Tuesday, July 23, 2024

Kakvu odjeću izabrati nakon što je formirana stoma?

Podijelite

Stoma u doslovnom prijevodu znači otvor – pomoću kojeg se formira sasvim novi organ na trbušnoj stjenki; i ovisno o tome koji se organ probavnog trakta izvodi na površinu, stoma dobiva svoje ime. Bez obzira s kojim tipom stome završite nakon operacije, određena pitanja će se vrtjeti u krug, na koja u samom početku suživota sa stomom možda nećete imati odgovor.

Sjećam se vremena kad sam se pripremala za operaciju. Očajnički sam pretraživala internet i tražila svaku moguću informaciju o životu nakon operacije.

Kako promijeniti stoma vrećicu, kad ju promijeniti, koliko traje oporavak, kako izabrati odgovarajuće pomagalo, što jesti, ali isto tako i kakvu odjeću nositi nakon operacije, jer sve su to bile nepoznanice s kojima ću nakon operacije morati naučiti živjeti.

Moram priznati da sam našla jako puno korisnih savjeta, ali isto tako bilo je i onih koji su bili u potpunosti beskorisni.

Pomisao na stomu i vrećicu pričvršćenu na mom trbuhu pomalo je bio zastrašujući u tom trenu. Jedna od mnogih pomisli je svakako bila i to da ću morati cijeli ormar isprazniti nakon operacije i zamijeniti odjećom koja mi se ne sviđa, ali bi mogla biti udobna za moju stomu (sad smiješno razmišljanje, znam).

Priznajem da sam se prvih dana nakon operacije najbolje osjećala u trenirci i pidžami, odnosno u svemu onome što nije stezalo moj trbuh i dodirivalo stomu i rez duž cijelog abdomena. U tim prvim danima najbolje su mi odgovarali donji veš niskog struka koji  nije prelazio preko reza i udobne trenirke visokog struka koje su prelazile cijeli rez i ujedno držale stoma vrećicu na mjestu (barem donekle), kao i nešto šire majice. U tim prvim postoperativnim danima bitno je ugoditi svome tijelu koje je ipak prošlo veliku traumu operativnog zahvata i formiranja stome.

Već nakon nekoliko tjedana kad je rez fino zacijelio i stoma usporila svoj meteorizam, više manje vratila sam se svom uobičajenom stilu odijevanja. Ono što mi je pred samu operaciju bilo nezamislivo, nakon postoperativnog oporavka bilo mi je u potpunosti normalno.

Uske traperice, suknje, haljine, trenirke, tunike,… u biti vratila sam se svemu onome što sam nosila i prije stome. Moram priznati, uz neke manje korekcije i dodatke, ali one koji svakako nisu presudni i ne zahtijevaju bitne promjene u načinu odijevanja.

Jedan od boljih dodataka su svakako bokserice visokog struka dizajnirane za osobe sa stomom koje su mi toliko olakšale život da ih jednostavno obožavam. Kod suknji i haljina one su neizostavne, a jednom kad ih probate za spavanje, uvjerena sam da ćete biti oduševljeni baš kao i ja.

U svoju svakodnevnicu sam ubacila nešto više traperica i hlača visokog struka, ali iskreno, u onom periodu modnog hita traperica i svega ostaloga niskog struka nisam bila oduševljena trendom, tako da bi se, po svemu sudeći, odjevni predmeti s visokom strukom svakako našli među mojoj odjećom sa ili bez stome.

Što oblačim uz traperice?! Najiskrenije, sve ono što mi se sviđa i što mi je ugodno za nositi. Od tunika širokih pa sve do uskih majica – dio je mojih odjevnih kombinacija.

Prazna vrećica je u potpunosti neprimjetna; napunjena, očigledno nije, ali koga briga, mene definitivno nije (osim u trenutcima kad prijeti eksplozija – to najbolje razumiju moji stomaši). P.S. ako je nekome ugodnije, kod uskih kombinacija može jednostavno češće ići prazniti vrećicu i problem riješen!

Nisam tip osobe koji skriva svoju stomu. Zapravo, skrivanje ne bi imalo apsolutno nikakvog smisla. Stoma je dio mene, dodatak zbog kojeg mi se vratila kvaliteta života i omogućila šansa za život uopće.

Umjesto da provodim vrijeme ograničavajući se, kako u svakodnevnom životu općenito, tako i u odjevnim kombinacijama, jednostavno fokusiram svoje vrijeme na bitnije stvari u životu, a oblačim sve ono u čemu se osjećam ugodno.

Iz svojih misli sam izbacila i najmanju pomisao da zbog stome nisam u mogućnosti obući nešto što mi se stvarno sviđa.

Definitivno nisam tip osobe koji će i pomisliti da nešto ne mogu, a posebno nisam u tom filmu da bih sebe mučila tako nebitnim stvarima u životu. Ako mi se sviđa neka odjevna kombinacija i osjećam se super u njoj, onda će ta kombinacija i biti moj izbor (tuđa mišljenja primam s rezervom).

Moram priznati da sam oduševljena i s pojedinim brandovima koji imaju posebno dizajnirane odjevne predmete za osobe sa stomom. Neke od njih imam u svojoj kolekciji. Super su mi skroz, tim više jer su u nekim sitnicama prilagođeni stomi, a ujedno opet i vizualno odlični i tek ih ti sitni detalji razlikuju od odjevnih kombinacija za one bez stome. Ali ti detalji se računaju, jer su oni upravo one male sitnice zbog kojih je ponekad život sa stomom jednostavniji.

Dakle, što obući nakon operacije i moram li nakon formiranja stome promijeniti svoj stil odijevanja?!

Moj odgovor je NE. Možeš obući što god poželiš sve dokle se ti osjećaš super u tome. Donji veš visokog ili niskog struka, hlače, farmerice, haljine, suknje, košulje, majice, odjevne kombinacije dizajnirane posebno za osobe sa stomom, trenirke,… jednom riječju sve ono što želiš. Stoma nije razlog za velike promjene na tom području života, a još manje prepreka za obući što god poželiš, sve dok se ti osjećaš ugodno i opušteno u tome.

Pročitajte više

Više

Translate »