-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Kakva može biti stolica nakon formiranja stome

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stolica nakon formiranja stome će svakako biti nešto drugačije konzistencije i teksture iza operativnog zahvata, što otvara mnoga nova pitanja o tome što je “novo normalo” i kada bi moglo biti vrijeme za potražiti stručnu medicinsku pomoć u vezi izgleda, mirisa ili učestalosti stolice na stomu.

  Stoma u doslovnom prijevodu znači otvor, pomoću kojeg se formira sasvim novi organ na trbušnoj stjenci i ovisno o tome koji se organ probavnog trakta izvodi na površinu, stoma dobiva svoje ime. Pa se tako može raditi o gastrostomi (želudac), jejunostomi (početni dio tankog crijeva), ileostomi (završni dio tankog crijeva) ili kolostomi (debelo crijevo). Kolostome imaju naziv prema dijelu crijeva na kojem su izvedene i može se raditi o cekostomi (cekum), transverzostomi (transverzum-poprečno debelo crijevo) i sigmostomi (sigmoidno debelo crijevo).

  Operacija formiranja stome (što je stoma možete pročitati više OVDJE) probavnog trakta, ileostome (što je ileostoma možete pročitati više OVDJE) i kolostome (što je kolostoma možete pročitati više OVDJE), uglavnom se izvodi u terapijske svrhe kod upalnih bolesti crijeva, kod određenih malignih oboljenja poput raka debelog crijeva, kod ozljeda abdomena, ali i kod drugih ozljeda, stanja ili oboljenja zbog kojih je takav operativni zahvat neizbježno učiniti.

  Kod operacije formiranja stome, dio debelog i/ili tankog crijeva se uklanja, a mali komadić crijeva koji je preostao se izvodi na površinu trbušne stjenke. Taj dio crijeva s vanjske strane abdomena naziva se stoma. Kroz njega se stolica prazni iz tijela nakon operativnog zahvata formiranja stome. Preko stome se nosi posebno pomagalo za prikupljanje fekalija koje se periodično tijekom dana treba prazniti u WC školjku ili zamijeniti novim.

  Stolica nakon formiranja stome može biti učestalija nego inače ili pak “normalna” – skoro kao kod osoba čiji probavni trakt ima normalan meteorizam. Osim toga, može biti vodenasta, kašasta ili normalno formirana što svakako ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući i prehranu.

  Stolica nakon formiranja stome – kolostoma

  Tijekom operacije formiranja kolostome uklanja se dio debelog crijeva i/ili rektuma. Dio debelog crijeva se izvodi kroz kirurški napravljen otvor na površinu abdomena kako bi se stolica nakon operacije mogla prazniti iz tijela.

  Preko stome se nosi pomagalo, vrećica za kolostomu, u koju se prazni stolica koja izlazi iz tijela, a koja se može isprazniti tako što se sadržaj iz pomagala ispusti u wc školjku (kod onih s otvorom) ili promijeni stoma vrećica (kod onih bez otvora za pražnjenje).

  Nakon operacije formiranja kolostome, stolica može izgledati drugačije nego što je izgledala prije operacije, ali bi trebala i dalje biti prilično formirana, što će svakako ovisiti koji dio debelog crijeva je odstranjen. Moguće je i da će se smjenjivati formirane stolice i vodenaste stolice, na što može utjecati hrana koja se konzumira, ali i dio crijeva koji je odstranjen.

  Osobe s kolostomom neće imati kontrolu nad pražnjenjem crijeva preko stome. Stoma vrećica će se trebati isprazniti od jednog pa do nekoliko puta dnevno.

  Debelo crijevo je organ pomoću kojeg se apsorbira tečnost iz hrane i pića koju tijekom dana konzumiramo, što znači da ukoliko se ta funkcija debelog crijeva normalno odvija da je i stolica uredno formirana odnosno njena tekstura gušća što je manje tečnosti ostalo u probavljenoj hrani. Drugim riječima, što je veći dio debelog crijeva netaknut, stolica može biti oblikovanija.

  Stolica nakon formiranja stome – ileostoma

  Tijekom operacije formiranja ileostome, debelo crijevo zajedno s rektumom se uklanja ili djelomično ili potpuno, a stoma se formira od tankog crijeva. Budući da nema debelog crijeva koje bi apsorbiralo tekućinu iz probavljene hrane, stolica postaje nešto rjeđe konzistencije. S vremenom tanko crijevo donekle preuzima ulogu debelog crijeva, tijelo prilagođava novonastaloj situaciji, te tanko crijevo počinje apsorbirati više vode. Za ovaj proces je potrebno duže vremena.

  U početku će stolica biti dosta rjeđa, a sama količina sadržaja koji se prazni bit će većeg volumena. Ukoliko se i dio tankog crijeva ukloni tijekom operacije, ovakav postupak će  dodatno povećati učestalost izlučivanja stolice na ileostomu i sama stolica će biti više vodenastija.

  Dosta osoba s ileostomom nastoji prilagoditi prehranu tako da konzistencija stolice bude kašaste formulacije. To je moguće postići pravilnom prehranom, međutim ne postoji jednoobrazna prehrana koja odgovara svima,  za svaku osobu to će biti drugačiji unos namirnica na temelju brojnih čimbenika.

  Bez debelog crijeva, hrana se ne razgrađuje na isti način kao što se razgrađivala dok je debelo crijevo bilo u organizmu, stoga nije neuobičajeno vidjeti nerazgrađenu hranu ili djelomično razgrađenu hranu u stoma vrećici iz sadržaja koji se prazni na ileostomu. Nemogućnost pravilne razgradnje hane se posebno odnosi na sirovo povrće i voće (korištenjem smoothija voće i povrće se lomi na jednostavne čestice pa bi unos voća i povrća kroz smoothije mogao biti dobar izbor konzumiranja ove vrste namirnica).

  Dakle, nije iznimka da se određena hrana ne probavi do kraja kod ileostome, ali je svakako pravilo savjetovati se sa stručnim medicinskim osobljem kod takvih stanja kako bi se osigurao dovoljan unos hranjivih tvari.

  Iznenadni porast vodenastih stolica koji odstupa od uobičajenog može ukazivati ​​da se radi o dijareji. Uzrok mogu biti kojekakvi virusi, a sama viroza može imati veći utjecaj na osobu s ileostomom u odnosu na opću populaciju, pa je uzimanje više tekućine itekako važno. Pojačan gubitak tekućine iz organizma je svakako indikacija za potražiti medicinsku pomoć kako bi se pravilno nadoknadila tekućina.

  U takvim situacijama vrlo vjerojatno će biti potrebno nadoknaditi i elektrolite, kao što su kalij i natrij, koji se lako gube kod dijareje. Konzumacija hrane bogate kalijem (batat i banane, na primjer) ili hrane s visokim udjelom natrija (kao što su pereci) može pomoći, dok će u nekim slučajevima biti potrebno i nadoknaditi iste intra-venski, osobito ukoliko uz ileostomu postoji i kronično stanje kao što su upalne bolesti crijeva ( Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis).

  Osim konzistencije, moguće je zamijetiti i promjenu boje stolice što će svakako ovisiti o hrani koja se konzumira. Hrana koja je prirodno ili umjetno žarkih boje može dovesti do promjene boje stolice. Cikla, recimo, može obojati stolicu u svijetlocrvenu boju, dok neke zeljaste biljke mogu obojati stolicu u zelenkastu boju.

  Kod osoba koje imaju stomu, bitno je uzeti u obzir promjene u konzistenciji, učestalosti ili boji stolice koja se prazni kroz stomu, tim više ukoliko je razlog za stomu oboljenje kao što je rak debelog crijeva ili IBD, što može zahtijevati dodatno liječenje.

  Operacija stome često znači i novi život. Uz određene jednostavne prilagodbe, poput onih u prehrani, povratak redovnim aktivnostima i načinu života je dostižan cilj i svakako pravilo, a ne iznimka.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »