-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Kako ukloniti mrlju kad sadržaj stoma vrećice procuri van

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Stoma predstavlja otvor na trbušnoj stjenki koji se izvodi kirurškim putem uslijed određenih komplikacija zbog kojih je neizbježno takav zahvat napraviti. Tako formiran zamjenski otvor služi izlučivanju otpadnih tvari iz organizma. Vizualno izgleda kao izbočina od par cm na trbušnoj stjenki. Crvenkaste je boje poput unutarnjeg dijela usne šupljine. Nema živčane završetke, što znači da je neosjetljiva na bol, i na dodir je vlažna, a njen naziv se određuje prema organu koji se izvodi na trbušnu stjenku.

  Danas je dostupan veliki broj stoma pomagala i gotovo svatko može pronaći ono pomagalo koje mu najbolje odgovara. Ipak, unatoč tome, nije neuobičajeno da stoma pokaže svoju mračnu stranu i da zbog nekog razloga pomagalo popusti, a sadržaj stoma vrećice procuri na odjeću.

  Razlozi zbog kojih može doći do popuštanja pomagala su raznoliki, a neki od njih mogu biti neadekvatno postavljeno pomagalo na područje oko stome, previše vodenast sadržaj koji nagriza bazni podložak, određene aktivnosti koje su oslabile bazni podložak, korištenje ulja ili losiona na koži oko stome prije postavljanja podloška, loše očišćeno područje oko stome prilikom mijenjanja pomagala, ali isto tako može biti i do ispravnosti pomagala – mada u znatno rjeđim slučajevima; kao i do brojnih drugih razloga. (O ovoj temi uskoro.)

  Još jedan od razloga zbog kojih možda čak i najčešće dolazi do popuštanja pomagala jeste čekanje onog zadnjeg trenutka za isprazniti vrećicu ili zamijeniti postojeće pomagalo novim. Većinom su ovakvi scenariji kod ileostome, a kod onih s kolostomom samo u određenim slučajevima gdje se kolostoma ponaša kao ileostoma.

  Nijedan od navedenih razloga nije po život ugrožavajući trenutak, ali itekako može biti iritantan, posebno kad se nalazite van svoga doma ili u prilikama i situacijama u kojima ste zaboravili ponijeti dodatna pomagala ili čistu odjeću.

  @miss_stoma/Instagram

  Kolostoma i ileostoma su posebno pod povećalom u tom pogledu jer za sobom, u takvim prilikama, ostavljaju vidljive mrlje, pa čak i one tvrdokorne koje je nešto teže otkloniti.

  Iako u ovih deset godina suživota sa stomom uglavnom nemam nekih većih problema sa svojom koji bi zahtijevali rješavanje kirurškim putem, ipak se nešto češće susrećem s određenim komplikacijama poput začepljenja stome, prekomjernog pražnjenja sadržaja na stomu, kožnih iritacija, dehidracije,… ali i s popuštanjem pomagala s vremena na vrijeme.

  Kad bi samo to odljepljivanje pomagala značilo da je vrijeme za novu vrećicu, tu bi bio kraj svemu. Ali ne, nakon popuštanja pomagala, počinje cijeli proces kolutanja očima i rješavanja nereda u što kraćem mogućem roku.

  @miss_stoma/Instagram

  Nisam sigurna je li mi draže kad se odlijepi usred noći pa mi napravi veliki nered ili kad me onako iz čista mira iznenadi u vožnji ili nekoj trgovini. (Moram razmisliti koji bi bio moj favorit.)

  Iako uvijek dobro pripremljena za takve prilike van doma, s par dodatnih pomagala na dohvat ruke i hrpom higijenskih potrepština za brzo saniranje nereda, ali i s kojim komadom čiste odjeće (o ovakvim scenarijima doma ne trebam ni pričati, tu sam full spremna srediti s*anja nakon drugog kolutanja očima), ono što ostane za kasnije su mrlje na odjeći koje je ponekad teže otkloniti. Ponekad ni namakanje prije pranja ne pomaže kod tvrdokornijih i osušenih mrlja.

  Moram priznati da sam u samom početku suživota s ileostomom imala mali milijun pitanja, ali s vremenom sam ih jako dobro posložila na svoje mjesto i kako koje iskače tako ih i rješavam.

  Danas već znam unaprijed kako se postaviti u određenim prilikama, pa tako i u ovim kad trebam otkloniti mrlje s odjeće koje ostanu nakon što sadržaj vrećice iscuri.

  Ispočetka mi je bilo bitno čim prije tretirati mrlju. Čak i kad je to usred noći, jer na taj način bih povećala šanse za uspješnim otklanjanjem. Danas nešto drugačije pristupam ovoj temi jer sam otkrila sredstvo protiv mrlja koje kad se nanese bez problema otklanja mrlje koje moja draga stoma ostavi.

  Proizvod je i više nego pristupačan cjenovno, a njegova moć otklanjanja mrlja s odjeće zbog moje drage stome je toliko puta bila učinkovita da sam jednostavno morala podijeliti s ostalim stomašima o kojem je proizvodu riječ.

  Radi se o DM-ovom proizvodu Denkmit za otklanjanje mrlja i stvarno se do sada pokazao kao odličan partner u borbi protiv mrlja koje ostanu na odjeći nakon što stoma pomagalo se odlijepi s kože, a sadržaj vrećice procuri i zaprlja moju odjeću.

  Ukoliko je potrebno isperem odjeću (oni sa stomom znaju zbog čega), našpricam mrlju sredstvom i ostavim otprilike nekih sat vremena da sredstvo djeluje na mrlju. Nakon toga odjeću operem prema uputi s etikete komada odjeće koji tretiram. Sredstvo se pokazalo super učinkovitim kod tretiranja odjeće koja se pere na višim temperaturama ali isto i kod one osjetljivije odjeće koja se pere na nižim temperaturama.

  stoma
  Photo by Marija P.

  Toplo preporučujem pratiti uputstva s proizvoda kao i uputstva s etikete svakog odjevnog predmeta kako biste izbjegli bilo kakvo oštećenje odjeće ili iritacije kože ili sluznice s proizvodom.

  Za sve one skeptične, odgovor je NE. Ne radi se o sponzoriranom članku nego samo o čistoj namjeri dijeljenja vlastitog iskustva u nadi da će pokojem novom stomašu moje iskustvo dobro doći.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »