-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Kako su nadutost i plinovi u crijevima povezani s IBD?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ispuštanje plinova iz organizma je normalna i prirodna pojava, što znači da ne postoji osoba koja se svakodnevno ne susreće s tim. Zapravo, smatra se da jedna osoba kroz dan u prosjeku 20 puta ispusti plinove iz svog organizma, navodi Mayo Clinic.

  Dok je u većini slučajeva takvo stanje bezopasno, ipak postoje određene situacije kada takvi plinovi mogu imati i popratne bolove koji nisu nimalo ugodni i koji mogu otežati svakodnevnu rutinu kod osoba koje se suočavaju s nadutosti zbog nakupljanja zraka u crijevima.

  9 stvari koje treba učiniti kod nadutosti zbog nakupljanja zraka/plinova u crijevima

  Mnoge osobe koje imaju neku od upalnih bolesti crijeva (IBD) mogu osjećati simptome nadutosti ili napuhanosti u trbuhu.

  Nadutost i plinovi mogu biti bolni, neugodni, ali isto tako ograničiti i izbor garderobe na one komade odjeće s elastičnim pojasom.

  Na svu sreću, moguće je na nekoliko načina utjecati na napuhani trbuh te smanjiti ili u potpunosti otkloniti osjećaj koji sa sobom nosi.

  Nadutost u trbuhu obično je uzrokovana plinovima koji se nakupljaju u crijevima, a jedan od razloga za previše plinova je konzumacija hrane koja stvara plinove.

  Gutanje zraka za vrijeme jela često se događa nesvjesno i može rezultirati čestim podrigivanjem tijekom ili nakon obroka. Kako bi se izbjeglo gutanje zraka, poželjno je usporiti s jelom, ne piti tekućinu i ne pričati za vrijeme žvakanja. Također, poželjno je izbjegavati žvakanje žvakaćih guma, jedenje tvrdih bombona, konzumaciju gaziranih pića, kao i  pijenje tekućine na slamku.

  Netolerancija na laktozu je uobičajena kod osoba s IBD, a može doprinijeti osjećaju nadutosti. Mnoge osobe ne mogu probaviti laktozu, šećer koji se nalazi u kravljem mlijeku. Ovakvo stanje je češće kod odraslih, međutim, unatoč toj činjenici, kod neke djece, osobito one starije od 2 godine, također je moguće otkriti da ne podnose laktozu.

  Zanimljivo je da se netolerancija na laktozu razlikuje od prave alergijske reakcije na mlijeko.

  Izbjegavanje kravljeg mlijeka i hrane napravljene od mlijeka, poput sladoleda ili sira, može pomoći kod razvoja popratnih simptoma. No, to nije uvijek praktično ili poželjno, tim više jer danas je dostupno veše različitih proizvoda koji ne sadrže laktozu ili mogu pomoći osobama koje ne podnose laktozu probaviti laktozu koja se nalazi u mliječnim proizvodima.

  Ako je trbuh osjetljiv na dodir ili tvrd, uvijek je preporuka obratiti se liječniku kako biste bili sigurni da ne postoji neki drugi uzrok nadutosti.

  Iako je neuobičajeno, nadutost također može biti uzrokovana i nekim ozbiljnijim stanjima. Ponavljanu, progresivnu ili jaku nadutost (osobito kada je popraćena drugim simptomima i povećanjem opsega trbuha) treba odmah pregledati liječnik.

  POMOĆ KOD NADUTOSTI

  Uvijek je cilj spriječiti pojavu nadutosti na prvom mjestu. Ali kada je problem već prisutan, postoji nekoliko načina za njegovo liječenje, uključujući i proizvode koji se mogu dobiti bez liječničkog recepta:

  • Zagrijavanje trbuha: Jastučić za grijanje, termofor staviti na trbuh (nije preporučljivo koristiti predugo ili zaspati s njim). Topla kupka također može ublažiti nelagodu u trbuhu.
  • Digestivni enzim: Uzimanje dodatka digestivnog enzima kod konzumacije graha ili mahunarki može pomoći u smanjenju plinova koji nastaju tijekom probavljanja ove hrane.
  • Vježbanje: Kako bi se izbacili neugodni crijevni plinovi, preporučuje se brzo hodati ili se baviti nekim drugim oblikom vježbe koji će pokrenuti tijelo. Redovita tjelovježba može pomoći crijevima da rade učinkovitije i pomoći u regulaciji probave.
  • Položaj: Ako vježba ne uspije, pokušajte mirno leći na lijevu stranu na krevet, kauč ili pod i podignite koljena do prsa. Ovaj položaj ili neki drugi pokreti poput čučnjeva ponekad mogu pomoći u oslobađanju zarobljenog plina.
  • Lijekovi protiv plinova: Kapi ili kapsule protiv plinova često sadrže polietilen glikol ili simetikon. Posavjetujte se s liječnikom prije nego što ih isprobate — iako mogu biti učinkoviti, svakako pročitajte sve sastojke. Neki brendovi sadrže sorbitol, dodatak hrani koji može iritirati probavni trakt i uzrokovati proljev, grčeve i bol.

  PREVENCIJA

  Najbolji način za sprječavanje plinova uzrokovanih hranom je izbjegavanje one hrane koja doprinosi stvaranju crijevnih plinova. Mnoge osobe znaju koja hrana može uzrokovati plinove (poput graha), ali možda ne znaju da neka vrlo uobičajena hrana koja se svakodnevno konzumira također može pridonijeti stvaranju plinova.

  Na svaku osobu hrana različito utječe, ali neke namirnice koje obično uzrokuju plinove su:

  • Šparoga
  • Brokula
  • Prokulice
  • Kupus
  • Karfiol
  • Kukuruz
  • Fruktoza (voćni šećer)
  • Laktoza
  • Krumpir
  • Sorbitol
  • Pšenica

  Izbjegavanje jedne ili dvije namirnice zbog toga jer izazivaju plinove, nadutost i bol ne bi trebao biti preveliki problem. No, svaku drastičnu promjenu prehrane treba provesti samo nakon savjetovanja s liječnikom i dijetetičarom ako je moguće.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »