18.5 C
Široki Brijeg
More

    Kako simptomi Crohnove bolesti utječu na muškarce?

    MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

    Bez obzira jeste li muškarac ili žena, Crohnova bolest – jedna od poznatijih vrsta upalnih bolesti crijeva (IBD) – djeluje uglavnom na isti način.

    Međutim, postoje određeni načini na koje to što ste muškarac jedinstveno utječe na vaše simptome, uključujući mjesto bolova u zglobovima, simptome povezane s prostatom i seksualnu disfunkciju.

    I dok istraživači još uvijek ne znaju što točno uzrokuje Crohnovu bolest, postoji ogromna količina istraživanja koja nas približavaju razumijevanju zašto se ti problemi javljaju, kaže dr. Binion. Uz bolje razumijevanje IBD, uključujući kako utječe na nekoga na temelju njegova spola, liječnici su sposobniji rano liječiti simptome kako bi njihovi pacijenti mogli živjeti punim životom, dodaje dr. Binion.

    Uobičajeni simptomi Crohnove bolesti

    Kada je riječ o gastrointestinalnim simptomima kod ove bolesti, postoji vrlo mala razlika između muškaraca i žena, kaže Justin A. Crocker, gastroenterolog.

    Prema Crohn’s & Colitis Foundation, ti simptomi uključuju:

    • Grčeve u trbuhu
    • Bolove u trbuhu
    • Hitnost pražnjenja crijeva
    • Zatvor
    • Proljev
    • Osjećaj da vam je pražnjenje crijeva “nepotpuno”
    • Rektalno krvarenje

    Međutim, Crohnova bolest također može uzrokovati simptome koji nisu povezani s probavnim sustavom – koji se nazivaju “vancrijevni” simptomi. Pojedini vancrijevni simptomi različito se manifestiraju kod muškaraca i žena (više o njima u nastavku).

    Prema Crohn’s & Colitis Foundation, vancrijevni simptomi Crohnove bolesti uključuju:

    • Crvenilo očiju
    • Umor
    • Bol u zglobovima i oticanje
    • Ranice u ustima
    • Izbočine na koži, ranice ili osip

    Simptomi Crohnove bolesti specifični za muškarce

    Određeni simptomi Crohnove bolesti pogađaju samo muškarce ili ih muškarci mogu doživjeti drugačije nego žene. Prema dr. Crockeru, to uključuje:

    • Bolovi u kralježnici i kukovima
    • Problemi s prostatom
    • Seksualna disfunkcija
    • Privremena neplodnost

    Pogledajmo svaki od njim detaljnije.

    Bolovi u kralježnici i kukovima

    Jednom kada imunološki sustav počne krivo raditi, simptomi IBD-a mogu oponašati druga autoimuna stanja koja uzrokuju artritis, kaže dr. Crocker. Dok žene mogu imati više perifernih bolova u zglobovima – u koljenima, laktovima, rukama – muškarci imaju tendenciju pojave bolova u kralježnici i kukovima, posebno u sakroilijakalnim zglobovima, gdje se kralježnica umeće u zdjelicu, kaže on. Ako ste muškarac i imate ovu vrstu bolova u zglobovima, to može biti povezano s vašom Crohnovom bolesti – stoga spomenite to (ili bilo koju bol u zglobovima) svom liječniku.

    Simptomi povezani s prostatom kod muškaraca s Crohnovom bolesti

    Prostata je žlijezda veličine loptice za stolni tenis koja se nalazi između penisa i rektuma i odgovorna je za proizvodnju tekućeg dijela sjemena.

    Muškarci s Crohnovom bolesti mogu osjetiti simptome povezane s prostatom. Budući da je prostata uz rektum, pacijenti s upalom debelog crijeva mogu imati iritaciju prostate, što ponekad može utjecati na učestalost mokrenja, ali to nije uvijek slučaj, kaže dr. Eugene F. Yen.

    Problemi s mokrenjem također mogu biti uzrokovani problemima u mokraćnoj cijevi ili mokraćnom mjehuru, stoga dr. Yen preporučuje da o problemima s mokrenjem razgovarate sa svojim liječnikom koji može utvrditi o čemu se točno radi.

    Postoje i istraživanja koja sugeriraju da je IBD faktor rizika za razvoj raka prostate. Meta-analiza 18 studija i gotovo 600 000 osoba objavljena u International Journal of Colorectal Disease otkrila je da je ulcerozni kolitis povezan s 20% povećanim rizikom od raka prostate, dok Crohnova bolest nije (rizik je bio 3% veći, što su istraživači označili kao “nije značajno”). Međutim, ranija meta-analiza iz 2020. godine objavljena u Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology otkrila je veći rizik od raka prostate i za ulcerozni kolitis i za Crohnovu bolest.

    Uz neuvjerljive i proturječne rezultate, potrebno je više istraživanja, a za sada, strategija probira za rak prostate kod osoba s IBD-om ostaje ista kao i kod opće populacije, kaže dr. Binion.

    Seksualna disfunkcija kod muškaraca s Crohnovom bolesti

    U studiji muškaraca s novodijagnosticiranom Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom objavljenoj u Inflammatory Bowel Diseases, 94% ispitanika je prijavilo erektilnu disfunkciju, možda zbog depresije povezane s Crohnovom bolesti i promjena u intimnosti zbog tog stanja.

    Osim erektilne disfunkcije, Crohnova bolest također može utjecati i na želju za seksom. Psihološki utjecaj IBD-a, kao što je povećanje stresa zbog kronične bolesti, kao i trenutni simptomi IBD-a, mogu utjecati na seksualnu funkciju, uključujući i ulogu u erektilnoj disfunkciji, prema istraživanju u Inflammatory Bowel Diseases.

    Istraživači u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu razvili su ljestvicu za procjenu seksualne disfunkcije kod muških pacijenata s IBD. Vaš kliničar to može koristiti kao smjernicu za razgovor s vama o tome kako je bolest utjecala na vaše seksualno zdravlje, s pitanjima o tome koliko je često vaša Crohnova bolest ili posljedični umor utjecao na seksualnu želju, uzrokovao probleme tijekom seksa ili uzrokovao strah ili krivnju oko vašeg seksualnog života.

    Privremena neplodnost

    Jedan lijek koji se koristi za liječenje Crohnove bolesti – posebno blagog Crohn kolitisa – zove se sulfasalazin, utječe na proizvodnju i formiranje sperme, što može uzrokovati neplodnost, kaže dr. Crocker. Ako je vaša bolest pod kontrolom i planirate obitelj, vaš liječnik može promijeniti vašu terapiju, kaže on. Nakon prestanka uzimanja lijeka tri mjeseca, vaša bi se plodnost trebala vratiti. Druge terapije, poput bioloških, nisu pokazale utjecaj na plodnost, kaže dr. Crocker.

    Drugi čimbenici koji smanjuju plodnost kod muškaraca, poput načina života, uključuju korištenje alkohola i cigareta, sugerira istraživanje u World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics. Alkohol i duhan također mogu pogoršati samu bolest. Za vaše zdravlje i plodnost, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o promjenama načina života kako bi vam pomogao da ograničite alkohol i prestanete pušiti.

    Psihološki i emocionalni utjecaj Crohnove bolesti na muškarce

    Često puta su pregledi liječnika usmjereni na liječenje upale crijeva i na upravljanje simptomima, ali postoje i psihološki učinci na život kada živite s kroničnom bolesti. Osobe koje imaju IBD imaju veću vjerojatnost da će doživjeti depresiju u usporedbi sa zdravom populacijom, prema istraživanju u Frontiers in Psychology. Iako se čini da ovo stanje više pogađa žene, to ne znači da je Crohnova bolest bez emocionalnog utjecaja na muškarce. Prema studiji u The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 23% muškaraca s IBD imalo je simptome anksioznosti, a 16% imalo je simptome depresije. Suočavanje s Crohnovom bolesti mentalno je i emocionalno izazovno, kaže dr. Crocker.

    Ako imate simptome depresije ili anksioznosti, vaš gastroenterolog vas može uputiti specijalisti za mentalno zdravlje kako biste vidjeli mogu li lijekovi pomoći vašim simptomima raspoloženja. Ako imate kroničnu bol u trbuhu kao jedan od glavnih gastrointestinalnih simptoma Crohnove bolesti, liječnik vam može propisati lijekove koji se nazivaju SNRI, poput Cymbalte (duloksetina) i za kroničnu bol i za depresiju i anksioznost, objašnjava dr. Crocker.

    Dijagnoza Crohnove bolesti drugačija kod muškaraca

    Iako je kod žena nešto veća vjerojatnost da će im se dijagnosticirati Crohnova bolest nego kod muškaraca, kod muškaraca je veća vjerojatnost da će se dijagnoza dijagnosticirati u ranijoj dobi. Jedna od najboljih studija koja se bavi epidemiologijom IBD-a u Sjedinjenim Državama otkrila je nešto veću prevalenciju muških pacijenata u mlađim godinama, ali se incidencija ujednačava u odrasloj dobi, a onda su brojevi IBD-a nešto veći kod žena s godinama, kaže dr. Edward Barnes, gastroenterolog specijaliziran za IBD na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu.

    Liječenje Crohnove bolesti

    Crohnova bolest nije izlječiva. Međutim, moguće je postići remisiju kod Crohnove bolesti. Pritom će liječnici zauzeti višestruki pristup liječenju. Evo nekih strategija liječenja koje bi vam se mogle preporučiti:

    Uzimanje lijekova

    Pronalaženje pravih lijekova ovisi o težini Crohnove bolesti. Evo nekih opcija koje liječnici mogu propisati:

    • Aminosalicilati
    • Biološki lijekovi
    • Kortikosteroidi
    • Imunomodulatori

    Odmor crijeva i promjene načina života

    Ako ste usred aktivne faze, vaš liječnik može preporučiti privremeni odlazak na prikladnu tekuću dijetu. Osim toga, određene životne navike, poput jedenja manjih obroka ili izbjegavanja hrane bogate vlaknima, mogu pomoći u smanjenju rizika od simptoma.

    Operativno tretiranje

    Operacije mogu poboljšati komplikacije Crohnove bolesti, kao što su fistule ili crijevna opstrukcija, što može uključivati resekciju tankog ili debelog crijeva, kojom se uklanja dio tankog ili debelog crijeva.

    Unatoč izazovima s kojima se muškarci suočavaju nakon dijagnoze Crohnove bolesti, postoji mnogo razloga za optimizam, kaže dr. Binion. Bolje razumijevanje načina na koji imunološki sustav funkcionira kod upale Crohnove bolesti otvorio je put razvoju novih terapija, kaže on. Imamo više dostupnih lijekova za liječenje Crohnove bolesti nego ikad prije. Iako je ovo ozbiljan zdravstveni problem, možemo ponuditi puno bolju skrb za pacijente.

    Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

    DARIVANJE

    Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

    Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

    stoma

    Grupa podrške

    Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

    OSTAVI KOMENTAR

    Unesite svoj komentar!
    Ovdje unesite svoje ime

    1,098ObožavateljiLike
    3,607PratiteljiPrati
    29PratiteljiPrati

    Marija P.

    Author

    Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

    Translate »