4.1 C
Široki Brijeg
More

  Kako je vitamin D povezan s Crohnovom bolesti i 5 savjeta kako povećati njegov unos u organizam

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji se prirodno može naći u nekim namirnicama. Koža također proizvodi vitamin D u kontaktu sa suncem. Neophodan je pokretač mnogih tjelesnih funkcija, a najvažnija uloga ovog vitamina je da održava zdravlje kostiju na način da povećava sposobnost tijela u apsorpciji kalcija.

  Crohnova bolest je jedno od oboljenja koji se zajedničkim imenom nazivaju upalne bolesti crijeva. Prvenstveno zahvaća probavni trakt u kojem izaziva upalne procese. Ulceracije i upala se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu trakta ali i odraziti se i na druge dijelove organizma, uključujući kožu, zglobove i oči.

  Sveučilište McGill provelo je studiju 2010. godine koja indicira da vitamin D može reducirati štetne učinke Crohnove bolesti. Dr. White, profesor na McGillovom Odsjeku za fiziologiju, ističe: Naši podaci sugeriraju, po prvi put, da nedostatak vitamina D može doprinijeti Crohnovoj bolesti. Osim toga, evidentirali smo da Crohnova bolest prevladava u sjevernim klimama, vjerojatno jer manje sunca znači manju proizvodnju vitamina D.

  Ova otkrića potkrijepljena su i drugim istraživanjima. U članku o vitaminu D, autora Fletcher, Cooper i Hewison, objavljenom u časopisu Nutrients 2019. godine, ističe se da …poboljšani status vitamina D može pomoći u sprječavanju nastanka IBD-a, kao i u ublažavanju ozbiljnosti bolesti… Nastavno, dalje u članku sugeriraju da …vitamin D igra značajnu ulogu u održavanju integriteta gastrointestinalne barijere, nadzoru crijevne mikrobiote i upalnih imunoloških odgovora.

  Iako u ovom smjeru svakako treba provesti još istraživanja, održavanje visokih razina vitamina D ima vrlo ograničene nuspojave (uz veliku iznimku vrlo rijetku mogućnost toksičnosti vitamina D).

  Matt Nagin, kao osoba koja živi s Crohnovom bolesti, je za časopis IBD.net podijelio svoj način održavanja razine vitamina D u organizmu za koje smatra da bi i drugima mogle biti od velike pomoći.

  1. Redovito pratim razinu vitamina D u krvi – Svojeg liječnika posjećujem dva puta godišnje, a tada on provjerava moju krv na C-reaktivni protein i druge upalne markere. Budući da vjerujem da je vitamin D vrlo važan, zamolio sam svog gastroenterologa da provjeri i moje razine vitamina D. Od tada to radi, što je od velike pomoći budući da na ovaj način točno znam koliko mi je suplementacije i dodatnog sunca potrebno.
  2. Boravim na suncu – Sunčeva svjetlost je izvrstan oblik vitamina D. To se posebno odnosi na pacijente s IBD koji često imaju problema s malapsorpcijom. Pokušavam provesti barem 20 minuta dnevno sunčajući se. Kad to radim, nosim kratke hlače i majicu kratkih rukava ili čak idem bez majice jer što je koža izloženija, to bolje. Ako propustim dan jer sam zauzet ili je loše vrijeme, sljedeći dan dodam dodatnih 20 minuta.
  3. Uzimam tekući oblik vitamina D – Kad sam tek počeo provjeravati svoje razine, čak i nakon mjeseci uzimanja dodataka prehrani, imao sam ozbiljan nedostatak vitamina D. Razlog su, pretpostavljam, problemi s malapsorpcijom. Stoga sam počeo uzimati tekući vitamin D, koji mi je bolje djelovao. Ovaj koji uzimam dolazi s kapaljkom za jednostavno mjerenje. Vjerujem da se tekući vitamin D lakše apsorbira i stoga smatram da je ovaj oblik vitamina D bolji za osobe s IBD.
  4. Obogatio sam svoju prehranu namirnicama bogatim vitaminom D – Jaja, losos, haringe, gljive i obogaćene žitarice samo su neke od namirnica koje su vrlo bogate vitaminom D. Trudim se konzumirati tu hranu kad god je to moguće. Na primjer, ja svako jutro jedem 3 kuhana jaja, jer su žumanjci vrlo bogati vitaminom D.
  5. Koristim UVB svjetlost – Ako živite u hladnijoj klimi, razmislite o kupnji UVB svjetla. Jedan uzorak proizvoda koji ima sjajne recenzije je Sperti Vitamin D Lightbox. Također možete otići i u solarij ako želite, mada solariji proizvode više UVA svjetla od UVB svjetla koje je bitnije za proizvodnju vitamina D.

  Sve je više istraživanja koja pokazuju da je održavanje visoke razine vitamina D korisno za Crohnovu bolest. Prateći svoje razine, sunčajući se, uzimajući dodatke prehrani, jedući hranu s visokim udjelom vitamina D i koristeći UVB svjetlo, možete održavati optimalnu razinu ove važne hranjive tvari i, ako je suditi prema istraživanjima, imati pozitivan učinak na upalne bolest crijeva.

  Vitamin D – uzroci, liječenje i prevencija deficita

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »