Monday, April 22, 2024

Kako transplantacija fekalne mikrobiote može pomoći u postizanju remisije kod osoba s ulceroznim kolitisom

Fekalna transplantacija se koriti u tretiranju raznih kroničnih crijevnih stanja, uključujući i ulcerozni kolitis.

Podijelite

Trasplantacija fekalne mikrobiote ili fekalna transplantacija podrazumijeva presađivanje uzoraka stolice zdravog donora osobi koja boluje od nekih intestinalnih poremećaja, kao što je to ulcerozni kolitis. Sama svrha ovakvog presađivanja je prenijeti korisne crijevne bakterije od zdravog donora kako bi se oboljeloj osobi mogla vratiti ravnoteža u crijevnom mikrobiomu.

Ulcerozni kolitis, kronična upala debelog crijeva, je ozbiljan zdravstveni problem koji svakim danom zahvaća sve veći broj ljudi. Simptomi se kreću od blagih, umjerenih pa sve do onih teških koje je jako teško kontrolirati, a mogu se javiti kao učestale dijareje, rektalno krvarenje, bolovi u trbuhu, gubitak na težini, umor i iscrpljenost, anemija i povišena tjelesna temperatura. Sami uzrok bolesti još uvijek je nepoznat, a njegovo tretiranje se uglavnom temelji na imunosupresivnim terapijama kako bi se smanjili upalni procesi.

Jedno od novijih istraživanja koje je provedeno u Australiji, predvođeno doktorima sa Sveučilišta Adelaide, dolazi do zaključka kako bi fekalna transplantacija ubuduće mogla davati obećavajuće rezultate u liječenju ulceroznog kolitisa, vrste upalne bolesti crijeva odgovorne za upalne procese u debelom crijevu i rektumu. U provedenoj studiji uočeno je poboljšanje samih simptoma, a kod određenog broja ispitanika došlo je i do remisije bolesti.

Istraživači su promatrali 73 odrasle osobe koje su imale blagi do umjereni oblik aktivnog ulceroznog kolitisa. Kod sudionika u kojih je odrađen fekalni transfer, obrađen anaerobno, uočena je stopa od 32% remisije u odnosu na one osobe koje su dobivale placebo, kod kojih je uočeno poboljšanje od samo 9%.

Fekalna transplantacija je jako uspješna u liječenju ponavljajućih infekcija bakterijom Clostridium difficile, a ova studija daje obećavajuće rezultate koji ukazuju da bi fekalna transplantacija mogla postati potencijalna terapija za ulcerozni kolitis, premda je ovakav način liječenja potrebno dodatno ispitati i daljnje istražiti.

Dr. Najwa El-Nachef, izvanredni klinički profesor medicine Kalifornijskog sveučilišta u San Francisku, ističe kako je važno napomenuti da su ovakvi pristupi u liječenju još uvijek u kliničkom fazama ispitivanja, te s obzirom na to da je poprilično intuitivno da bi ovakav način tretiranja bio koristan u liječenju stanja koja utječu na gastrointestinalni trakt. Dalje, doktor El-Nachef navodi za Healthline, kako za ulcerozni kolitis, upalnu bolest crijeva, općenito postoji disbalans bakterija u crijevima zbog čega dolazi do promjene u miljeu bakterija u crijevima oboljele osobe i ova novija studija pokazuje kako će, barem za određenu skupinu ljudi, ovakav tretman biti od koristi, ali kako i na koji način, da još uvijek nije poznato.

Provođenje više ovakvih istraživanja o fekalnoj transplantaciji u budućnosti bi moglo potencijalno dovesti do toga da se bolje razumije kako bi samo manipuliranje mikrobima u gastrointestinalnom traktu moglo dovesti do pronalaženja novih metoda i načina za kontrolu i suzbijanje širenja upale uzrokovane stanjima kao što je to ulcerozni kolitis, zaključuje dr. El-NacHef za Healthline.

Iako je i do ove studije bilo raznih studija koje su se bavile ovom tematikom, razlika je u tome što je ovaj put naglasak stavljen na samu pripremu i način izvođenja fekalne transplantacije. Upravo je priprema uzorka za transfer u anaerobnom okruženju ključna za uspješnost ovakvog postupka jer mnoge crijevne bakterije izumiru prilikom izloženosti kisiku, dok veliki dio donatorskih bakterija preživi prilikom obrade uzorka donatorskih fekalija u anaerobnom okruženju, te vodeći autor istraživanja, dr. Sam Costello, gastroenterolog u Queen Elizabeth bolnici i predavač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Adelaide, ističe kako su uvjereni da je upravo to razlog za postizanje dobrog terapeutskog učinka s tako malim brojem tretmana.

Mnoge bakterije koje žive u gastrointestinalnom traktu uspijevaju u okruženju bez kisika (anaerobno) i bore se za preživljavanje kada su izložene situaciji koja sadrži kisik (aerobna). Prethodne studije transplantacije fekalne mikrobiote izložile su stolicu kisiku tijekom obrade, potencijalno usmrtivši mnoge anaerobne bakterijske vrste, napisao je Click.

Dodao je kako obrada bez kisika oponaša ono što bi se dogodilo u stvarnom okruženju gastrointestinalnog trakta, te da bi ovaj postupak mogao pomoći u održavanju normalne bakterijske raznolikosti crijeva tijekom cijelog procesa transplantacije fekalnog mikrobiota i zaključio da održavanje ove raznolikosti može poboljšati klinički učinak transplantacije fekalne mikrobiote.

Posjeti SHOP

Pročitajte više

Više

Translate »