-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Kemoterapija u liječenju Crohnove bolesti

  Crohnova bolest je kronična autoimuna bolest koja izaziva upalne procese u tijelu, prvenstveno u probavnom traktu. Kako još uvijek ne postoji lijek za ovu bolest, u smirivanju simptoma koriste se pojedini oblici kemoterapije koji pomažu kod smirivanja upale i pomažu kod postizanja remisije.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Liječnici se odlučuju za preporučene vrste kemoterapije samo u posebnim okolnostima, odnosno kad standardna terapija za liječenje Crohnove bolesti ne daje rezultate.

  Kako još uvijek ne postoji konkretan lijek za ovu bolest, tretmani za Crohnovu bolest su usmjereni na smanjivanje upalnog procesa kako bi se oboljelom olakšao svakodnevni život. Sami tretmani su upravo usmjereni na postizanje remisije, odnosno postizanje što dužeg perioda mirovanja bolesti.

  Crohnova bolest je jedno od poznatijih oboljenja koja se zajedničkim imenom nazivaju upalne bolesti crijeva. Većina oboljelih reagira dobro na terapiju koja se inače koristi za kontroliranje simptoma, kao što su kortikosteroidi, imunosupresivi ili 5-aminosalicilna kiselina. Osim tih lijekova, mogu se koristiti i dodatni lijekovi, poput onih protiv dijareje ili kao adjuvativna terapija probiotici, suplementi i slično.

  Kako u svemu ima odstupanja, tako i kod osoba koje imaju Crohna može se dogoditi da ne reagiraju na dostupne tradicionalne načine liječenja, te im se zbog toga simptomi pogoršavaju. U takvim slučajevima liječnici posežu za kemoterapijom kako bi stavili pod kontrolu bolest.

  Kod većine koji koriste kemoterapiju i biološku terapiju ubrzo dolazi do poboljšanja simptoma bolesti i remisija se relativno brzo postiže, što je od velike važnosti jer aktivna bolest može itekako remetiti dnevnu rutinu i otežati svakodnevni život. Isto tako, upalni procesi u crijevima, s vremenom mogu uzrokovati i brojne druge vancrijevne komplikacije.

  Bitno je napomenuti da ipak mnoge kemoterapije sa sobom nose i negativne posljedice, jer ipak djeluju protiv imunološkog sustava.

  Dok pomažu u smirivanju simptoma Crohnove bolesti, u isto vrijeme mogu povećati rizik nastanka drugih problema u organizmu, poput konstantnih infekcija. Zbog toga je jako bitno za sve one, koji su na kemoterapiji zbog Crohnove bolesti, da su u stalnom kontaktu sa svojim liječnikom i da pomno prate sve simptome tijekom korištenja.

  Iako dosta uspješne u tretiranju Crohna, za pojedine oboljele postoji mogućnost da na njih neće dobro djelovati, zbog čega će morati probati s nekim novim tretmanom.

  Više je vrsta kemoterapije koju liječnik može propisati nekome tko ima Crohnovu bolest, te svaka od njih ima varirajući postotak uspješnosti kod različitih osoba, a uz svaku od njih se vežu i određeni rizici.

  Infliksimab (Remicade) je vrsta TNF (tumor nekrotizirajući faktor) blokatora, posebne vrste proteina koji pomaže u regulaciji imunoloških stanica. Jednim dijelom je “programiran” da stvara upalne procese. Kod Crohnove bolesti, gdje takva upala može izmaći kontroli, doktori preporučuju TNF blokator kako bi se ti upalni procesi stavili pod kontrolu.

  Infliksimab se može primati kroz injekciju ili intravenski, a sami tretman je ponavljajući i dugoročni, što znači da oboljeli mora redovito primati terapiju kod svog liječnika.

  Neke od češćih nuspojava uključuju glavobolju i mučninu, kao i neke imunološke nuspojave, poput iznenadnog osipa. Postoji mogućnost alergijskih reakcija na sami lijek, zbog čega je jako bitno svaki simptom prijaviti liječniku. Razmjerno pacijentovom odgovoru na danu terapiju, liječnik može korigirati dozu lijeka ili ukinuti terapiju.

  Metotreksat (Otrexup) liječnici obično propisuju kod liječenja raka, međutim, također ima potencijal kod liječenja imunoloških poremećaja, poput onih kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva ili reumatoidnog artritisa, ali u znatno nižim dozama. Ovaj lijek se obično daje kad sve druge opcije zakažu, jer metotreksat ima snažne učinke na tijelo.

  Metotreksat umanjuje produkciju stanica čime se smanjuje aktivnost oboljenja. Nuspojava lijeka je smanjena proizvodnja crvenih krvnih zrnaca u leđnoj moždini, zbog čega osobe na ovom lijeku trebaju redovite kontrole, krvne pretrage, te praćenje mogućeg nastanka drugih komplikacija. Druge učestalije nuspojave mogu biti umor, mučnina, povraćanje i ulceracije u usnoj šupljini. Metotreksat blokira unos folata u organizmu, zbog čega je važno uzimati dodatke folata ili folne kiseline.

  Adalimumab (Humira) je još jedan TNF blokator za koji se smatra da je od pomoći kod tretiranja Crohnove bolesti. Dostupan je u injekcijama i djeluje na principu povezivanja na TNF-alfa stanice, čime ih sprječava da stvaraju upalne procese u organizmu. Adalimumbam može umanjiti odgovor imunološkog sustava u borbi s infekcijama, zbog čega su osobe koje ga koriste izloženije riziku razvoja ozbiljnih pa čak i po život opasnih infekcija.

  Merkaptopurin (6-MP) koji se može naći pod nazivom Purinethol, je vrsta kemoterapije koja se smatra korisnom u liječenju kod pojedinih oboljelih od Crohnove bolesti. Postoji mogućnost preporuke ovog lijeka od strane liječnika za vrijeme remisije bolesti kako bi se sama mirna faza bolesti produžila na što dulji period. Ovaj lijek također ima nuspojave, poput mučnine, povraćanja, gubitka kose, kao i iznenadnog osipa. Moguće su i druge ozbiljne nuspojave, zbog čega je jako bitno da svi koji koriste ovaj lijek prijave svaki simptom svome liječniku.

  Ciklofosfamid (Cytoxan) je još jedna vrsta kemoterapije koja daje obećavajuće rezultate kod tretiranja Crohnove bolesti. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u magazinu Inflammatory Intestinal Diseases, pulsna terapija ciklofosfamidom (CPT) mogla bi biti spasonosna terapija u smirivanju simptoma Crohnove bolesti kad ostali tretmani zakažu. Nuspojave CPT su različite od osobe do osobe, najčešće su umor, mučnina i povraćanje, a kod nekih ljudi postoji mogućnost pojave blažih infekcija ili poremećaja u spavanju.

  Što se tiče povećanog rizika nastanka raka, prema studiji objavljenoj u magazinu Annals of Gastroenterology, osobe oboljele od IBD koje se liječe kemoterapijom nisu izložene većem riziku nastanka raka. Međutim, sama bolest takve osobe stavlja takve osobe donekle u rizičnu skupinu razvoja određenih vrsta raka, a sami autori istraživanja kažu za oboljele od Crohnove bolesti kako su izloženiji riziku nastanka adenokarcinoma tankog crijeva.

  Međutim, drugi lijekovi koje liječnici propisuju za IBD, poput tiopurina, također mogu povećati rizik od nastanka raka. Kako se navodi u studiji World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics, osobe koje su na tiopurinu imaju četiri do pet puta veću vjerojatnost da će razviti limfom.

  Dakle, izgleda da kemoterapija kao tretman ne povećava ukupni rizik od raka kod osoba koje imaju IBD.

  Kao i sa bilo kojim drugim tretmanom za Crohnovu bolest, doktori bi trebali za vrijeme korištenja kemoterapije pomno pratiti stanje pacijenta kako bi na vrijeme uočili bilokakve nuspojave ili komplikacije. U većini slučajeva kemoterapija je tretman koji daje obećavajuće rezultate kod težih oblika Crohnove bolesti.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »