-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Kako pušenje utječe na ulcerozni kolitis

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ulcerozni kolitis (UC) je jedna od dvije poznatije vrste upalnih bolesti crijeva (IBD). Zahvaća debelo crijevo i rekrum, a simptomi i komplikacije UC sežu daleko izvan probavnog trakta.

  Iako je pušenje štetno za cjelokupno zdravlje, istraživanja pokazuju da pušenje može spriječiti ili odgoditi razvoj ove nepredvidive bolesti. Međutim, učinak konzumacije cigareta može trajati samo dok osoba nastavlja pušiti, dok simptomi UC mogu biti pogubniji za pušače koji su prestali pušiti nego za aktivne pušače ili osobe koje nikada nisu pušile.

  Unatoč potencijalnim korisnim učincima na UC, stručnjaci ipak predlažu da osobe prestanu pušiti kako bi izbjegle druge negativne učinke konzumacije cigareta, uključujući bolesti srca i rak pluća.

  Ovisno o tome jeste li aktivni pušač, osoba koja je prestala pušiti ili nikada niste pušili, početak i razvoj ulceroznog kolitisa mogu biti različiti. Istraživanja sugeriraju da činjenica jeli netko pušač ili ne vjerojatno nema utjecaja na okolnosti da će biti potrebna hospitalizacija ili kirurško tretiranje UC (uklanjanje dijela ili cijelog debelog crijeva).

  Dalje, istraživanja pokazuju da je UC rjeđi kod pušača nego u nepušača. Studije također pokazuju da pušači koji imaju UC imaju manje aktivnih faza, manju potrebu za steroidima i nižu stopu recidiva teške bolesti nego osobe koje ne puše, kao i da pušači mogu imati blaže simptome.

  Spol osobe također može igrati ulogu. Utvrđeno je da pušenje odgađa početak bolesti kod muškaraca, ali ne i kod žena. Muškarci s UC-om koji puše obično imaju blažu bolest, ali žene koje puše obično nemaju te zaštitne učinke.

  Trenutačni pušači s UC također su izloženi povećanom riziku od raka debelog crijeva u usporedbi s nepušačima.

  Meta-analiza više studija pokazala je da bivši pušači mogu biti izloženi povećanom riziku od razvoja UC-a u usporedbi s osobama koje nikada nisu pušile. U skladu s tim, neki pušači s UC-om navode da su im se simptomi pogoršavali kad bi prestali pušiti, a ozbiljnost komplikacija može biti proporcionalna količini konzumiranih cigareta prije prestanka.

  Studije su pokazale da izloženost osobe pasivnom dimu cigareta (pasivno pušenje) u maternici ili tijekom djetinjstva ne utječe na kasniji razvoj UC-a. Također, čini se i da pasivna izloženost pušenju nema utjecaja na razvoj UC ili simptome kod odraslih.

  Stručnjaci još uvijek ne mogu u potpunosti objasniti očitu dobrobit pušenja cigareta na UC. Još uvijek pokušavaju razumjeti kako pušenje cigareta može igrati zaštitnu ulogu kod UC-a za neke osobe, tim više jer pušenje ima štetne učinke na Crohnovu bolest, drugu poznatiju vrstu upalnih bolesti crijeva koja također uključuje upalu u crijevima.

  Istraživači su do danas otkrili da duhanski dim ima stotine komponenti, uključujući nikotin, ugljični monoksid i slobodne radikale. Smatra se da je nikotin glavna komponenta odgovorna za zaštitni učinak pušenja na UC. Vjeruje se da pušenje smanjuje ekspresiju gastrointestinalnih citokina (proteina koji uzrokuju upalu u crijevima). Pušenje cigareta može uzrokovati promjene u crijevnom motilitetu – pokretima probavnog sustava i prolazu njegovog sadržaja unutar njega – i crijevnoj propusnosti, kontroli materijala koji prolazi iz gastrointestinalnog trakta kroz stanice koje oblažu stijenku crijeva. Pušenje cigareta također može povećati debljinu zaštitnog sloja sluznice debelog crijeva.

  Studije su također pokazale da prekomjerno pušenje može potisnuti imunološki sustav, učinak koji nestaje kada prestanete pušiti. UC je imunitetom posredovano stanje, što znači da pušenje može ublažiti simptome jer potiskuje imunološki sustav.

  Zbog potencijalno pozitivnih učinaka nikotina na UC, klinička ispitivanja testirala su učinkovitost nikotina kao tretmana za UC u obliku nikotinskih klizmi, nikotinskih flastera, nikotinskih tableta s odgođenim oslobađanjem, te nikotinskih žvakaćih guma.

  Istraživanja su pokazala da su bivši pušači s aktivnim UC-om obično imali određeno poboljšanje simptoma s dodatkom nikotina u usporedbi s uzimanjem placeba. Međutim, nepušači s aktivnom bolešću koji su isprobali nikotinske tretmane obično nisu osjetili nikakvo olakšanje i izglednije je bilo da će imati blage nuspojave kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolje, poremećaji spavanja i iritacija kože ako su koristili flaster.

  U konačnici, nikotin može biti učinkovit za bivše pušače, ali sam po sebi nije učinkovit lijek za aktivni ulcerozni kolitis.

  Brojni su čimbenici koje trenutni pušači s UC-om moraju uzeti u obzir. Vjerojatnije je da će se pogoršanje ili drugi simptomi UC-a pojaviti ako pušači odluče prestati pušiti, ali mnogi tretmani (kao što su imunosupresivi ili kortikosteroidi) mogu pomoći u kontroli simptoma UC-a ako se pogoršaju nakon prestanka pušenja.

  S obzirom na to da je pušenje glavni uzrok raka i smrti diljem svijeta, rizici od pušenja daleko nadmašuju dobrobiti za osobe s UC. Ako ste pušač i imate UC, razmislite o tome da pitate svog liječnika za savjet, ohrabrenje ili pomoć pri prestanku pušenja.

  Zdravstveni radnici su stava da pušenje nije dobar tretman za ulcerozni kolitis zbog negativnih učinaka na cjelokupno zdravlje osobe, kao što je povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka pluća.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »