Monday, April 22, 2024

Kako zaustaviti grčeve u mišićima nogu

Podijelite

Ako vam se dogodi da vas uhvati grč u mišićima nogu, odmor i lagano istezanje mogu vam pomoći u opuštanju mišića i osjećaju olakšanja od boli. Ostali načini olakšavanja ovog neugodnog stanja, kao što je održavanje hidracije i promjena prehrane, mogu pomoći u sprječavanju pojave grčeva u nogama.

Grčevi u mišićima nastaju kada se mišić sam od sebe kontrahira. Kada se to dogodi, obično možemo osjetiti tvrdu kvržicu na mjestu boli – to je zapravo kontrahirani mišić.

Grčevi se obično javljaju s razlogom.

Ukoliko grčevi nisu posljedica istegnutog mišića, vjerojatno imate grč jer vam je mišić umoran ili prenapregnut ili je vaše tijelo dehidrirano.

Moguće je i da možda ne dobivate dovoljno elektrolita, poput kalija ili magnezija. Ovi minerali pomažu mišićima da rade pravilno, a tekućina pomažu tijelu da preradi minerale.

Grčevi u mišićima uglavnom ne ukazuje na bilo kakvo zabrinjavajuće stanje. Osobe koje imaju 65 i više godina su u većem riziku od pojave grčeva. Grčevi mogu biti povezani s alkoholizmom, hipotireozom ili dijabetesom.

Ukoliko vas učestalost grčeva muči, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

U međuvremenu, postoji nekoliko metoda koje možete sami isprobati kako bi sebi pomogli i olakšali ovu neugodnu situaciju.

  • Istezanje

Prestanite sa svakom aktivnosti koja je mogla izazvati grč i lagano istegnite mišić i zadržite u tom položaju. Možete i masirati mišić istovremeno dok se istežete ili nakon što završite sa istezanjem.

Možete i koristiti gel obloge za grijanje tog područja, kao što je opisano u nastavku teksta, nakon istezanja.

Ukoliko se dogodi da vam se mišić potkoljenice počne grčiti usred noći, ustanite i polako prebacite težinu na zahvaćenu nogu kako biste gurnuli petu prema dolje i istegnuli mišić.

  • Magnezij

Ako često imate grčeve u nogama koji nisu posljedica nekih ozbiljnijih stanja, možete pokušati dodati više magnezija u svoju prehranu.

Orašasti plodovi i sjemenke izvrsni su izvori magnezija.

Magnezij se preporučuje za liječenje grčeva mišića kod trudnica. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka magnezija u trudnoći.

Mnogi treneri i fizioterapeuti također preporučuju korištenje magnezija na vanjskoj strani tijela u obliku epsom soli.

  • Zagrijavanje

Pokušajte nanijeti ovaj starinski lijek na mokru krpu i pritisnuti ga na zgrčeni mišić ili ga dodajte u vruću kupku za namakanje.

Zapravo, zagrijavanje mnogima pruža olakšanje, sa ili bez epsom soli.

Toplina u obliku geliranih jastučića može isto tako pomoći.

Krenite s postepenim zagrijavanjem jastučića i pojačajte toplinu samo ako ne osjećate nikakvo olakšanje.

Ako imate dijabetes, ozljedu leđne moždine ili neko drugo stanje koje bi moglo spriječiti osjećaj topline, zagrijani jastučići nije dobra opcija.

  • Hidracija

Drugi mogući način za zaustavljanje grčeva u nogama je hidracija. Možda će trebati malo više vremena da se ublaži bol, ali nakon što popijete vodu ili sportski napitak s elektrolitima, mogli biste spriječiti pojavu novog grča.

  • Pokrenite se

Hodanje može pomoći u ublažavanju grčeva u nogama tako što šalje signal mišiću da se treba opustiti nakon kontrakcije.

Ako ništa drugo ne uspije, a vi i dalje imate redovite grčeve u mišićima, razmislite o redovitoj masaži kako biste pomogli mišićima da se opuste.

Pročitajte više

Više

Translate »