Sunday, July 14, 2024

Kako simptomi Crohnove bolesti utječu na žene?

Neredoviti ciklusi, vaginalne fistule i komplikacije tijekom trudnoće mogući su izazovi za žene s Crohnovom bolesti

Podijelite

Bez obzira kojeg ste spola, kronično gastrointestinalno tanje može vam promijeniti život. Međutim, ako ste žena kojoj je nedavno dijagnosticirana Crohnova bolest, vrsta upalne bolesti crijeva (IBD), to može predstavljati nešto drugačiji izazov za vas u usporedbi s muškarcima.

U nekim aspektima, IBD ima veći utjecaj na žene, posebno kada je u pitanju reproduktivno zdravlje, kaže dr. David George Binion, specijalist za upalne bolesti crijeva.

Ovdje stručnjaci raščlanjuju simptome Crohnove bolesti koji su specifični za žene, kako hormonske promjene utječu na bolest i izglede za budućnost, tako da na osnovu toga možete nastojati kontrolirati stanjem najbolje što možete – i živjeti najzdravijim životom koliko možete.

Simptomi Crohnove bolesti kod žena

Crohnova bolest je upalno stanje gastrointestinalnog trakta, kaže dr. Gila Feinman Sasson, gastroenterolog. Zajedno s ulceroznim kolitisom, jedno je od dva poznatija oblika IBD-a.

Kod Crohnove bolesti, ova upala može se nalaziti u bilo kojem dijelu gastrointestinalnog trakta, od usta do anusa, kaže ona.

Simptomi mogu biti:

 • Grčevi u trbuhu
 • Nagon na stolicu
 • Zatvor
 • Proljev
 • Mučnina/gubitak apetita
 • Rektalno krvarenje

Ne postoje značajne razlike u gastrointestinalnim simptomima između muškaraca i žena, kaže dr. Sasson. Ali Crohnova bolest može uzrokovati i vancrijevne simptome – tj. one koji nisu povezani s gastrointestinalnim traktom, a oni su češći kod žena nego kod muškaraca.

Postoje podaci koji pokazuju da postoji dosljedna dominacija žena u ovim vancrijevnim manifestacijama IBD-a – posebno u pogledu bolova u zglobovima i simptoma povezanim s kožom i očima, kaže dr. Sasson. To može biti posljedica načina na koji spolni hormoni stupaju u interakciju s drugim čimbenicima rizika ili razlika u mikrobiomu kod muškaraca i žena.

Vancrijevni simptomi Crohnove bolesti uključuju:

 • Crvenilo oka ili bol
 • Umor
 • Vrućica
 • Bol u zglobovima
 • Crvene, osjetljive kvržice ispod kože

Komplikacije Crohnove bolesti kod žena

Žene koje imaju IBD mogu imati jedinstvene komplikacije zbog anatomije, hormona, plodnosti i trudnoće. Ovo su neke od komplikacija koje se mogu javiti, bez obzira na to u kojoj se fazi života nalazite:

Neredoviti ciklusi

Ako vam ciklus nije redovit, to može biti zbog vaše Crohnove bolesti. Upala može utjecati na zdrav hormonski ciklus potreban za menstruaciju, a stres i neadekvatna prehrana također mogu igrati ulogu. Prošla istraživanja sugeriraju da se promjene u vašem ciklusu mogu pojaviti godinu dana prije dijagnoze IBD-a; dobra je vijest da ciklusi s vremenom postanu redovitiji.

Osim toga, više od polovice žena s IBD kaže da im se simptomi, poput proljeva i bolova u trbuhu, pogoršaju tijekom menstruacije.

Ipak, ne možete uvijek misliti da su ti simptomi uzrokovani IBD-om. Simptome drugih stanja, kao što je endometrioza, može biti teško razdvojiti od simptoma povezanih s IBD, kaže dr. Benjamin.

Endometrioza

Veza između Crohnove bolesti i endometrioze – stanja u kojem tkivo u sluznici maternice raste izvan maternice – još nije potpuno jasna. Ali mnogi simptomi endometrioze, poput boli tijekom spolnog odnosa, proljeva i boli pri pražnjenju crijeva, slični su onima koje uzrokuje Crohnova bolest. Jasno je da su ta dva stanja nekako povezana i da je moguće imati oba. Zapravo, sustavni pregled o endometriozi i upalnim bolestima crijeva objavljen u European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology otkrio je da žene s endometriozom imaju oko 50% veći rizik od Crohnove bolesti. Ključno je potražiti pomoć svog liječnika kako biste utvrdili što se zapravo događa kako biste mogli biti dodatno obrađeni i za liječenje endometrioze, ako je potrebno.

Anemija

Žene s Crohnovom bolesti koje imaju menstruaciju izložene su većem riziku od razvoja anemije (iscrpljene zalihe željeza) zbog dvostrukog razloga krvarenja tijekom menstruacije i potencijalnog krvarenja iz probavnog trakta ili slabe apsorpcije hranjivih tvari zbog Crohnove bolesti, kaže dr. Sasson. Upala crijeva također može utjecati na to koliko se dobro apsorbiraju hranjive tvari, povećavajući rizik od manjka nutrijenata, poput željeza, kaže ona. Simptomi anemije uključuju slabost, umor, otežano disanje i bljedilo. Liječenje uključuje lijekove i dodatke prehrani.

Dispareunija ili bolni seks

Seksualna disfunkcija kod Crohnove bolesti je česta, u rasponu od 50% do 90% žena s IBD, u usporedbi s 40% u općoj populaciji, prema pregledu u časopisu Clinical and Experimental Gastroenterology. Bol tijekom seksa je jedan problem, nešto što može utjecati na vaše intimne odnose te želju i sposobnost za odnosom. Autori članka o seksualnom zdravlju žena s IBD-om u Journal of Crohn’s and Colitis ističu da je bolan seks često posljedica disfunkcije dna zdjelice. Simptomi Crohnove bolesti mogu utjecati na koordinaciju i kontrakciju mišića dna zdjelice, koji su potrebni za kontrolu crijeva i mokraćnog mjehura, kao i za seksualnu funkciju. Pojava fistule (više o tome u nastavku) također može pridonijeti boli.

Vaginalne fistule

Fistula je abnormalna veza (često se opisuje kao “tuneli”) koja se razvija između dvije strukture tkiva u tijelu. Upala može uzrokovati razvoj fistula. Jedan takav tunel koji se može formirati nalazi se između rektuma ili anusa i vagine, što dovodi do fekalne inkontinencije i ponavljajućih infekcija vagine i urinarnog trakta, između ostaloga. Može biti potrebna operacija za zatvaranje fistule.

Rana menopauza, osteoporoza i bolesti srca

Prolazite kroz menopauzu kada niste imali menstruaciju godinu dana, iako prijelaz u menopauzu – koji se naziva perimenopauza – traje u prosjeku sedam godina. Istraživanje u Crohn’s & Colitis 360 sugerira da menopauza može nastupiti, u prosjeku, malo ranije za žene s IBD (50 godina) u usporedbi s onima bez IBD-a (51,5 godina). Kronična upala može ubrzati normalno smanjenje funkcije jajnika, kažu istraživači, iako su potrebna dodatna istraživanja. Još uvijek se ispituje je li razlika od 1,5 godinu značajna ili ne, ali ono što je jasno je da prolazak kroz menopauzu u ranijoj dobi može povećati vjerojatnost razvoja osteoporoze i bolesti srca, ističu istraživači. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim čimbenicima rizika (kao što su genetika ili način života) i napravite plan kako smanjiti rizik.

Kako Crohnova bolest utječe na plodnost žena?

Ako planirate i želite proširiti svoju obitelj, znajte da još uvijek možete imati zdravu trudnoću. Ako je Crohnova bolest dobro kontrolirana i nije bilo kirurških intervencija koje na to utječu ili ih uopće nije bilo, osobito operacija u području zdjelice, plodnost je otprilike ista kao i kod opće populacije, kaže dr. Click. Istraživanja u Acta Biomedica pokazuju da 5% do 14% žena s IBD se bori s neplodnosti, što je u skladu s postotkom žena i bez IBD.

Također je još uvijek moguće zatrudnjeti ako ste imali operaciju povezanu s IBD-om, ali možda ćete morati razgovarati sa svojim liječnikom o dodatnim pitanjima, uključujući mogućnost korištenja in vitro oplodnje, navodi se u radu u Current Treatment Options in Gastroenterology.

Prije nego što zatrudnite, razgovarajte se sa svojim gastroenterologom koji može pregledati vašu terapiju i po potrebi prilagoditi vaš plan liječenja. Uglavnom, većina lijekova koje koristimo za IBD pokazala se sigurnom u trudnoći uz nekoliko iznimaka, poput metotreksata, kaže dr. Click. (Poznato je da je metotreksat štetan za embrije u razvoju.) U idealnom slučaju, vaša Crohnova bolest bit će dobro kontrolirana tijekom začeća i trudnoće. Dr. Sasson predlaže da pacijentice imaju dobro kontroliranu bolest tri mjeseca prije začeća.

Crohnova bolest i trudnoća

Simptomi crohnove bolesti mogu se promijeniti tijekom trudnoće – otprilike trećina žena koje su trudne i imaju aktivnu bolest doživjet će smanjenje upale što dovodi do smanjenja simptoma, kaže dr. Click. Druga trećina će ostati ista, a kod trećine će se simptomi pogoršati.

Crohnova bolest može povećati rizik od komplikacija tijekom trudnoće i porođaja: žene s IBD-om imaju 55% veće izglede za gestacijski dijabetes, 35% veće izglede za komplikacije zbog visokog krvnog tlaka i 41% veće izglede za prijevremeni porod, prema za istraživanje u International Journal of Colorectal Disease.

Istraživanja pokazuju da nakon poroda možete biti izloženi povećanom riziku od pogoršanja Crohnove bolesti, osobito ako je vaša bolest bila aktivna tijekom trudnoće ili ste tijekom trudnoće smanjili lijekove. Naravno, hormonske promjene, kao i deprivacija sna koja dolazi tijekom postporođajnog razdoblja nisu od pomoći. Budite u stalnom kontaktu sa svojim gastroenterologom kako biste pratili promjene u simptomima tijekom trudnoće i nakon porođaja i odredite raspored koliko često trebate odlaziti na kontrole.

Dijagnosticiranje Crohnove bolesti kod žena

Ako vaš liječnik posumnja da bi vaši simptomi mogli biti posljedica Crohnove bolesti, provest će kombinaciju testova za traženje upale u probavnom traktu, kao i isključivanje drugih stanja. Kombinacija fizičkog pregleda, zajedno s laboratorijskim testovima (kao što su testovi krvi ili stolice), snimanja kao što su endoskopija, rendgenski pregled i/ili CT može pomoći vašem liječniku da identificira razlog iza vaših gastrointestinalnih simptoma.

Ako ste žena, možda će trebati više vremena da se postavi dijagnoza, kaže dr. Sasson. Doista, studija u časopisu Inflammatory Bowel Diseases koja je proučavala 190 pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran IBD otkrila je da je ženama trebalo vrijeme od 12,6 mjeseci od početka simptoma do dijagnoze, u usporedbi s 4,5 mjeseci za muškarce. Osim toga, žene su bile sklonije pogrešnoj dijagnozi.

Zašto? Možda je u igri rodna pristranost. Simptomi se obično mogu pripisati sindromu iritabilnog crijeva (IBS) (za koji žene mogu imati dvostruko veću vjerojatnost da će ga razviti u usporedbi s muškarcima) ili stresu i tjeskobi. To je veliki problem jer žene također imaju veću stopu komplikacija od Crohnove bolesti, barem djelomično zbog ove odgode, koja omogućuje da oštećenje probavnog trakta ostane nekontrolirano dulje vrijeme, kaže dr. Sasson.

Liječenje i kontrola Crohnove bolesti

Crohnova se bolest smatra kroničnom bolešću, što znači da nema lijeka. Tretmani imaju za cilj kontrolirati upalu kako bi se spriječilo pogoršanje bolesti, ograničilo oštećenje gastrointestinalnog trakta i pomoglo u izbjegavanju budućih komplikacija, kao što je crijevna opstrukcija koja bi zahtijevala operaciju, kaže dr. Sasson.

Vaš liječnik će individualizirati vaš plan liječenja na temelju vaše Crohnove bolesti, a ne vašeg spola. Neki od tretmana koji se mogu preporučiti, uključuju:

Odmor crijeva, što je korisno tijekom pojave teških simptoma. To može uključivati tekuću prehranu putem usta, želučane sonde ili intravenozno (IV).

Lijekovi, kao što su aminosalicilati, kortikosteroidi, imunomodulatori, biološki lijekovi i male molekule, za smanjenje simptoma ili smanjenje aktivnosti imunološkog sustava.

Kirururške intervencije za liječenje komplikacija, kao što su crijevne opstrukcije.

Iako žene mogu doživjeti Crohnovu bolest drugačije od muškaraca i imaju potencijal za pojavu više simptoma koji nisu povezani s probavnim sustavom, mogu s odgodom dobiti dijagnozu i imati jedinstvene komplikacije, s pravim tretmanima mogu živjeti dugo i zdravo te imati zdrave trudnoće.

Pročitajte više

Više

Translate »