Wednesday, February 28, 2024

Kako se nositi sa stresom kad imaš IBD – kratki vodič

Podijelite

Iako stres nije temeljni uzrok upalnih bolesti crijeva (IBD), on može pogoršati simptome. I tada zapravo upadate u začarani krug – pogoršanje simptoma može vam izazvati još veći stres. Kako biste lakše prekinuli ciklus simptomi-stres-simptomi, duboko udahnite i čitajte dalje.

Ne samo da kronično stanje može biti teško za prihvatiti i upravljati istim, nego može u život oboljelog unijeti i dodatni stres. Osim toga, i druge stvari u životu mogu uzrokovati stres. Suradnja s liječnikom ili stručnjakom za mentalno zdravlje na rješavanju simptoma stresa svakako je korisna, ali također biste trebali identificirati dodatne izvore stresa i taktike za njihovo rješavanje. Možda ćete imati i druge stresore koji bi mogli utjecati na vaše emocionalno blagostanje. Evo kako se možete izravno suočiti s njima.

  • Uzrok stresa: Percepcija okoline. Može se činiti da ljudi oko vas ne razumiju vaše stanje i kako ono utječe na vas.

Rješenje: Zauzmite se za sebe! Odvojite vrijeme za educiranje drugih koji možda u potpunosti ne razumiju kroz što prolazite i odmaknite se od ljude koji odbijaju razumjeti. Pobrinite se da one koji vas podržavaju držite blizu.

  • Uzrok stresa: Biti izvan svoje zone udobnosti. Ako morate biti izvan udobnosti vlastitog doma, sigurno ćete se brinuti o simptomima Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa (UC) kao što su česti odlasci u toalet, osobito kada nemate fleksibilan raspored ili nemate jednostavan pristup toaletu.

Rješenje: Razradite unaprijed svoje mogućnosti. Kad ste izvan udobnosti svoga doma probajte utjecati na simptome tako što ćete odmah izvidjeti gdje se u vašem okruženju nalaze toaleti ili tako što ćete ponijeti dodatni toaletni papir.

  • Uzrok stresa: Druženja. Svatko s vremena na vrijeme mora izaći iz kuće i zabaviti se. Simptomi Crohnove bolesti ili UC mogu predstavljati prepreku nečemu poput druženja s prijateljima, odlaska na zabavu ili prisustvovanja nekom događaju.

Rješenje: Planirajte unaprijed (i tražite podršku). Razgovarajte sa svojom obitelji i prijateljima o stvarima koje bi vam mogle trebati (ili o stvarima koje oni trebaju znati) dok ste vani kako biste mogli živjeti svoj život umjesto da se osjećate ograničeno.

  • Uzrok stresa: Izostanak podrške. Crohnova bolest ili UC mogu utjecati na vaše odnose – od prijatelja i obitelji do vaših kolega s posla. Dok neke osobe mogu biti velika podrška i stajati uz vas, neće svi znati kako vas podržati.

Rješenje: Okružite se osobama punim razumijevanja. Na primjer, oslonite se na osobe koje vam uvijek čuvaju leđa – oni su ti koji vam mogu pomoći izgraditi snažan sustav podrške za vaše trenutke kada ste u potrebi. Svakako ih zamolite za pomoć ako vam je potrebna. To je ono zbog čega su tu.

I ne zaboravite, niste sami, pomoć je uvijek dostupna, bilo da ćete ju pronaći u svojim bližnjima, stručnoj osobi, prijateljima, liječniku, grupama podrške i slično, samo ju treba potražiti i tražiti.

Pročitajte više

Više

Translate »