4.1 C
Široki Brijeg
More

  Kako su stres i upala povezani?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Istraživanja pokazuju da stres – odgovor tijela na izazov ili prijetnju – izaziva ili pogoršava medicinska stanja, uključujući depresiju, kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne bolesti i rak.

  Međutim, točan mehanizam kojim stres utječe na bolesti bio je misterij sve do sada.

  Pregled studije došao je do zaključka da je upala često put za bolesti povezane sa stresom.

  Kronična upala bitna je komponenta kroničnih bolesti, napisali su autori.

  Ipak, put od stresa preko upale do bolesti nije uvijek jasan.

  Nema jednostavnog odgovora, kaže dr. Alka Gupta. Znamo, međutim, da kad podučavamo ljude kako smanjiti stres u bilo kojem obliku – savjeti za upravljanje stresom, tečajevi, individualni savjeti, joga, duboko disanje – vidimo smanjenje nekih od ovih upalnih nuspojava.

  Dakle, ako možemo razumjeti načine na koje kronični stres dovodi do niske razine upale, možda ćemo moći izbjeći barem dio te upale prije nego što dovede do ili pogorša bolest.

  Što se događa u tijelu kada ste pod stresom?

  Kada ste pod stresom – emocionalno, psihološki ili fizički – vaše tijelo se priprema za borbu ili bijeg. Jedan od načina je oslobađanje hormona stresa – kortizola, kaže dr. Gupta. Kortizol djeluje na suzbijanje “nebitnih” funkcija u hitnim slučajevima, poput imunološkog odgovora i probave. Zajedno s otpuštanjem drugih kemijskih “glasnika”, hormon potiče proizvodnju glukoze ili šećera u krvi, povećavajući energiju za velike mišiće, dok inhibira proizvodnju inzulina i sužava arterije, što tjera krv da pumpa jače kako bi pomogla našoj reakciji na stres.

  Oslobađa se i drugi hormon, adrenalin, koji govori tijelu da poveća broj otkucaja srca i disanje, te da proširi dišne putove kako bi doprlo više kisika u mišiće. Vaše tijelo također stvara glikogen, ili pohranjenu glukozu (šećer), kako bi bila dostupna za napajanje mišića. Osim toga, stres smanjuje limfocite, bijele krvne stanice koje su dio imunološkog sustava, izlažući vas riziku od virusnih infekcija poput obične prehlade.

  Kada se pokrene reakcija “borba ili bijeg”, vaše tijelo udaljava resurse od funkcija koje nisu presudne u situacijama opasnim po život, kaže Gupta.

  Sam odgovor “borba ili bijeg” trebao bi biti kratkotrajan i prilagodljiv, što ima smisla: kada vaše tijelo prijeđe u taj način rada, vaša normalna imunološka funkcija se privremeno gasi.

  Zamislite da je reakcija “bori se ili bježi” pokrenuta nečim poput “tigra koji vas juri”, vaše tijelo troši energiju i resurse na bijeg, a ne na probavu posljednjeg što ste pojeli – ili na slanje stanica koje se bore protiv prehlade da ubiju virus prehlade . Kad ste kronično u tom stanju, uspostavlja se kaskadni upalni odgovor.

  To je ta neprilagodljiva reakcija na stres, kaže Gupta, koja se s vremenom nastavlja i postaje “upletena” u kronične zdravstvene probleme.

  Što je upala?

  Upala je odgovor tijela na “prijetnju”, bilo da se radi o stranom napadaču poput bakterija ili virusa, raku, presađenom organu (koji tijelo vidi kao “strano”) ili čak psihološkom ili emocionalnom stresu. Kao odgovor, imunološki sustav šalje svoju “vojsku kemikalija”, zvanih proupalni citokini, da napadnu napadače.

  Razmišljajte o upali kao o “bolesnom ponašanju”, kaže dr. Madhukar Trivedi. Upala, kaže on, uzrokuje da se vaše tijelo ponaša zaraženo, čak i u odsutnosti virusa gripe.

  Proupalni citokini obično obave svoj posao i zatim nestanu, ali kada je stres kroničan, oni “previše reguliraju stvari” u vašem sustavu – što znači da ciklus stresa i upalne reakcije postanu navika u tijelu, objašnjava Gupta. Tijekom vremena ti se citokini mogu tu ovjekovječiti. Tada upala počinje uzrokovati štetne učinke na tijelo. I dok nitko nije potpuno siguran zašto – postoje mnogi mehanizmi odgovorni za bolesti – ono što je zajedničko mnogim stanjima je kronična upala niske razine.

  Kronična stanja povezana sa stresom

  • Reumatoidni artritis – bolest u kojoj tjelesni imunološki sustav napada zglobove i tkiva, uzrokujući ukočenost i bol. S vremenom upala može oštetiti zglobove i kosti, uzrokujući abnormalnosti. Upala kod reumatoidnog artritisa djelomično je uzrokovana citokinima, kemikalijama koje se oslobađaju stresom. Dakle, ako ste pod stresom, oslobodit ćete više ovih kemikalija, povećavajući količinu upale u vašem tijelu. Također, može se dogoditi da upala povezana s reumatoidnim artritisom dovedei do drugih medicinskih problema, poput srčanog udara, moždanog udara ili čak raka, prema istraživanjima. Istraživači su zaključili da bi upala koja je uzrokovala reumatoidni artritis, plus daljnja upala uzrokovana reumatoidnim artritisom, mogla biti krivac za to.
  • Kardiovaskularne bolesti. Pojačan simpatički živčani sustav — odgovor koji vaše tijelo tjera na borbu ili bijeg — također djeluje na sužavanje krvnih žila, što tjera vaše srce da pumpa jače i podiže krvni tlak. Upala je u središtu razvoja ateroskleroze, preteče bolesti srca, kaže Gupta. Osim toga, oni koji su pod kroničnim stresom skloni su nezdravim izborima (poput jedenja nezdrave hrane, pušenja i netjelovježbe) koji pridonose ili pogoršavaju kardiovaskularne bolesti.
  • Upalne bolesti crijeva (IBD). IBD je krovni izraz za stanja povezana s upalom koja utječu na gastrointestinalni sustav, uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Oboje se pogoršava stresom, koji utječe na normalno lučenje probavnih enzima u tijelu i može ometati način na koji probavljate hranu, apsorbirate hranjive tvari i oslobađate tijelo od otpada. Posljednjih godina, istraživači su povezali peptid u mozgu i crijevima koji se zove kortikotropin-oslobađajući faktor (CRF) – koji se aktivira kada ste pod stresom – s pravilnom funkcijom debelog crijeva. Osim toga, jedna je studija izjavila da CRF igra važnu ulogu u radu crijeva i može pomoći u objašnjenju veze između stresa i sindroma iritabilnog crijeva (iako IBS nije oblik IBD-a).
  • Depresija. Proupalni citokini, oni kemijski glasnici koji se oslobađaju kao odgovor na fizički ili psihički stres, mogu izazvati simptome depresije kod nekih ljudi, što dovodi do sniženog raspoloženja, umora i nedostatka normalnog uživanja u životu. “Upala može dovesti do simptoma koji izgledaju kao depresija, a kod ljudi koji već imaju depresiju, upala može pogoršati simptome”, kaže dr. Trivedi. U jednoj su studiji istraživači podvrgli miševe stresnim uvjetima dok su pratili znakove aktivacije imunoloških stanica mozga. U ovoj studiji, aktivnost slična anksioznosti i depresiji povezana je s aktivacijom imunoloških stanica u mozgu. To sugerira da izloženost stresu dovodi do ponovnog povezivanja neuronskih krugova u mozgu, izazivajući simptome raspoloženja.

  Strategije za smanjenje stresa i smanjenje upale

  Postoji mnogo načina za smanjenje stresa koji su potkrijepljeni istraživanjima, a glavni među njima su aerobic vježbe, joga i meditacija.

  Kako početi vježbati i kada kad imate kroničnu bolest

  Jedno je istraživanje pokazalo da su ispitanici koji su redovito meditirali imali niže razine kortizola, izmjerene nakon testa socijalnog stresa. Meditanti su također imali manje izražen upalni odgovor u svojim tijelima. Slični rezultati povezani su s redovitim prakticiranjem joge, za koju je druga studija otkrila da snižava razine kortizola i smanjuje upalu.

  Iako ista metoda smanjenja stresa možda neće djelovati kod svih, Gupta kaže da svaki oblik smanjenja stresa zahtijeva strpljenje.

  U biti moramo naučiti kako promijeniti naše reakcije na situacije u našem okruženju – odgovore koji su se možda razvijali tijekom desetljeća naših života, kaže ona.

  Druge tehnike za ublažavanje stresa uključuju:

  • Vođenje dnevnika
  • Razgovor s prijateljem
  • Šetnja parkom ili šumom
  • Udisanje lavande ili mirisnih svijeća
  • Savjetovanje i terapija

  Odvajanje vremena za boravak na otvorenom, u prirodi i s drugim ljudima – suprotno od nekih naših modernih stilova života usmjerenih na posao, izoliranost i sjedilački način života – čini čuda za smanjenje stresa, kaže Gupta. Oni stvaraju prostor između naše okoline i nas samih, tako da imamo prostora za odgovor, a ne za reakciju.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »