-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Koliko smo blizu izlječenju Crohnove bolesti?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Jedna od najtežih stvari kod dijagnosticiranja kroničnog stanja kao što je Crohnova bolest – vrste upalnih bolesti crijeva (IBD) – jest pomiriti se s činjenicom da ćete ju imati zauvijek.

  Pacijentima se kaže da imaju bolest s kojom će morati naučiti živjeti do kraja života, kaže Louis J. Cohen, gastroenterolog. To je razgovor koji mijenja život.

  No, iako još nema lijeka za Crohnovu bolest, niz nadolazećih terapija ima za cilj pomoći pacijentima sa slučajevima koje je najteže liječiti. Saznajte više o obećanju izlječenja Crohnove bolesti, kojim putem ide liječenje u budućnosti i terapijama koje su vam danas dostupne.

  Koliko smo blizu izlječenju Crohnove bolesti?

  Razumljivo je da istraživači, liječnici i pacijenti podjednako žude za izlječenjem Crohnove bolesti. Ali prije nego odgovorimo na pitanje hoće li se Crohnova bolest moći izliječiti u budućnosti, prvo moramo definirati što bi značilo da bolest ima “lijek”.

  O ideji lijeka razmišljam na nekoliko načina, kaže dr. Cohen. Jedno je hoće li pacijent ikada moći prestati s lijekovima. Drugo je možemo li eliminirati svaki rizik od razvoja bolesti.

  Trenutačni odgovor koji koristi prvu definiciju je ponekad (iako ne često), da. Iako ljudi sigurno mogu postići remisiju (odsutnost simptoma ili aktivne bolesti), većina će trebati lijekove kako bi u remisiji i ostala. Ponekad, međutim, osobe s Crohnovom bolesti mogu prestati uzimati lijekove. Kada se to dogodi, to znači da se vaš imunološki sustav u biti spontano vratio na početnu razinu prije nego što je bolest pokrenuta – a ako ste se vratili na “normalu prije bolesti”, to se može smatrati izlječenjem, kaže dr. Cohen.

  Što se tiče druge definicije – potpunog uklanjanja bolesti – to je nešto na čemu znanstvenici rade, ali za sada je još nedostižno. Za to bi bila potrebna tehnologija za uređivanje gena, kaže dr. Cohen. Došlo je do velikog napretka u proučavanju genetike Crohnove bolesti i učimo više o ulozi gena u određivanju bolesti, kaže dr. Cohen.

  Smatra se da bi promjena gena ili skupa gena uključenih u proces bolesti mogla zaustaviti Crohnovu bolest. Iako takva tehnologija još uvijek ne postoji za Crohnovu bolest, bilo je uspjeha u drugim bolestima, poput anemije srpastih stanica, kaže dr. Cohen.

  Ideja da se napravi nešto slično kod Crohnove bolesti je realna. Ako shvatimo kako geni koji predisponiraju nekoga za Crohnovu bolest stvarno određuju njen razvoj, moguće je da ćemo moći ispraviti te gene, kaže on.

  Trenutačno istraživači rade na razumijevanju kako geni utječu na pojavu i trajanje Crohnove bolesti i kako mogu djelovati s čimbenicima iz okoliša da izazovu bolest. Izazov je u tome što odnos između gena i same bolesti nije tako jednostavan (s Crohnovom bolesti u usporedbi s anemijom srpastih stanica], a još uvijek moramo puno naučiti, kaže.

  Svaki pacijent ima svoj jedinstveni tip Crohnove bolesti koji je izgrađen na temelju njihove genetike, crijevnog mikrobioma i okoliša, dodaje dr. Cohen. Ipak, postoji nada da će više saznanja  o genetici Crohnove bolesti utrti put prema lijeku.

  Novi i budući tretmani za Crohnovu bolest

  Dok potpuno izlječenje može biti daleko, budućnost liječenja Crohnove bolesti izgleda obećavajuće, kaže Andres Hurtado-Lorenzo iz Crohn’s & Colitis Foundation u New Yorku. Postignut je napredak i na pretkliničkoj i na kliničkoj razini, s oko 75 kliničkih ispitivanja koja su u tijeku u različitim fazama u kojima se ispituje sigurnost i učinkovitost novih tretmana za IBD, kaže on.

  Ovo je posebno važno za 30% do 40% onih s IBD koji ne reagiraju na liječenje, kaže on.

  Ovo je pregled nekih od njih:

  JAK inhibitori

  Inhibitori Janus kinaze (skraćeno JAK inhibitori) su lijekovi koji djeluju tako što blokiraju upalne puteve koji su okidač za IBD, objašnjava Crohn’s & Colitis Foundation. Neki od njih, kao što su Xeljanz (tofacitinib) i Rinvoq (upadacitinib), već su odobreni za liječenje umjerenog do teškog ulceroznog kolitisa. Nakon što je u The New England Journal of Medicine (NEJM) objavljeno kliničko ispitivanje faze 3 u kojem se proučava upadacitinib za umjerenu do tešku Crohnovu bolest, FDA je 2023. odobrila lijek za Crohnovu bolest za pacijente koji ispunjavaju određene kriterije. Ovo je oralni lijek koji je imao dobar uspjeh; dokument NEJM-a izvijestio je da je u jednom od ispitivanja kod Crohnove bolesti doveo 49,5% osoba u remisiju u usporedbi s 29,1% u skupini koja je primala placebo. (Međutim, trebali biste znati da ima uokvireno upozorenje za rizike uključujući povećani rizik od infekcija koje vode do smrti, veću smrtnost od svih uzroka, zloćudne bolesti i više.)

  Terapija matičnim stanicama

  Matične stanice, stanice koje se nalaze u različitim tkivima u vašem tijelu, mogu se diferencirati u mnoge različite vrste stanica i mogu se koristiti za “resetiranje” imunološkog sustava ili liječenje perianalnih fistula koje ne zacjeljuju (tuneli koji se formiraju između crijeva i drugih organa), kaže dr. Cohen. Terapija matičnim stanicama je novi pristup liječenju problema Crohnove bolesti, kaže on. Trenutno su u tijeku istraživanja kako poboljšati sigurnost i učinkovitost ove terapije.

  Inhibitor glutamat karboksipeptidaze II

  Potencijalni novi oralni lijek malih molekula (S)-IBD3540 cilja na specifičan protein u crijevima koji se zove GCPII (glutamat karboksipeptidaza II) i poboljšava upalu u tkivu debelog crijeva. Dok se istraživanje budućeg lijeka trenutno provodi za ulcerozni kolitis (koji se javlja u debelom crijevu), ovaj je protein prisutan u oba tipa IBD, kaže Hurtado-Lorenzo. Stoga je moguće da bi mogao biti učinkovit i za Crohnovu bolest, kaže on. Trenutačno je ovaj lijek daleko od kliničke upotrebe (ako to i uspije). Ispitan je samo na životinjskim modelima; istraživači trenutačno provode istraživanja potrebna za usmjeravanje prema prvom kliničkom ispitivanju na ljudima, kaže Hurtado-Lorenzo.

  Terapija anti-TL1A monoklonskim antitijelima

  U maloj drugoj fazi studije objavljenoj u Journal of Crohn’s and Colitis 2023. godine, 26% osoba koje su uzimale lijek poznat kao PRA023 imalo je poboljšanje bolesti u usporedbi s 12% placebo skupine. I, 49% onih koji su uzimali lijek ušlo je u remisiju, u usporedbi sa 16% onih u placebo skupini. Ovaj lijek, koji je monoklonsko protutijelo koje se daje intravenozno, cilja na TL1A, protein uključen u upalni proces. Pacijenti u studiji imali su Crohnovu bolest u prosjeku 10 godina, imali su povijest netolerancije ili nedovoljnog odgovora na konvencionalne ili biološke terapije. (Od skupine, 70% je prije uzimalo biološke lijekove.) Ovaj bi lijek mogao biti obećavajući za osobe kojima konvencionalne terapije nisu pomogle. Sljedeći korak u istraživanju je provođenje placebo kontroliranih kliničkih ispitivanja.

  Antifibrotička terapija

  Uobičajeno je da osobe s Crohnovom bolesti razviju fibrozu(ožiljkasto tkivo nakuplja se u stijenkama crijeva). To može uzrokovati sužavanje crijeva, što smanjuje sposobnost protoka otpadnih tvari, pridonosi bolovima i zatvoru te povećava rizik od crijevne opstrukcije i, posljedično, potrebe za operacijom, kaže Hurtado-Lorenzo. Antifibrotička terapija ili liječenje koje bi moglo spriječiti ovaj proces nešto je što se istražuje. I dok nijedno trenutno nije dostupno, postoji nekoliko molekula koje su identificirane i koje bi se mogle razviti u lijekove, prema članku u Physiological Reviews. Jednu oralnu terapiju razvija španjolska biotehnološka tvrtka Medibiofarma uz potporu Crohn’s & Colitis Foundation.

  Trenutno dostupne terapije za Crohnovu bolest

  U mogućnosti smo ponuditi većini pacijenata fantastičnu kvalitetu života i učiniti utjecaj bolesti što je moguće minimalnijim, kaže dr. Cohen. Evo što liječnici trenutno imaju dostupno za liječenje Crohnove bolesti, prema Zakladi Crohn’s & Colitis Foundation:

  • Lijekovi

  Cilj lijekova je smanjiti upalu i smanjiti rizik od pogoršanja bolesti. Opcije lijekova za Crohnovu bolest uključuju:

  1. Biološki lijekovi i biosimilari
  2. Kortikosteroidi
  3. Imunomodulatori
  4. Lijekovi malih molekula (JAK inhibitori)
  • Prehrana

  Imati Crohnovu bolesti dovodi vas u rizik od nepravilne prehrane; štoviše, možda ćete otkriti da određene namirnice izazivaju pogoršanje bolesti. Razgovarajte sa svojim liječnikom – i registriranim dijetetičarom, ako je moguće – o tome kako povećati svoju prehranu kako biste bili sigurni da zadovoljavate svoje prehrambene potrebe. Osim toga, tijekom pogoršanja može se propisati “odmor crijeva”, što uključuje ili izbjegavanje sve hrane i pića ili pijenje samo tekućine kada su simptomi ozbiljni, kaže National Library of Medicine.

  • Operacija

  Ako imate komplikacije zbog Crohnove bolesti, poput fistule ili crijevne opstrukcije, liječnik vam može preporučiti operaciju. To može uključivati resekciju tankog crijeva (koja uklanja zahvaćeni dio vašeg tankog crijeva) ili kolektomiju (koja uklanja dio vašeg debelog crijeva), između ostalog.

  Iako se mogućnosti liječenja Crohnove bolesti nastavljaju poboljšavati, lijek je još uvijek nedostižan. Teško je pronaći lijek jer postoji toliko mnogo faktora koji utiču na razvoj Crohnove bolesti, kaže Hurtado-Lorenzo. Postigli smo značajan napredak u razumijevanju procesa i mehanizama iza IBD-a. Nove terapije u budućnosti koje mogu učinkovito kontrolirati simptome i poboljšati kvalitetu života su vrlo izgledne, kaže on.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »