Monday, April 22, 2024

Kako promijeniti stoma vrećicu – vodič korak po korak

MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

Prije nego što krenete mijenjati svoje stoma pomagalo, pobrinite se da imate sav potrebni pribor pri ruci i da ste sve pripremili prije samog početka.

To može uključivati vlažne maramice, suhe maramice ili ručnik, sprej ili rupčiće za uklanjanje ljepila, sprej za zaštitu peristomalne kože, ljepljive rupčiće za zaštitu i dodatnu sigurnost, kožnu barijeru,stoma ringove, pastu, puder, cinkovu mast, bazni podložak (možete se susresti i s nazivima: počica ili disk) i čistu vrećicu s ispustom/zatvorenu ili jednodijelni sustav za stomu, škare, kopčicu za zatvaranje ispusta ako su vrećice s ispustom na kopčicu, sredstvo za geliranje sadržaja, sigurnosni/trbušni pojas za stomu, elastični pojas za stoma pomagalo, toplu vodu, sapun i vrećicu za odlaganje korištenog stoma pomagala.

@miss_stoma

Prva mijenjanja pomagala nakon operacije nisu bila jednostavna. Srećom, vremenom je mijenjanje pomagala postala moja rutina… Ponekad tu jednostavnu “izvedbu” moja draga stoma iskomplicira, ali život bez nje ne i postojao za mene… #blogger #IBD #crohnsdisease #Ulcerativecolitis #awareness #upalnebolesticrijeva #ostomija #urostoma #kolostoma #ileostoma #novipocetak #stoma #ostomy #ileostomy #colostomy #urostomy #stomahack #stomabagchange #lentismed #embracelife lentismed.hr misstoma.com

♬ Cute – Aurel Surya Lie

Savjet ako se radi o ileostomi: Pražnjenje sadržaja na ileostomu je kontinuirano, stoga je najbolje vrijeme za promijeniti stoma vrećicu jutro i to natašte, jer tada meteorizam crijeva uglavnom miruje, pošto nije bilo unosa hrane i pića preko noći. Moguće je da će se i u tom period prazniti nešto crijevnog sekreta na stomu, ali opet sigurno u manjoj količini nego kad bi mijenjali svoje pomagalo nakon jela.

Korak 1 – Uvijek je bitno imati dovoljno zaliha stoma pomagala i dodatnog pribora na dohvat ruke, stoga je praktično sve potrebno za promijeniti stoma pomagalo, bilo da se radi o jednodijelnom ili dvodijelnom sustavu, imati na jednom mjestu. Najpraktičnije je tjednu, dvotjednu ili mjesečnu zalihu pomagala i dodatnih ostalih sredstava za njegu stome i područja oko stome pospremiti u jednu torbicu kako bi sve to uvijek bilo na jednom mjestu i pri ruci.

Savjet: Pomagalo možete mijenjati pod tušem nakon tuširanja, u ležećem položaju, stojeći nad umivaonikom, sjedeći na wc školjki, sjedeći u kadi… – dakle, nema jedinstvenog pravila, bitno je da vam položaj odgovara i da možete imati sve potrebno pri ruci.

Korak 2 – Ako vaš podložak nije unaprijed izrezan da pristaje veličini vaše stome, izrežite unutarnji dio baznog podloška kako bi odgovarao veličini vaše stome, i to tako da otvor dobro pristaje oko stome kako bi se smanjio rizik od iritacije kože, popuštanja pomagala te curenje sadržaja van pomagala.

Savjet kod izrezivanja unaprijed baznog podloška: Kako biste uštedjeli na vremenu možete unaprijed izrezati veću količinu baznih podložaka na veličinu otvora da odgovara vašoj stomi. Ipak, poželjno je u samom početku nakon operacije ovaj korak izbjeći ili izrezati manju količinu podložaka, jer će stoma u početku biti otečena i njena početna veličina će se malo smanjiti, što znači da bi vam, ukoliko izrežete previše podložaka, ta ista veličina mogla kasnije ne odgovarati.

Savjet kako izmjeriti veličinu otvora za stomu: Ako ste tek početnik, uz svaku kutiju baznih podložaka dobiti ćete mjerice pomoću kojih ćete za početak moći izmjeriti veličinu svoje stome. Činjenica je da su te mjerice okruglog oblika, a svaka stoma nije istog oblika, tu možete na već postojeće mjerice sami iscrtati oblik i pomoću njih izrezivati otvor na podlošku.

Savjet za odabir škarica za izrezivanje otvora na baznom podlošku: Prilikom odabira škarica obratite pažnju da to budu medicinske škarice predviđene za rezanje stoma pomagala kako biste što jednostavnije i lakše oblikovali prstenasti otvor i kako bi otvor na baznom podlošku što bolje pristao oko stome. Škarice tražite od svog dobavljača pomagala. Alternativno, mogu vam poslužiti i škarice iz prve pomoći ili možete kupiti dječje škarice za nokte u ljekarni ili drogeriji koje imaju zaobljene vrhove.

Korak 3 – Ako koristite dvodijelni sustav, pripremite odgovarajuću stoma vrećicu s ispustom/zatvorenu kako bi bila spremna za postavljanje na bazni podložak.

Savjet za lakše postavljanje ako koristite dvodijelni sustav s prstenastim dijelom na stoma vrećici: Stavite malo spreja za uklanjanje ljepila na prstenasti dio stoma vrećice, točnije na dio koji ide na bazni podložak ili pređite rub prstena stoma vrećice uljnim rupčićem za otklanjanje ljepila ili baby uljem, a možete rub premazati i sapunom kako biste lakše postavili stoma vrećicu s prstenom na bazni podložak. Ovaj savjet je posebno koristan u prvim tjednima nakon operacije kad je to područje još uvijek osjetljivo i bolno, pa na taj način prsten vrećica lakše „sjedne“ na bazni podložak i ne morate dodatno stisnuti kako biste čuli onaj „klik“. Svakako nemojte pretjerati s količinom.

Korak 4 – Ispraznite postojeće pomagalo u WC školjku.

Korak 5 – Postavite vrećicu za odlaganje i suhe maramice/ ubruse/ manji ručnik ispod pomagala, oko pojasa, kako ne biste zaprljali odjeću.

Korak 6 – Nježno uklonite postojeći bazni podložak zajedno sa stoma vrećicom počevši od vrha do dna pridržavajući kožu oko stome radi jednostavnijeg uklanjanja i zbog manje iritacije kože.

Savjet za izbjeći nered: Postavite nekoliko suhih maramica ili ubrusa oko stoma otvora kako bi se apsorbirao sadržaj koji se prazni iz stome za vrijeme mijenjanja stoma vrećice.

Savjet za lakše skidanje baznog podloška (ako je potrebno, što će svakako ovisiti o vrsti koju koristite): Poprskajte malo spreja za uklanjanje ljepila po površini postojećeg baznog podloška za lakše odljepljivanje od kože, odnosno krenite prskati od vrha podloška, prskajući prostor između baznog podloška i kože dok u isto vrijeme skidate iskorišteno pomagalo.

Korak 7 – Presavijte svoju iskorištenu stoma vrećicu/pomagalo na pola i stavite ju u vrećicu za odlaganje otpada.

Korak 8 – Očistite područje oko stome. Ako je potrebno otklonite ostatak ljepila s kože uljnim rupčićima ili sprejom za otklanjanje ljepila – možda ovaj postupak nećete morati ponavljati svaki put kod mijenjanja pomagala (što će zasigurno ovisiti o vrsti baznog podloška i/ili sustava koji koristite).

Kod čišćenja ostataka ljepila, podloška i ostalih nečistoća s područja oko stome, pojedino medicinsko osoblje savjetuje korištenje medicinskog benzina i gaze.

Nježno operite i očistite kožu oko stome toplom vodom i sapunom. Svakako upotrijebite blagi sapun s manje intenzivnim mirisom ili bez mirisa koji u sebi ne sadrži sredstva za hidraciju kože.

Isto tako, područje oko stome možete očistiti i vlažnim maramicama koje su predviđene za čišćenje područja oko stome.

Prije nego krenete sušiti kožu oko stome, vodite računa da ste dobro oprali ostatke fekalija, ulje od rupčića i isprali sapun, te uklonili ostatke od maramica i da je koža čista kako biste spriječili iritaciju i odljepljivanje baznog podloška.

Bez obzira na koji način čistite područje oko stome, bitno je samo da je dobro očišćeno kako bi novo pomagalo moglo dobro “sjesti” na svoje mjesto.

Savjet za uljne rupčiće: Iako postoje uljni rupčići za stomu, neke od osoba sa stomom možda ih neće biti u mogućnosti dobiti na doznaku. Napravite vlastite uljne rupčiće po daleko pristupačnijoj cijeni i u značajno većim količinama. Uzmite dječje vlažne maramice, prerežite ih na 4, 6 ili  8 dijelova. Komadiće navlažite dječjim uljem, odložite u neku plastičnu kutijicu s poklopcem – i sad imate uljne rupčiće spremne za korištenje.

Korak 9 – Temeljito osušite kožu suhim maramicama ili ručnikom.

Savjet za sušenje kože oko stome: Kožu oko stome je poželjno tapkati ili laganim potiscima osušiti kružno, umjesto trljati prilikom sušenja kako biste izbjegli iritaciju ili oštećenje kože.

Dodatni savjet: Ako se radi o ileostomi ili kolostomi iz koje se češće prazni sadržaj i ako pomagalo morate mijenjati dok je vaša stoma aktivna (konstantno se sadržaj prazni), stomu “šokirajte” hladnom vodom. Na taj način ćete sebi priuštiti dodatnih nekoliko sekundi vremena i moći staviti novo pomagalo prije nego se sadržaj ponovno počne prazniti.

Provjerite ima li ostataka sapuna, fekalija, starog podloška, ubrusa ili maramica, te ljepila, ulja od uljnih rupčića ili pudera na koži oko stome.

Korak 10 – Odložite iskorištene maramice u svoju vreću za odlaganje otpada.

Dodatni savjet: Kad je područje oko stome pripremljeno za novo pomagalo, i prije nego stavite novo pomagalo (u tom prelaznom vremenu), oko stome stavite malo ubrusa, maramicu ili toalet papira kako bi apsorbirali sadržaj, ukoliko krene curiti, i kako se već pripremljeno područje oko stome za novo pomagalo ne bi dodatno uprljalo.

Korak 11 – Ukoliko koristite sprej za zaštitu kože, pastu, puder, ringove, kožnu barijeru, zaštitne rupčiće ili slično – iste je potrebno aplicirati prije ili za vrijeme apliciranja baznog podloška.

Sprej za zaštitu kože nakon apliciranja na kožu je potrebno kratko osušiti prije apliciranja podloška.

Pastu je potrebno ostaviti kratko vremena da se osuši (oko 40 do 60 sekundi) prije apliciranja podloška.

Puder nije potrebno ostaviti kratko vrijeme za sušenje, na njega se odmah može postavljati pasta, ring li podložak.

Ringovima/kožnoj barijeri nije potrebno ostaviti kratko vrijeme za sušenje, na njih se odmah može postavljati podložak.

Savjet za pastu: Na tržištu postoje paste s dodatkom alkohola i one bez dodatka alkohola. Uvijek je bolji izbor pasta bez alkohola ako imate ranice na području na koje aplicirate pastu, posebno kod male djece, jer ćete izbjeći osjećaj žarenja i peckanja područja oko stome.

Korak 12 – Skinite zaštitnu foliju s podloška vašeg novog  jednodijelnog sustava za stomu ili baznog podloška dvodijelnog sustava, ako već niste. Nježno je postavite na prethodno pripremljenu kožu, pazeći da se otvor pravilno postavlja oko stome. Krenite postavljati od dna prema gore. Upotrijebite toplinu ruku kako biste oblikovali jednodijelni sustav stoma vrećica ili bazni podložak na kožu oko stome. Vodite računa da se bazni podložak pravilno zalijepi na kožu oko stome.

Kod dvodijelnih sustava, zatim aplicirajte vrećicu na podložak. Ako koristite dvodijelni sustav vodite računa da je vaša vrećica pravilno “prikačena” na podložak, odnosno da ste čuli onaj „klik“.

 

Savjet plus: Ukoliko ne koristite bazni podložak/jednodijelni sustav za stomu s flexi ljepilom na rubovima (ljepilo nalik onom medicinskom), rubove možete dodatno osigurati produžecima koji su namijenjeni za to područje.

Alternativno, a svakako i dosta ekonomičnije i pristupačnije, kupite medicinsko ljepilo u ljekarni, izrežite ga na trakice i nalijepite na rubove vašeg podloška. Ovim korakom, ne samo da ćete dobiti dodatnu sigurnost i produžiti trajanje svoga pomagala, nego vam ovaj savjet može biti i odličan način da produžite trajanje svoga pomagala kod kupanja/plivanja u bazenu ili moru.

Kao dodatni pribor može vam poslužiti i malo ogledalce kako bi vam peristomalno područje i stoma bili lakše vidljivi.

Kod vrećica s ispustom obavezno provjerite da li je kopčica, flexi zatvarač ili čičak pravilno zatvoren.

Ukoliko je potrebno bazni podložak možete zagrijati toplinom tijela, držeći ga među dlanovima. Isto možete učiniti i sušilom za kosu, ali uz obavezno korištenje manje temperature zraka.

Korak 13 –  Korišteni ručnik/ubrus/suhe maramice odložite na predviđeno mjesto za odlaganje prljavog rublja/vrećicu za otpad.

Savjet plus za sigurnost i dulje trajanje stoma pomagala na koži: Ovo prvenstveno vrijedi za muški dio populacije, ali može se odnositi i na ženski dio. Poželjno je obrijati kožu oko stome, onoliko koliko zahvaća bazni podložak kako bi podložak mogao što bolje zalijepiti se za kožu.

 

Korak 14 – Iskorišteni jednodijelni sustav za stomu ili iskorištenu stoma vrećicu i bazni podložak bacite  u kantu za smeće u domaćinstvu/ako razvrstavate otpad u posebno namijenjena odlagališta za tu vrstu otpada i operite ruke.

Korak 15 – Nakon što ste sve završili, ukoliko koristite elastični pojas za stoma pomagalo ili trbušni/sigurnosni pojas za stomu, pravilno isti aplicirajte na za to predviđeno mjesto i time završite s njegom stome i kože oko stome, te mijenjanjem vaše stoma vrećice.

Savjet za dodatna sredstva za njegu stome i područja oko stome:

*Ako koristite sredstva za geliranje sadržaja koji se prazni na stomu, prije no zatvorite stoma vrećicu, ubacite sredstvo za geliranje unutar vrećice.

*Ako koristite sprej za zaštitu kože/ ljepljive rupčiće, prije apliciranja baznog podloška premažite/poprskajte kožu oko stome istim, jer ćete na taj način nanijeti zaštitni sloj oko kože te osigurati dodatnu sigurnost i trajanje stoma pomagala na vašoj koži oko stome.

*Ako koristite puder za tretiranje ranica oko stome, prije apliciranja baznog podloška/jednodijelnog sustava, u tankom sloju nanesite na ranice okostome za bolje zacjeljivanje istih.

* Ako koristite ringove, iste zagrijte radi lakšeg oblikovanja. Zbog lakšeg postavljanja, ring možete presjeći na jednom dijelu kako biste lakše oblikovali isti oko stome.

*Ako se suočavate s pancaking upotrijebite stikere koji dođu uz vrećice s filterom kako biste ublažili posljedice istog.

Savjet plus za puder: Kod dvodijelnih sustava, može vam poslužiti kao punilo prostora između stome i otvora baznog podloška ukoliko niste odrezali otvor po mjeri.

Savjet za korištenje paste: Ako koristite pastu kao dodatnu mjeru zaštite ili sredstvo za poravnavanje kože oko stome, prije no što zalijepite bazni podložak ili jednodijelni sustav na kožu, nanesite tanki sloj paste na rubni dio otvora vašeg baznog podloška i pričekate oko 40 do 60 sekundi prije nego krenete s apliciranjem novog jednodijelnog ili dvodijelnog sustava na kožu oko stome ili nanesite pastu na nabore kože oko stome i isto pričekajte oko 60 sekundi prije stavljanja baznog podloška. Ako koristite dvodijelni sustav za stomu, možete nakon postavljanja baznog podloška pastom ispuniti prazninu između stome i otvora podloška, što će spriječiti direktni dodir fekalija s kožom.

 

Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

DARIVANJE

Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

Grupa podrške

Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1,110FansLike
3,607FollowersFollow
29FollowersFollow

Marija P.

Author

Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

Translate »