Sunday, July 14, 2024

Koja je uloga steroida u liječenju ulceroznog kolitisa?

Podijelite

Steroidi (kortikosteroidi) nekada su bili glavni tretman za sve simptome povezane s ulceroznim kolitisom (UC). Danas se uglavnom propisuju za zaustavljanje upale. Zašto ovakva promjena? Iako steroidi mogu dovesti do toga da se osoba osjeća bolje tako što brzo smiruju preaktivan imunološki sustav i smanjuju upalu u probavnom traktu, oni također dolaze s nekim potencijalno štetnim nuspojavama ako se uzimaju dulje vrijeme.

Dakle, uporaba steroida u liječenju UC-a je kompromis između brzog olakšanja i dugotrajne štete. Pitali smo stručnjake o ulozi koju steroidi igraju u liječenju ulceroznog kolitisa i zašto je kratkotrajna upotreba najbolji način.

Zašto uzimati steroide kod UC?

Ako trebate smiriti iznenadno pogoršanje simptoma UC-a ili stvoriti “most” pri prelasku na drugo dugotrajno liječenje, kratkotrajna doza steroida mogla bi biti prava stvar za vas. Steroidi još uvijek imaju ulogu u liječenju ulceroznog kolitisa, kaže dr. Raymond Cross.

Posljednjih godina promijenilo se razmišljanje o tome koja je točno ta uloga: Danas se steroidi koriste za postizanje remisije kod pacijenata s umjerenim do teškim simptomima UC, kaže dr. Cross. Ali uvijek ih treba kombinirati s drugom terapijom koja održava remisiju – steroidi jednostavno nisu za dugotrajnu upotrebu.

Na primjer, u nekim će se slučajevima aminosalicilati (5-ASA) koristiti za održavanje remisije nakon početne terapije steroidima. U drugim će se slučajevima umjesto toga koristiti biološki lijek ili niskomolekularni lijek, kaže on. Sporadična upotreba steroida je u redu, dodaje on: Ono što pokušavamo spriječiti je ponovljeno korištenje steroida.

Steroidi koji se najčešće koriste za UC

Za liječenje UC-a dostupno je nekoliko uobičajenih lijekova, koji se obično primjenjuju oralno, kao čepići ili, ako je ozbiljnije, intravenskom infuzijom.

Prednizon

Ovo je jedan od najstarijih i najčešće korištenih steroida. Koristi se za postizanje remisije kod UC-a više od 60 godina, prema istraživanju objavljenom u Frontiers in Immunology. Steroidi se još uvijek često preporučuju kao prva linija odgovora na umjereno pogoršanje UC-a, ali danas se uspoređuju s drugim dugotrajnijim terapijama glede učinkovitosti i sigurnosti.

Na primjer, u jednom ispitivanju, uspoređujući prednizolon i tofacitinib (Xeljanz), otkriveno je da nakon osam tjedana broj pacijenata koji su postigli remisiju u skupinama koje su primale tofacitinib i prednizolon nije bio značajno različit. Prednizolon je aktivni oblik prednizona kada se razgrađuje u našem tijelu.

Hidrokortizon

Hidrokortizon se može propisati ako vaš ulcerozni kolitis ne reagira na lokalne 5-ASA lijekove, kaže dr. Cross. Ova vrsta lijeka kada se propisuje za UC uzima se rektalno (klistir, čepić ili pjena).

Budezonid

Budezonid je namijenjen za smanjenje upale u debelom crijevu. Za liječenje akutnih epizoda ulceroznog kolitisa koji je ograničen na rektum i sigmoidni kolon, po preporuci specijalista interniste ili pedijatra koristi se rektalno.

Kako steroidi djeluju na UC?

Nedvojbeno je da su steroidi učinkoviti za kratkotrajno ublažavanje bolova kod ulceroznog kolitisa: steroidi djeluju tako da smanjuju proizvodnju kemikalija koje uzrokuju upalu, a također smanjuju aktivnost vašeg imunološkog sustava. Istraživanja pokazuju da kod osoba s UC-om steroidi imaju stopu učinkovitosti od 80% nakon mjesec dana od pogoršanja. Steroidi imaju vrlo široko djelovanje, kaže dr. Arun Swaminath. Oni djeluju na mnoge različite načine, zauzvrat smanjujući upalu u vašem probavnom traktu.

Kako uzimati steroide?

Steroidni lijekovi se daju kroz venu (putem IV-a), kao pilule ili rektalno. Vaš liječnik će propisati kako i kada treba uzimati steroide. Kako biste izbjegli nuspojave, vaš liječnik će steroide dozirati namjenski.

Važno je da točno slijedite upute svog liječnika, što će često uključivati postupno smanjivanje doze lijeka kako se bliži kraj liječenja, kako biste smanjili nuspojave na minimum. Također je važno obavijestiti svog liječnika o svim drugim lijekovima koje uzimate jer steroidi mogu pojačati ili smanjiti učinke drugih lijekova. Ako lijek uzimate oralno, liječnik će vam savjetovati trebate li jesti prije uzimanja lijeka kako biste zaštitili želudac.

