-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Kako prehrana utječe na crijevne bakterije i upalu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Prema autorima jedne studije, crijevni mikrobiom utječe na ravnotežu upalnih i protuupalnih odgovora u našem probavnom sustavu, ali i u cijelom imunološkom sustavu. Ukoliko dođe do neravnoteže, smatra se da ista može imati utjecaj na raznoliki niz upalom posredovanih stanja kao što su:

  • srčane bolesti

  • upalne bolesti crijeva

  • sistemski eritematozni lupus 

  • reumatoidni artritis

  Kod dosadašnjih istraživanja nije bilo jasno da li određena hrana ili način prehrane dovode izravno do prisutnosti mikrobiote koja bi mogla utjecati na upalne reakcije u crijevima, stoga se istraživači ove studije nadaju kako će pronaći odgovor tako što će identificirati interakciju između prehrane, crijevnih mikroba i upale u crijevima.

  Znanstvenici su kroz istraživanje kod 1425 ispitanika tražili obrasce kod prehrane, zastupljenost crijevnih bakterija i upalnih stanja. Od ukupnog broja, 331 ispitanik je imao dijagnosticiran ulcerozni kolitis ili Crohnovu bolest (upalne bolesti crijeva – IBD), 223 ispitanika su imala sindrom iritabilnog crijeva (IBS), dok je njih 871 bilo s normalnim zdravljem crijeva.

  Ispitanici su svakodnevno davali uzorke stolice za analizu na mikrobe te popunjavali upitnik o dnevnoj konzumaciji hrane.

  Identificirano je 38 veza između prehrane i specifičnih bakterijskih klastera. Osim toga, u kompletnoj skupini ispitanika, znanstvenici su otkrili korespondenciju između 61 namirnice i 61 vrste bakterija, kao i 249 metaboličkih procesa.

  Kroz studiju se ispitivala povezanost s pojedinačnim namirnicama i grupama hrane, odnosno skupinama.

  Otkrivena je veza između unosa prerađene hrane kao i hrane životinjskog porijekla s bakterijama koje pripadaju vrstama Firmicutes i Ruminococcus sp., skupinama bakterija koje sudjeluju u upalnim procesima.

  Bakterije koje su, također, imale veze s upalom bile su Clostridium bolteae, Coprobacillus i Lachnospiraceae. One su bile prisutne kod pojedinaca koji su konzumirali namirnice iz skupine mesnih proizvoda, pomfrit, majonezu i gazirana/negazirana bezalkoholna pića. Bez dovoljno prehrambenih vlakana, ove bakterije oštećuju i hrane se zaštitnim slojem sluznice crijeva.

  U studiji je potvrđena i povezanost između konzumacije kave i Oscillibacter, vrste koja se povezuje sa sindromom iritabilnog crijeva.

  Istraživači su, također, povezali konzumaciju alkoholnih pića i šećera s “lošim” bakterijama, s tim da crno vino je izuzeto iz ovog zaključka.

  Prema rezultatima, jedna skupina hrane je identificirana kao skupina koja dosljedno minimalizira “loše” bakterije. Skupina je sadržavala kruh, mahunarke – slanutak, grašak i leću, te ribu i orašaste plodove.

  Bakterije, koje istraživači smatraju “dobrim”, proizvode kratke lance masnih kiselina koji kontroliraju upalne reakcije i štite zdravlje stanica koje tvore sluznicu crijeva.

  Otkrivena je općenito veza između unosa hrane biljnog porijekla i ribe s “dobrim” bakterijama. Faecalibacterium sp. je jedna od “dobrih” vrsta, a istraživači su otkrili povezanost između prisutnosti ove bakterije i konzumacije orašastih plodova, određenih vrsta ribe, voća, povrća i žitarica.

  Istraživači ističu i povezanost između unosa fermentiranih mliječnih proizvoda, kao što su jogurt i mlaćenica, i protuupalnih bakterija, kao što su Bifidobacterium, Lactobacillus i Enterococcus sp.. Dobre bakterije kratkih lanaca masnih kiselina bile su povezane i s konzumacijom crnog vina.

  Rezultati ukazuju da odgovori crijevne mikrobiote na prehranu među ispitanicima s Crohnovom bolesti, ulceroznim kolitisom i sindromom iritabilnog crijeva i opće populacije bi mogli biti relevantni i u kontekstu drugih bolesti, kod kojih su upala, promjene kod crijevnih mikroba i ishrana zajednička poveznica.

  Dugotrajna prehrana obogaćena mahunarkama, povrćem, voćem i orašastim plodovima, te veći unos hrane biljnog porijekla u odnosu na hranu životinjskog porijekla s preferencijom mliječnih proizvoda i ribe, te izbjegavanje jačih alkoholnih pića, prerađenog mesa s visokim udjelom masti i gaziranih/negaziranih bezalkoholnih pića; imaju potencijal spriječiti upalne procese u crijevima pomoću crijevnog mikrobioma, tvrde autori.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  SourceMNT
  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »