Lijek je odobrila Europska komisija centraliziranim postupkom za sve države članice Europske unije temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA).

Indikacije za primjenu Rinvoq-a (upadacitiniba):

Reumatoidni artritis

RINVOQ je indiciran za liječenje umjerenog do teškog oblika aktivnog reumatoidnog artritisa u odraslih bolesnika koji nisu dovoljno dobro odgovorili na jedan ili više antireumatskih lijekova koji modificiraju tijek bolesti (engl. disease-modifying anti-rheumatic drug, DMARD) ili koji ne podnose takve lijekove. RINVOQ se može primjenjivati u monoterapiji ili u kombinaciji s metotreksatom.

Psorijatični artritis

RINVOQ je indiciran za liječenje aktivnog psorijatičnog artritisa u odraslih bolesnika koji nisu dovoljno dobro odgovorili na jedan ili više DMARD-ova ili koji ne podnose takve lijekove. RINVOQ se može primjenjivati u monoterapiji ili u kombinaciji s metotreksatom.

Ankilozantni spondilitis 

RINVOQ je indiciran za liječenje aktivnog ankilozantnog spondilitisa u odraslih bolesnika koji nisu dovoljno dobro odgovorili na konvencionalnu terapiju.

Neradiografski aksijalni spondiloartritis (nr-axSpA)

RINVOQ je indiciran za liječenje aktivnog neradiografskog aksijalnog spondiloartritisa u odraslih bolesnika s objektivnim znakovima upale koji se očituju povišenom vrijednosti C-reaktivnog proteina (CRP) i/ili su potvrđeni snimkom magnetske rezonancije (MR), koji nisu dovoljno dobro odgovorili na nesteroidne protuupalne lijekove (NSAIL).

Atopijski dermatitis

RINVOQ je indiciran za liječenje umjerenog do teškog atopijskog dermatitisa u odraslih i
adolescenata u dobi od 12 i više godina koji su kandidati za sistemsku terapiju.

Ulcerozni kolitis

RINVOQ je indiciran za liječenje odraslih bolesnika s umjereno do teško aktivnim ulceroznim kolitisom koji su imali neodgovarajući odgovor, gubitak odgovora ili nepodnošljivost konvencionalnog liječenja ili biološkog lijeka.

Crohnova bolest

RINVOQ je indiciran za liječenje odraslih bolesnika s umjereno do teško aktivnom Crohnovom bolesti koji su imali neadekvatan odgovor, izgubili odgovor ili nisu podnosili konvencionalnu terapiju ili biološki agens.

Kao lijek za ulcerozni kolitis, Rinvoq djeluje tako što se bori protiv upale koja može dovesti do simptoma bolesti.

Tko bi trebao uzimati Rinvoq?

Rinvoq se koristi za liječenje odraslih osoba s umjerenim do teškim ulceroznim kolitisom kada su korišteni jedan ili više lijekova koji se nazivaju TNF blokatori, a nisu djelovali dobro ili se nisu mogli tolerirati zbog nuspojava. Nije poznato je li Rinvoq siguran i učinkovit u djece mlađe od 12 godina s ulceroznim kolitisom.

Kako Rinvoq djeluje na liječenje ulceroznog kolitisa?

U zdravih osoba upalu stvara imunološki sustav kao obrambeni mehanizam protiv potencijalne štete ili bolesti unutar tijela. Specifični proteini u tijelu, uključujući proteine Janus kinaze (JAK), govore imunološkom sustavu kada i gdje je potrebna upala. Kod ulceroznog kolitisa, neki JAK proteini pogrešno potiču imunološki sustav da generira previše upale u debelom crijevu, što na kraju dovodi do oštećenja debelog crijeva. Rinvoq blokira proteine JAK1 u slanju ovih upalnih signala i tako regulira pretjerano aktivan imunološki sustav. Pomažući u smanjenju upale, Rinvoq daje sluznici debelog crijeva priliku za oporavak od nagomilanih oštećenja.

Što istraživanja pokazuju o korištenju Rinvoq-a za ulcerozni kolitis?

FDA je odobrila Rinvoq za ulcerozni kolitis u ožujku 2022. godine, a svoje odobrenje je temeljila na podacima o učinkovitosti i sigurnosti iz tri randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane kliničke studije s tri faze. Rezultati ovih studija, koji su objavljeni u časopisu The Lancet, pokazali su da je Rinvoq sigurna i učinkovita opcija liječenja za bolesnike s umjereno do teškim aktivnim ulceroznim kolitisom.

Osam tjedana nakon početka rada s Rinvoq-om u studiji U-ACCOMPLISH, 33% osoba postiglo je kliničku remisiju (u usporedbi s 4% u skupini koja je primala placebo), a 74% osoba doživjelo je rjeđe pražnjenje crijeva, manje krvavih stolica i vidljivo poboljšanje sluznice debelog crijeva (u usporedbi s 25% u placebo skupini). U studiji održavanja U-ACHIEVE, od osoba u remisiji u osmom tjednu, 57% na dozi održavanja od 15 mg i 68% na dozi održavanja od 30 mg postiglo je trajnu remisiju bez steroida nakon jedne godine korištenja Rinvoq-a (u usporedbi s 22% u placebo skupini).

Najčešće nuspojave prijavljene tijekom studija bile su: infekcije gornjih dišnih puteva, povišena kreatin-fosfokinaza u krvi, akne, neutropenija, povišeni jetreni enzimi i osip.

Moguće nuspojave Rinvoq-a

Na temelju dokaza iz kliničkih ispitivanja, FDA je smatrala da dobrobiti Rinvoq nadmašuje rizike za osobe s ulceroznim kolitisom. Međutim, mogu se pojaviti nuspojave, a neke od njih mogu biti ozbiljne.

Najčešće nuspojave Rinvoq-a kod osoba koje se liječe od ulceroznog kolitisa uključuju:

 • infekcije gornjih dišnih putova (prehlada, infekcija sinusa)
 • akne
 • infekcije virusom herpes simplex, uključujući herpes na usnama
 • upala folikula dlake
 • osip
 • gripa
 • herpes zoster
 • povećana razina kolesterola u krvi
 • povećane razine kreatin fosfokinaze u krvi
 • povećane razine jetrenih enzima
 • nizak broj određenih vrsta bijelih krvnih stanica (neutropenija, limfopenija)

Ozbiljne nuspojave koje može izazvati Rinvoq uključuju:

 • ozbiljne infekcije
 • povećan rizik od smrti kod osoba starijih od 50 godina koji imaju barem jedan čimbenik rizika od bolesti srca
 • rak i problemi s imunološkim sustavom
 • povećan rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih stanja, kao što su srčani udar, moždani udar ili smrt, kod osoba u dobi od 50 godina i starijih koji imaju barem jedan čimbenik rizika od bolesti srca, osobito ako ste sadašnji ili bivši pušač
 • krvni ugrušci
 • alergijske reakcije
 • nizak broj neutrofila i limfocita; nizak broj crvenih krvnih stanica; povećana razina kolesterola; i povišeni jetreni enzimi.

Često postavljana pitanja o Rinvoq-u

Tko ne bi trebao uzimati Rinvoq?

Osobe koje su alergične na upadacitinib ili bilo koji drugi sastojak Rinvoq-a ne bi trebale uzimati ovaj lijek. Osim upadacitiniba (aktivnog sastojka), neaktivni sastojci u Rinvoqu su: koloidni silicijev dioksid, hipromeloza, željezov oksid žuti i željezov oksid crveni, magnezijev stearat, manitol, mikrokristalna celuloza, polivinil alkohol, polietilen glikol, talk, vinska kiselina i titan dioksid.

Postoje i drugi čimbenici koji utječu na to možete li uzimati Rinvoq ili ne. Recite svom liječniku ako:

 • Liječite se od infekcije, imate infekciju koja ne prolazi ili se stalno vraća ili imate simptome infekcije, kao što su:
 1. Groznica, znojenje ili zimica
 2. Kratkoća daha
 3. Topla, crvena ili bolna koža ili ranice na tijelu
 4. Bolovi u mišićima
 5. Osjećaj umora
 6. Krv u sluzi
 7. Proljev ili bol u trbuhu
 8. Kašalj
 9. Gubitak težine
 10. Pečenje pri mokrenju ili mokrenje češće nego što je normalno
 • Imate tuberkulozu ili ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko ima tuberkulozu.
 • Ako pušite ili ste bivši pušač.
 • Imali ste srčani udar, druge probleme sa srcem ili moždani udar.
 • Imate ili ste imali bilo koju vrstu raka, hepatitis B ili C, herpes zoster, krvne ugruške u venama nogu ili pluća, divertikulitis (upala u dijelovima debelog crijeva) ili čir na želucu ili crijevima.
 • Imate druga medicinska stanja, uključujući probleme s jetrom, nizak broj krvnih stanica, dijabetes, kroničnu bolest pluća, HIV ili slab imunološki sustav.
 • Živite, živjeli ste ili ste putovali u dijelove zemlje, kao što su doline rijeka Ohio i Mississippi i jugozapad, koji povećavaju rizik od dobivanja određenih vrsta gljivičnih infekcija.
 • Nedavno ste primili ili planirate primiti cjepivo.
 • Ako ste trudni ili planirate trudnoću.
 • Dojite ili planirate dojiti.

Kako Rinvoq djeluje s drugim lijekovima?

Kada se uzima zajedno s jakim inhibitorima CYP3A4 kao što su ketokonazol (lijek protiv gljivica), klaritromicin (antibiotik) i fenitoin (lijek protiv napadaja), razine upadacitiniba (aktivnog sastojka u Rinvoq-u) mogu se povećati u tijelu. To može povećati rizik od nuspojava Rinvoq-a.

Suprotno tome, ako se Rinvoq primjenjuje istodobno s jakim induktorima CYP3A4 kao što je rifampin (antibiotik), izloženost upadacitinibu može se smanjiti, što potencijalno dovodi do smanjenog terapeutskog učinka Rinvoq-a. Stoga se ne preporučuje kombiniranje Rinvoq-a s jakim induktorima CYP3A4.

Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate, uključujući lijekove na recept i lijekove bez recepta, vitamine i biljne dodatke prehrani.

Koliko je vremena potrebno da Rinvoq počne djelovati?

U kliničkim studijama, Rinvoq je pomogao osobama koje žive s ulceroznim kolitisom da postignu brzo olakšanje od svojih simptoma već nakon dva tjedna (na temelju učestalosti pražnjenja crijeva i količine krvavih stolice) i postignu remisiju nakon osam tjedana.

Može li Rinvoq oslabiti imunološki sustav?

Da, Rinvoq djeluje tako da zaustavlja dio aktivnosti proteina Janus kinaze (JAK) kako bi suzbio (smanjio) prekomjernu aktivnost imunološkog sustava. To smanjuje upalu i oštećenje sluznice debelog crijeva i stavlja simptome ulceroznog kolitisa pod kontrolu.

Budući da Rinvoq potiskuje imunološki sustav, može smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv infekcija i može izazvati druge ozbiljne nuspojave. Stoga je važno izbjegavati potencijalne rizike od infekcije kao što je bliski kontakt s osobama koje imaju infekcije. Također je potrebno redovito prati ruke.

Obavezno razgovarajte o svim potrebnim cjepivima prije početka uzimanja Rinvoq-a.

Pročitajte više

Više

Translate »