Nuspojave steroida

Nije tajna da steroidi imaju nuspojave, a popis može biti prilično dugačak, prema dr. Swaminathu. Moguće nuspojave uključuju:

 • Agresija
 • Ljutnja ili druge nagle promjene raspoloženja
 • Zadržavanje tekucine
 • Visoki krvni tlak
 • Nesanica
 • Mučnina
 • Nemirne misli
 • Tuga
 • Povećanje tjelesne težine

Ovo su neke od uobičajenih kratkoročnih nuspojava liječenja steroidima, kaže dr. Swaminath. Dugotrajne nuspojave uključuju:

 • Probleme s očima
 • Umor
 • Visoki šećer u krvi
 • Rizik od infekcije
 • Gubitak gustoće kostiju
 • Gubitak dotoka krvi u kosti (rijetko)
 • Stanjivanje kože

Upravo zbog ovih razloga, steroidi bi se trebali koristiti samo kao “most” između izbijanja simptoma ulceroznog kolitisa i pronalaska dugoročne strategije liječenja, objašnjava dr. Swaminath.

Drugi lijekovi za ulcerozni kolitis

Dok se steroidi sve manje koriste kao dugoročni lijekovi za UC, postoji cijeli novi niz sigurnih i učinkovitih tretmana koji će vam pomoći da upravljate ovim stanjem. Drugi lijekovi osmišljeni su na način da budu dio dugoročnog plana liječenja i mogu ublažiti simptome pogoršanja, kao i pomoći vam da ostanete u remisiji nakon što ju postignete. Ovo su neke od opcija koje vaš gastroenterolog može predložiti.

Aminosalicilati (5-ASA)

Ovi lijekovi sadrže 5-aminosalicilnu kiselinu (5-ASA) i djeluju na sluznicu gastrointestinalnog trakta tako što smanjuju upalu. Ovi lijekovi uključuju:

 • Balsalazid
 • Mesalamin
 • Olsalazin
 • Sulfasalazin

Imunomodulatori

Imunomodulatori potiskuju odgovor imunološkog sustava tijela tako da ne može uzrokovati stalnu upalu. Ovi lijekovi su prisutni već neko vrijeme, posebno metotreksat. Koristi se od 1948. za liječenje raka, a kasnije i za liječenje reumatoidnog artritisa. Ostali lijekovi koji spadaju u ovu klasu uključuju azatioprin i 6-merkaptopurin.

Biološki/bioslični lijekovi

Biološki lijekovi za ulcerozni kolitis napravljeni su od protutijela koja ciljaju određene proteine u tijelu i sprječavaju ih da izazovu upalu. Zbog svog ciljanog pristupa, biološki lijekovi mogu imati manje nuspojava od širih sistemskih lijekova i mogu biti učinkovitiji za bolesnike s umjerenim do teškim UC. Biološki lijekovi, koji mogu biti vrlo skupi, obično se daju putem injekcije ili infuzije. Primjeri bioloških lijekova uključuju:

 • Humiara (adalimumab)
 • Simponi (golimumab)
 • Remicade (infliksimab)
 • Stelara (ustekinumab)
 • Entyvio (vedolizumab)
 • Omvoh (mirikizumab)

Inhibitori Janus kinaze (JAK inhibitori)

JAK inhibitori su spojevi malih molekula koji se uzimaju oralno, razgrađuju u gastrointestinalnom traktu nakon gutanja i prenose kroz vaš krvotok. Djeluju tako da blokiraju poruke koje šalju stanice vašeg imunološkog sustava kako bi izazvale veću upalu u vašim crijevima. Tofacitinib (robna marka: Xeljanz) i upadacitinib (robna marka: Rinvoq) su dva JAK inhibitora odobrena za upotrebu u UC.

Modulatori spingozin-1-fosfata (S1P)

S1P modulatori su također spojevi malih molekula koji se uzimaju oralno. Ovi S1P receptori igraju ulogu u našem imunološkom sustavu i čuvari su “vrata” koja kontroliraju kretanje imunoloških stanica unutar i iz naših tkiva, uključujući i crijeva. Oni su također novi i trenutno su dostupni ozanimod (brand naziv: Zeposia) i etrasimod (brand naziv: Velsipity).

Alternative lijekovima za UC

Lijekovi su uglavnom sami temelj liječenja UC-a. Međutim, postoje promjene u načinu života koje se mogu u kombinaciji s lijekovima prakticirati kako bi vam pomogle da upravljate svojim stanjem i postignete dobru kvalitetu života.

Uz odobrenje liječnika trebali biste se također redovito baviti tjelovježbom. U pregledu 13 studija, istraživači su zaključili da vježbanje kod upalnih bolesti crijeva (IBD) može povećati kondiciju, mineralnu gustoću kostiju i kvalitetu života te smanjiti stres i tjeskobu uzrokovanu IBD-om. Vaša prehrana također može igrati važnu ulogu u tome kako se osjećate iz dana u dan. Određene dijete koje pogoduju IBD-u, poput mediteranske prehrane (veliki unos voća, povrća, orašastih plodova, ribe, morskih plodova, cjelovitih žitarica i maslinovog ulja) pokazale su da poboljšavaju simptome ulceroznog kolitisa.

Zaključak

Ako trebate steroide, trebali biste ih koristiti, kaže dr. Cross. Međutim, ističem pacijentima da su rizici povezani s liječenjem loše kontroliranog UC prednizonom daleko veći od započinjanja vrlo učinkovite terapije poput one biološke ili niskomolekularnim lijekovima. Zapravo, kaže on, neki biološki lijekovi i niskomolekularni lijekovi djeluju toliko brzo da je moguće da biste zahvaljujući njima mogli potpuno izbjeći steroide.

Pročitajte više

Više

Translate »