Monday, April 22, 2024

Kako menstrualni ciklus utječe na upalne bolesti crijeva (IBD)

Podijelite

Sa sigurnošću se može reći da većina žena nije oduševljena kada dođu oni dani u mjesecu. Neposredno prije i tijekom menstruacije mnoge se žene bore s neugodnim simptomima, poput nadutosti, grčeva i promjena raspoloženja. Međutim, za žene s IBD, menstrualne tegobe tu ne završavaju.

Prema pregledu istraživanja objavljenom u Therapeutic Advances in Gastroenterology 2020. godine, više od polovice žena s IBD ima pogoršanje simptoma u vremenu oko ciklusa.

Dokazi upućuju na to da hormoni koji fluktuiraju tijekom vašeg menstrualnog ciklusa – estrogen i progesteron – i tvari slične hormonima zvane prostaglandini mogu utjecati na probavne poremećaje kao što su upalne bolesti crijeva (IBD).

Istraživači koji su proučavali 121 ženu s IBD-om otkrili su da je 25 posto njih doživjelo promjenu u menstrualnom ciklusu godinu dana prije dijagnoze nekog oblika IBD . Studija, objavljena u časopisu Inflammatory Bowel Diseases, također navodi neke od činjenica: neredoviti ciklusi obično se s vremenom ustale. Istraživači su savjetovali da se kod žena s novodijagnosticiranim IBD-om razmotri probir za menstrualne nepravilnosti.

Osim te studije, istraživači nisu otkrili zašto ženski menstrualni ciklus može utjecati na simptome Crohnove bolesti. Dr. Miguel Regueiro, voditelj odjela za gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu na klinici Cleveland, kaže: Istraživan je odnos između hormonalnih promjena i simptoma Crohnove bolesti, ali još nismo sigurni kako su povezani.

Ipak, dr. Regueiro dodaje: Mnoge žene kažu da im se simptomi pogoršavaju kad dobiju mjesečnicu.

Druga studija objavljena u izdanju Therapeutic Advances in Gastroenterology iz 2020. godine pobliže je proučila učinak menstrualnih ciklusa na IBD. Ova studija uključivala je žene s Crohnovom bolesti ili ulceroznim kolitisom (UC) i žene bez probavnih tegoba.

Zanimljivo, zdrave žene su više prijavile promjene u svojim navikama pražnjenja crijeva tijekom menstruacije nego one s IBD. No one s Crohnovom bolesti ili UC češće su imale brojne druge simptome tijekom menstruacije, uključujući razdražljivost, nervozu, nemir, glavobolju, tjeskobu, mučninu, povraćanje, oticanje nogu, bol u donjem dijelu leđa, zatvor, prekomjerno mokrenje, bol u trbuhu i umor.

Dr. Jill K. Powell, izvanredna profesorica na odjelu za opstetriciju, ginekologiju i žensko zdravlje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Saint Louis, kaže: Žene s Crohnovom bolesti, kao i žene sa sindromom iritabilnog crijeva, pa čak i žene koje nemaju crijevne bolesti, mogu imati proljev neposredno prije i za vrijeme menstruacije. To je vjerojatno uzrokovano povećanjem razine progesterona i prostaglandina koje proizvodi naše tijelo tijekom predmenstrualne faze.

Dr. Powell objašnjava: Posebno su prostaglandini odgovorni za kontrakciju glatkih mišića, bilo da je to u obliku porođajne boli, menstrualnih grčeva ili pojačanih kontrakcija glatkih mišića u crijevima što dovodi do proljeva.

Kako preuzeti kontrolu nad svojim menstrualnim ciklusom

Ako imate neki od oblika IBD i osjećate pogoršanje simptoma tijekom menstrualnog ciklusa, neki lijekovi i barem jedan dodatak prehrani mogu pružiti određeno olakšanje. Evo o čemu se radi.

Oralna kontracepcija – Žene koje koriste oralne kontraceptive (kontracepcijske pilule) za sprječavanje ovulacije i blokiranje visokih predmenstrualnih razina progesterona uočavaju poboljšanje simptoma crijeva oko menstrualnog ciklusa, prema Powell. Razine progesterona rastu nakon ovulacije i najviše su u danima koji prethode menstruaciji. Visoke razine progesterona mogu usporiti mišićnu aktivnost crijeva, što dovodi do zatvora.

Ulje noćurka – Iako su dokazi mješoviti, neka su istraživanja pokazala da žene s Crohnovom bolesti koje uzimaju blokatore prostaglandina vide poboljšanje kod proljeva u predmenstrualnom i menstrualnom razdoblju, kaže Powell. Možete ih pronaći u ulju noćurka, biljnom dodatku koji možete kupiti u obliku gel kapsula. Sadrži gama-linolensku kiselinu (GLA), esencijalnu masnu kiselinu za koju se pokazalo da smanjuje upalu. Powell preporučuje da pacijenti …uzmu dvije kapsule s hranom svakih osam sati tijekom dana kada obično imaju simptome. Jedna napomena: ulje noćurka treba izbjegavati ako imate vrstu napadaja poznatog kao epilepsija temporalnog režnja.

Lijekovi za PMS – Drugi lijekovi također mogu biti od pomoći ako patite od specifičnih predmenstrualnih ili menstrualnih simptoma — poznatih kao PMS — kao što su promjene raspoloženja, poteškoće sa spavanjem i poremećaji apetita. Klasa lijekova poznata kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), posebno mogu dati određeno olakšanje od teškog oblika PMS-a koji se naziva predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD).

Ako imate  bilo koji oblik IBD, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego počnete koristiti bilo koji nesteroidni protuupalni lijek (NSAID, kao što su ibuprofen i aspirin) koji se izdaje bez recepta ili na recept, za ublažavanje PMS-a, glavobolje ili grčeva. Kada se pretjerano koriste, neki nesteroidni protuupalni lijekovi mogu izazvati krvarenje, čireve ili iritaciju u vašem probavnom traktu i možda nisu najbolji izbor za vas.

Također biste trebali raditi sa svojim liječnikom na kontroliranju specifičnih menstrualnih simptoma, ovisno o tome kada se najčešće javljaju. Zajedno možete razmotriti korištenje oralnih kontraceptiva, drugih korisnih lijekova i ulje noćurka koje možete kupiti u lokalnoj drogeriji ili ljekarni.

Pročitajte više

Više

Translate »