4.1 C
Široki Brijeg
More

  Koliko često je poželjno mijenjati stoma pomagalo?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Tijekom operacije formiranja stome, kirurzi stvaraju otvor u trbušnoj stjenki kako bi se tjelesne izlučevine mogle lučiti iz tijela kada to više nije moguće regularnim putem. Postupak izvođenja stome može biti neophodan za osobe s upalnim bolestima crijeva (IBD) – kao što je ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest – rakom debelog crijeva ili rektuma, divertikulitisom,ozljedama u području abdomena ili začepljenja crijeva, između ostaloga.

  Postoji nekoliko vrsta stoma, ali najčešće su:

  • Kolostoma, na površinu se izvodi debelo crijevo.
  • Ileostoma, na površinu se izvodi tanko crijevo.

  Tjelesne izlučevine se bezvoljnim pokretima prazne iz tijela kroz stomu u pomagalo koje se naziva i vreća za stomu. Vrećica se pričvršćuje na kožu oko stome pomoću baznog podloška koji služi kao kožna barijera i štiti kožu od nagrizanja.

  Vrećice za stomu otporne su na mirise i i mogu biti s otvorom koji ima više različitih načina zatvaranja ili bez otvora. Potrebno ih je redovito mijenjati.

  Nakon operacije formiranja stome, medicinska sestra će vam detaljno objasniti kako se brinuti za stomu i kako promijeniti stoma vrećicu.

  Svako stoma pomagalo čine vrećica i bazni podložak, a mogu biti:

  • Jednodijelni sustav, gdje su vrećica i bazni podložak spojeni u jednu cjelinu.
  • Dvodijelni sustav, gdje su vrećice i podložak dvije zasebne cjeline koje se pomoću prstenastog spoja (ili nekog drugog) spajaju jedno na drugo i po potrebi odvajaju u zasebne cjeline.

  Stoma pomagalo je poželjno promijeniti svakih nekoliko dana. Koliko će točno vremena proći između mijenjana pomagala ovisiti će o vrsti stome koju imate.

  Kod ileostome, pomagalo će trebati češće mijenjati. Otprilike svakih 2 do 3 dana. Zbog kisele prirode tankog crijeva, vrećica će se brže istrošiti, kaže Jackie McHugh, stoma sestra.

  Kod kolostome, možda će biti moguće držati isti bazni podložak do tjedan dana, ali ona savjetuje da se ne ide preko tog broja. Postoje barijere za produženo nošenje, ali se podložak ne bi trebao nositi dulje od 7 dana kako bi se spriječilo oštećenje kože, kaže ona.

  Dobra praksa je da nikada ne dopustite da se vrećica napuni više od pola. Na ovaj način možete spriječiti curenje sadržaja, ali i držati vrećicu skrivenom ispod odjeće, kaže McHugh.

  Kako promijeniti stoma vrećicu – vodič korak po korak

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  1 KOMENTAR

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »