4.1 C
Široki Brijeg
More

  Kako rad s terapeutom može ublažiti simptome IBD

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kod liječenja upalnih bolesti crijeva (IBD), briga o vašem mentalnom zdravlju jednako je važna kao i stavljanje pod kontrolu fizičkih simptoma. Suočavanje s nepredvidljivošću, boli i nelagodom koji dolaze uz ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest zapravo izazivaju stres, tjeskobu i depresiju – stanja koja mogu pogoršati simptome.

  Studija objavljena u časopisu Inflammatory Bowel Diseases u svibnju 2022. godine otkrila je da gotovo jedna trećina osoba s IBD navodi simptome posttraumatskog stresnog poremećaja. Za ove pacijente je manje vjerojatno da će postići remisiju i smatra se da će češće posjećivati svoga liječnika.

  Rad sa psihologom ili stručnjakom za mentalno zdravlje može pomoći u upravljanju emocionalnom stranom života s IBD.

  Terapeut može procijeniti simptome traume i provesti vas kroz tehnike koje održavaju razinu stresa umjerenom, ali isto tako i odlučiti treba li u terapiju uključiti i lijekove.

  Uloga psihologa može biti golema, s pacijentom koji ima IBD i možda prolazi kroz proces tugovanja dok se prilagođava neodoljivim osjećajima suočavanja s kroničnim stanjem, kaže Megan Riehl, gastrointestinalna psihologinja u Sveučilištu Michigan Health u Ann Arboru.

  Dr. Riehl je istaknula kako stres ne uzrokuje nastanak IBD, ali može pogoršati simptome, uključujući bol, proljev i česte aktivacije bolesti, te otežati put ka remisiji.

  Odnos između simptoma upalnih bolesti crijeva i stresa je složen i manje shvaćen kod ovog stanja nego kod drugih, poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), ističe dr. Christina Jagielski, gastrointestinalna psihologinja na Sveučilištu Michigan Health u Ann Arboru . Dok se IBS može kontrolirati pažnjom i smanjenjem stresa, IBD zahtijeva lijekove za liječenje upale u GI traktu.

  Ako imate simptome, ali ste u remisiji, a fizička obilježja upale nisu prisutna, tada je moguće da se radi o disfunkciji veze između mozga i crijeva, kaže Riehl.

  Veza mozak-crijeva je dvosmjerni sustav koji šalje biokemijske signale iz mozga u crijeva i obrnuto. Signali koji idu naprijed-natrag utječu na pamćenje, učenje, pažnju i emocionalnu regulaciju.

  Povezanost crijeva i mozga može imati ulogu u tome kako vaše emocije utječu na crijeva, prema gore spomenutoj studiji o upalnim bolestima crijeva, naglašavajući da je psihološki stres povezan s dužim trajanjem oporavka i češćim odlascima kod liječnika. Istraživanje objavljeno u listopadu 2022. godine u Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuje da psihološki stres često prethodi pogoršanju IBD.

  Istraživanje objavljeno u kolovozu 2021. godine u International Journal of Molecular Science bavilo se različitim studijama koje su se bavile molekularnom aktivnošću uključenom u vezu mozak-crijeva. Utvrđeno je da upala u crijevima koju uzrokuje IBD može putovati kroz središnji živčani sustav do mozga, uzrokujući oštećenje središnjeg živčanog sustava i psihološki stres.

  Zbog toga je briga o mentalnom zdravlju kod osoba s IBD posebno važna, tim više jer se depresija i anksioznost također povezane s češćim relapsom bolesti i smanjenom kvalitetom života, kaže dr. Jagielski.

  Rad sa psihologom može smanjiti utjecaj stresa na gastrointestinalni trakt. Također može poboljšati sposobnost pacijenata da se svakodnevno nose s bolešću, dodaje Riehl.

  Kognitivno-bihevioralna terapija, koja se naziva i terapija razgovorom, pomaže ljudima da izađu iz negativnih misaonih ciklusa kroz koje ponekad prolaze i zamijene ih proaktivnim ponašanjem. 

  Hipnoterapija usmjerena na crijeva koristi vođenu meditaciju kako bi pomogla ljudima da postignu stanje duboke opuštenosti usmjeravanjem pažnje na umirujuće slike i verbalne sugestije. Istraživanja su pokazala da ova vrsta terapije može imati pozitivan učinak na probavni sustav.

  Studija objavljena u izdanju časopisa Gastroenterology iz svibnja 2022. godine, promatrala je 60 pacijenata s Crohnovom bolesti koji su imali 12 tjedana kognitivne bihevioralne terapije i treninga svjesnosti dok su također uzimali svoje lijekove i usporedila ih sa 60 pacijenata s Crohnovom bolesti koji su uzimali lijekove, ali nisu prolazili bihevioralnu terapiju.

  Istraživači su studijom došli do zaključka da je skupina koja je prolazila kroz terapiju imala znatno smanjenje boli i umora. Terapijska skupina također je više uživala u aktivnostima od kontrolne skupine.

  Druga studija, objavljena u svibnju 2022. u Journal of Clinical Medicine, otkrila je da su nakon osam tjedana terapije prihvaćanja i predanosti (ACT), vrste kognitivne bihevioralne terapije, pacijenti s IBD imali niže razine stresa, povećanu uključenost u aktivnostima i poboljšano funkcioniranje.

  Svakako je bitno i poželjno svima onima koji imaju neku od dijagnoza IBD, a koji osjećaju da ih njihova bolest sputava i narušava im kvalitetu života, potražiti stručnu pomoć i terapeuta koji im može pomoći da se izbore s emocionalnim aspektima koje IBD nosi sa sobom.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »