4.1 C
Široki Brijeg
More

  Kako tuširanje hladnom vodom može poboljšati naše zdravlje

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Hladan tuš podrazumijeva tuširanje s vodom temperature ispod 21°C. Ovakvo tuširanje može imati pozitivne zdravstvene prednosti.

  Terapija vodom (koja se naziva i hidroterapija) koristi se stoljećima kako bi se iskoristio potencijal našeg tijela da se prilagodi težim uvjetima. Kao rezultat toga, naše tijelo postaje otpornije na stres.

  Hladan tuš nije lijek za sve, ali može pomoći u ublažavanju simptoma i dovesti do osjećaja općeg blagostanja.

  U nastavku pročitajte 4 prednosti koje hladan tuš može imati na naše zdravlje.

  • Povećava razinu endorfina

  Depresija se može javiti u svakoj životnoj dobi. Iako mnogi lijekovi liječe depresiju, što svakako ovisno o težini ili trajanju simptoma, jedna holistička metoda liječenja koja postaje sve popularnija je hidroterapija. U kliničkom ispitivanju pokazalo se da tuširanje hladnom vodom do 5 minuta, 2 do 3 puta tjedno, pomaže u ublažavanju simptoma depresije.

  Za osobe s depresijom tuširanje hladnom vodom može djelovati kao neka vrsta nježne terapije elektrošokom.

  Hladna voda šalje mnoge električne impulse mozgu. Oni zadaju “udarac” sustav kako bi povećali budnost, bistrinu i razinu energije. Oslobađa se i endorfin, koji se još i naziva hormon sreće. Povećana razina endorfina dovodi do osjećaja blagostanja i optimizma.

  • Pomaže u poboljšanju metabolizma

  Osobe koje su pretili ne mogu se jednostavno početi tuširati hladnom vodom kako bi smršavile bez da promjene druge životne navike. Ipak, tuširanje hladnom vodom 2 ili 3 puta tjedno može pridonijeti ubrzanom metabolizmu. S vremenom može pomoći u borbi protiv pretilosti. Istraživanje o tome kako točno hladan tuš pomaže ljudima pri mršavljenju ne daje jasne smjernice. Ipak, ukazuje na to da hladna voda može određene razine hormona dovesti u ravnotežu i zacijeliti gastrointestinalni sustav. Ovakvi učinci hladnog tuša mogu povećati sposobnost tijela da pospješi proces gubitka težine.

  • Poboljšava cirkulaciju

  Može biti pravi izazov uroniti tijelo u hladnu vodu, ali isto tako može biti i okrepljujuće. Razlog tomu je što voda koja je hladnija od naše prirodne tjelesne temperature potiče tijelo da malo više “radi” kako bi održalo svoju središnju temperaturu.

  Redovito tuširanje hladnom vodom može učiniti naš krvožilni sustav učinkovitijim.

  Neke osobe također navode da im koža izgleda bolje zbog hladnog tuširanja, što je vjerojatno zbog bolje cirkulacije.

  Sportaši već godinama znaju za ove dobrobiti.

  Led smanjuje upalu kada ozlijedimo ili potrgamo mišić. Snižavanjem temperature određenog dijela tijela ubrzavamo dotok toplije, svježe i obogaćene kisikom krvi u to područje. To ubrzava vrijeme oporavka.

  Neke osobe mogu iskoristiti hladan tuš da im se krv brže kreće kroz tijelo, prvenstveno osobe s lošom cirkulacijom, visokim krvnim tlakom i dijabetesom.

  • Pomaže u borbi protiv uobičajenih bolesti

  Naša su tijela dizajnirana tako da postanu otporna na elemente kojima smo izloženi.

  Na primjer, leukociti pomažu u borbi protiv infekcije u tijelu. “Šokiranje” krvotoka hladnom vodom stimulira leukocite, što znači da tuširanje hladnom vodom može pomoći u jačanju otpornosti na uobičajene bolesti, poput prehlade i gripe.

  Jedno je istraživanje čak pokazalo da hladan tuš može učiniti tijelo otpornijim na određene vrste raka. Kliničko ispitivanje u Nizozemskoj pokazalo je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom rjeđe izostaju s posla.

  Osobe koje se pripremaju za operaciju ili neko drugo liječenje bolesti koje bi moglo dovesti do pada imuniteta mogu uvesti tuširanje hladnom vodom kao pred pripremu za takav zahvat.

  Hladan tuš nije čarobni lijek za svaku bolest, ali može biti dobar dodatak tradicionalnim tretmanima, ali svakako ne njihova zamjena.

  Ako se osjećate bolesno, nedavno ste otpušteni iz bolnice ili ste na neki drugi način oslabljenog imuniteta, posavjetujte se s liječnikom prije nego isprobate hladno tuširanje.

  Iako je navika tuširanja hladnom vodom korisna za većinu osoba, potrebno je neko vrijeme kako bi se tijelo prilagodilo na tu naviku.

  Započnite polaganim snižavanjem temperature na kraju uobičajenog tuširanja. Ohladite vodu do te točke da počnete osjećati nelagodu. Zatim ostanite pod vodom 2 ili 3 minute.

  Duboko disanje pomoći će vam da mentalno smanjite nelagodu.

  Sljedeći put neka voda bude malo hladnija. Pokušajte izdržati još minutu-dvije u hladnijoj vodi.

  Nakon što obavite tuširanje hladnom vodom 7 do 10 puta, vidjeti ćete da ćete se čak ubuduće početi radovati smanjivanju temperature vode.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »