5.2 C
Široki Brijeg
More

  Kako vitamin D utječe na crijevni mikrobiom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Velik dio dana provodimo u zatvorenom prostoru, bilo u školi, na poslu ili kod kuće. Osobito zimi, kad nam je posebno teško pronaći motivaciju za izlazak van. Ali izlaganje kože sunčevim zrakama pomaže tijelu u proizvodnji prijeko potrebnog vitamina D. Vitamin D često se naziva “vitaminom sunca” jer UV zrake sunca aktiviraju sintezu vitamina D u tijelu.

  Vitamin D se često puta spominje kao ključan za održavanje jakih kostiju, međutim, ovaj esencijalni vitamin ima bitnu ulogu i za crijeva – pomaže u jačanju crijevnih stanica i imunološkog sustava.

  Dr. Chris Damman, izvanredni profesor gastroenterologije na Sveučilištu Washington u Seattleu, kaže da zamislimo crijeva kao cijevi napravljene od stanica koje se drže spojevima. Vitamin D pomaže u jačanju tih spojeva, odnosno veza između stanica, osiguravajući da cijevi ne cure.

  Postoje receptori vitamina D u sluznici crijeva koji komuniciraju s uskim spojevima koji spajaju crijevne stanice, kaže dr. Damman.

  Zdravlje crijeva i imunološki sustav iznimno su međusobno povezani, a vitamin D jedan je od mnogih čimbenika koji pomaže u održavanju zdravog mikrobioma. Čak 70% imunološkog sustava nalazi se u crijevima.

  Studija objavljena 2017. godine u Metabolism-u promatrala je 150 zdravih odraslih osoba i stratificirala ih na temelju njihovog unosa vitamina D. Analiza je pokazala da su više razine vitamina D u korelaciji s obiljem određenih crijevnih mikroba koji su povezani sa zdravljem crijeva, što ukazuje na potencijalnu vezu između to dvoje.

  Margherita T. Cantorna, profesorica molekularne imunologije i prehrane na Državnom sveučilištu Pennsylvania, kaže da vitamin D pomaže tijelu da se regulira nakon infekcije. Kada imunološki sustav radi ispravno, imunološki odgovor se uključuje u borbi protiv infekcije.

  Nakon što infekcija nestane, jako je važno moći se riješiti tog imunološkog odgovora kako ne biste imali upalu cijelo vrijeme. Vitamin D pomaže u kontroli toga. To vam ne mora nužno pomoći da se riješite infekcije, ali kada infekcija nestane, pomaže vam da se vratite u normalno stanje, kaže dr. Cantorna.

  Kako osigurati dovoljnu količinu vitamina D

  Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost – barem 30 minuta boravka na otvorenom. Sljedeći najbolji izvor vitamina D je cjelovita hrana, posebno masna riba poput lososa, kaže dr. Cantorna.

  Pastrva prirodno sadrži visoke razine vitamina D. Gljive sadrže varijacije vitamina D, a neki brendovi povećavaju količinu vitamina D u svojim gljivama izlažući ih UV svjetlosti.

  Mlijeko može biti obogaćeno je vitaminom D, kao i neki namazi, jogurt, sokovi od naranče i žitarice za doručak.

  Određenim osobama je potrebna suplementacija kako bi osigurali dovoljnu količinu vitamina D.

  Većini treba 600 i.j. vitamina D dnevno, s izuzetkom dojenčadi – kojima je potrebno manje; i odraslih koji imaju 71 godinu i više – kojima je potrebno više. Teško je imati previše vitamina D; sve dok ostajete ispod 4000 i.j. vitamina D – što je više od 6 puta od preporučene dnevne količine, prema klinici Mayo – ne biste trebali biti zabrinuti.

  Određene skupine osoba spadaju u rizičnu skupinu, poput onih koje imaju više poteškoća s dobivanjem i apsorpcijom dovoljno vitamina D, a mogu biti:

  • Starije odrasle osobe, jer se sposobnost tijela da sunčevu svjetlost pretvori u vitamin D s godinama smanjuje
  • Osobe s tamnijim tonovima kože, jer takva koža apsorbira manje vitamina D iz sunca
  • Osobe koje nose odjeću koja prekriva veći dio njihove kože, jer manje izravnog izlaganja suncu na koži znači manju sintezu vitamina D
  • Osobe s Crohnovom bolesti, ulceroznim kolitisom ili celijakijom, jer ta stanja mijenjaju način na koji tijelo apsorbira masti, što zauzvrat otežava apsorpciju vitamina D
  • Osobe koje su imale operaciju želučane premosnice
  • Osobe koje žive u područjima s manje sunca ili u oblačnim klimama, jer je teško dobiti dovoljno vitamina D pomoću sunca tijekom zime.
  • Osobe koje puno vremena provode unutra, jer ako ne provodite vrijeme vani na suncu, ne možete ni apsorbirati tu svjetlost

  Ako spadate u bilo koju od ovih skupina, razgovarajte sa svojim liječnikom o suplementaciji vitamina D.

  Iako mnogi uzimaju vitamin D svojevoljno i u većini slučajeva to je ok, ipak treba imati na umu kako vitamin D može negativno utjecati na druge lijekove ili dovesti do toga da tijelo apsorbira previše kalcija, što dovodi do nekih drugih zdravstvenih stanja poput bubrežnih kamenaca.

  Ako uzimate vitamin D ili dodatak koji sadrži vitamin D, učinite to s obrokom ili međuobrokom koji sadrži malo masti kako biste osigurali optimalnu apsorpciju istog.

  Vitamin D – uzroci, liječenje i prevencija deficita

  Kako je vitamin D povezan s Crohnovom bolesti i 5 savjeta kako povećati njegov unos u organizam

  Jesu li suplementi vitamina D ključ za bolji san?

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »