Tuesday, July 23, 2024

Kako prevenirati krvne ugruške?

Podijelite

Krvni ugrušci ili tromboza mogu se dogoditi svakome, ali postoje neke situacije koje povećavaju rizik od krvnih ugrušaka. Krvni ugrušci variraju u ozbiljnosti, od blagih sa simptomima boli i oticanja do ozbiljnih s teškim bolestima i komplikacijama. Rano otkrivanje pomaže u sprječavanju komplikacija kao što je ograničen dotok krvi u vene ili zgrušavanje u plućima (plućna embolija).

Postoji mnogo načina za sprječavanje krvnih ugrušaka, uključujući hodanje nakon operacije, nošenje kompresijskih čarapa i praćenje znakova upozorenja.

U ovom članku je objašnjeno što sprječava zgrušavanje krvi ili kako izbjeći nastanak krvnih ugrušaka u bolnici, tijekom ležanja i uzimanja određenih lijekova, kao i druge načine prevencije krvnih ugrušaka.

Mogu li se prevenirati krvni ugrušci?

Krvni ugrušci se mogu prevenirati i liječiti ranim otkrivanjem. Dio prevencije krvnih ugrušaka svodi se na prepoznavanje znakova. Najčešći simptomi koji će se pojaviti na zahvaćenom području tijela uključuju:

 • Otok (cijelog područja ili određene vene)
 • Bol
 • Osjetljivost
 • Vrućina ili toplina u tom području
 • Crvenilo ili promjena boje kože

Neće uvijek biti očito da netko ima krvni ugrušak. Otprilike polovica svih osoba s dubokim venskim krvnim ugrušcima, poznatim kao duboka venska tromboza, na primjer, nema vidljive simptome. Zbog toga se sprječavanje krvnih ugrušaka svodi na više od praćenja znakova. Postoje aktivni načini za smanjenje rizika, čak i ako nemate simptome.

Kako spriječiti krvne ugruške u bolnici

Ako ste u bolnici nakon operacije, postoje načini za sprječavanje krvnih ugrušaka. Preporučuje se ponovno kretati što je prije moguće, osobito ako ste ležali tijekom oporavka nakon ozljede, bolesti ili operacije.

Za osobe s većim rizikom od razvoja krvnih ugrušaka iz bilo kojeg razloga ili za osobe s dubokom venskom trombozom (DVT), kompresijske čarape ili medicinske kompresijske čarape učinkovite su u sprječavanju zgrušavanja krvi u nogama, kao i vježbe i lijekovi o kojima će biti riječi nešto niže u ovom članku.

Kako spriječiti nastanak krvnih ugrušaka ako  ležite

Postoje mnoga stanja nakon kojih morate dugo ležati, uključujući oporavak u bolnici ili kod kuće od bolesti, ozljede ili operacije. Ako ste primorani mirovati zbog zdravstvenog stanja (uključujući trudnoću) ili živite s kroničnom bolesti koja uključuje ekstremni umor kao simptom, postoje načini za sprječavanje krvnih ugrušaka.

Opće preporuke za osobe koje žele spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka tijekom dugog sjedenja (npr. tijekom putovanja duljeg od četiri sata) uključuju:

 • Ustajanje i šetnja svakih jedan do dva sata
 • Vježbanje nogu
 • Izbjegavanje uske odjeće (poželjna je široka odjeća)

Vježbe koje možete raditi dok ležite uključuju:

 • Pumpanje gležnja – lezite na leđima sa stopalima ravno naprijed i savijanjem stopala tako što pomičete prste. Možete učiniti 10 ponavljanja s obje noge ili jednom po jednom pet puta dnevno.
  Dizanje ravne noge – lezite na leđa s jednom ravnom nogom, a drugom savijenom, povlačeći nožne prste prema tijelu, držeći koljeno ravnim, polako podižite nogu s kreveta dok ne bude blizu paralele s drugim bedrom. Kratko zadržite i vratite prema dolje. Učinite to do 10 puta, dva puta dnevno.
  Aktiviranje glutesa –  ležeći na leđima s rukama udobno položenim i stežite mišiće stražnjice, zatim ih otpustite i ponovite do 10 puta najmanje pet puta dnevno.

Kako spriječiti nastanak krvnih ugrušaka kao posljedice lijekova

Određeni lijekovi, uključujući kontraceptive, koji povećavaju estrogen ili imaju hormon progesteron zvan drospirenon, također mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka. Na primjer, preliminarni rezultati studije o riziku od krvnih ugrušaka koju je financirala U. S. Food and Drug Administration otkrili su 1,5 puta veći rizik za osobe koje uzimaju kontracepciju s drospirenonom u usporedbi s drugim hormonskim kontraceptivima.

Ostali lijekovi koji mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka uključuju:

 • Tamoksifen, blokator estrogena koji se koristi u liječenju raka
 • Talidomid, lijek protiv raka
 • Eritropoetin (EPT) za proizvodnju crvenih krvnih stanica
 • Kemoterapija kod lijekova protiv raka

Osobe koje uzimaju hormonsku kontracepciju i imaju dodatne čimbenike rizika za krvne ugruške izložene su većem riziku.

Vaš liječnik može predložiti različite metode kontroliranja zečeća kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka ili smanjio rizik, uključujući:

 • Kontracepcijske pilule koje sadrže samo progestin
 • Intrauterini ulošci (IUD) koji sadrže progestin
 • Zaštitne metode kontroliranja začeća, kao što su kondomi ili dijafragma

Drugi načini za sprječavanje krvnih ugrušaka

Drugi načini za sprječavanje krvnih ugrušaka uključuju promjenu načina života kako biste smanjili sve čimbenike rizika i zaštitili svoje zdravlje. Stručnjaci preporučuju sljedeće druge načine za sprječavanje krvnih ugrušaka:

 • Izbjegavajte sjedilačkog načina života i po potrebi postupno povećavajte tjelesnu aktivnost
 • Održavajte zdravu težinu
 • Slijedite preporuke svog liječnika na temelju pojedinačnih čimbenika rizika za krvne ugruške
 • Uzimajte lijekove kako je propisano
 • Nemojte pušiti (ili ako pušite, prestanite)
 • Smanjite unos natrija

Zaustavljanje krvnih ugrušaka s pojavom prvih simptoma

Iako su krvni ugrušci ozbiljni i mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrti, postoji nekoliko načina za zaustavljanje krvnih ugrušaka pri pojavi simptoma, uključujući:

 • Lijekovi protiv zgrušavanja krvi ili razrjeđivači krvi za smanjenje zgrušavanja (lijekovi bez recepta poput Aspirina ili lijekova koji se izdaju na recept)
 • Antiagregacijski lijekovi za smanjenje sljepljivanja trombocita i stvaranja ugrušaka
 • Lijekovi za razbijanje ugrušaka ili trombolitički lijekovi za otapanje krvnih ugrušaka

Neke osobe mogu trebati operaciju krvnih ugrušaka, uključujući one koji ne mogu uzimati lijekove za krvne ugruške i one koji imaju DVT. Kirurško tretiranje može uključivati uklanjanje krvnog ugruška ili upotrebu filtra donje šuplje vene (IVC), što je metoda ugradnje sustava za hvatanje krvnih ugrušaka kako bi se spriječilo njihovo putovanje u pluća.

Mogu li uzimati prirodni lijek za krvne ugruške?

O određenim namirnicama i prirodnim lijekovima, kao što je ekstrakt divljeg kestena, raspravljalo se zbog njegovog potencijala u liječenju krvnih ugrušaka i učinka na cirkulaciju krvi. Prije procjene rizika u odnosu na dobrobit prevencije ili liječenja krvnih ugrušaka potrebno je rigoroznije istraživanje. Prije uzimanja bilo kojeg prirodnog lijeka ili ljekovitog bilja za krvne ugruške, zapamtite da postoji mogućnost kontraindikacije ili nuspojava kod uzimanja drugih lijekova, kao što su razrjeđivači krvi ili lijekovi za dijabetes. Posavjetujte se sa svojim liječnikom o mogućim reakcijama na vaš trenutni popis lijekova.

Ako sumnjate na krvni ugrušak

Ako zamijetite znakove da bi se moglo raditi o krvnom ugrušku, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Ako osjetite bilo koji od sljedećih ozbiljnih znakova koji bi mogli ukazivati na potencijalni rizik od plućne embolije, potražite hitnu medicinsku pomoć

 • Nepravilni ili brži od uobičajenog otkucaji srca
 • Pomanjkanje daha (neobjašnjivo)
 • Generalizirana bol u prsima ili bol tijekom dubokog disanja
 • Osjećaj slabosti ili vrtoglavice (jako nizak krvni tlak)
 • Iskašljavanje krvi

Postoji mnogo načina za sprječavanje krvnih ugrušaka. Poznavanje čimbenika rizika te znakova i simptoma krvnih ugrušaka može vam pomoći da rano otkrijete krvne ugruške i dobijete adekvatno liječenje. Čimbenici rizika uključuju stvari koje možete promijeniti, poput načina života, kao i uzimanje određenih lijekova. Rani znakovi krvnih ugrušaka uključuju bol, oteklinu, toplinu i crvenilo.

Ozbiljni znakovi duboke venske tromboze uključuju otežano disanje i bol u prsima. Svaki znak krvnog ugruška zahtijeva savjetovanje sa svojim liječnikom. Ako ste u nedoumici ili imate znakove DVT-a, javite se na hitni prijem.

Pročitajte više

Više

Translate »