5.2 C
Široki Brijeg
More

  Kako je opadanje kose povezano s IBD?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kada dobijete dijagnozu neke od bolesti koje spadaju pod upalne bolesti crijeva (IBD), kao što su najpoznatije među njima – ulcerozni kolitis i Crohnova bolest; nije neuobičajeno da osim osnovne dijagnoze imate i niz popratnih stanja ili bolesti koji se javljaju zbog same prirode bolesti ili kao nuspojava lijekova koji se koriste u terapijske svrhe kod oboljelih.

  Na spomen upalnih bolesti crijeva, treba razumjeti kako se radi o imunitetom posredovanim bolestima, odnosno kroničnim oboljenjima koja se karakteriziraju i kao sistemske bolesti, pa stoga ne treba biti iznenađen činjenicom da se simptomi ili posljedice ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti mogu lokalizirati i daleko od probavnog sustava.

  Kao jedna od nuspojava s kojom se brojni oboljeli od ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti ili nekog drugog oblika upalnih bolesti crijeva prije ili kasnije mogu susresti je opadanje kose ili prestanak rasta kose, i može ukazivati na ozbiljnije posljedice i stanja koja se događaju u organizmu i uz sebe donose brojne štetne posljedice po oboljelog.

  Sasvim je normalno da na dnevnoj bazi ispadne oko 50 do 100 vlasi, koje se jednakom brzinom i zamijene. Međutim, kada broj izgubljenih vlasi premaši broj novih koje su narasle, tada počinjemo govoriti o prekomjernom opadanju kose koje prelazi razmjere normalnoga i prihvatljivoga. Takvo stanje može biti često kod osoba koje su bile izložene jednom ili više sljedećih stresora: značajniji gubitak na težini, porod kod žena, stresne situacije poput bolesti užeg člana obitelji, razvod, gubitak bliske osobe ili posla, povišena tjelesna temperatura, prolazak kroz operativni zahvat, oporavak od bolesti – posebno ako je bila popraćena povišenom tjelesnom temperaturom, te prestanak korištenja kontracepcijskih tableta, a kod većine osoba nastane par mjeseci nakon takvog stresnog događaja (1).

  Osim što može pojačano opadati, kosa može i u potpunosti prestati rasti i takvo stanje se neće promijeniti sve dok se ne otkloni sami uzrok takvog stanja u organizmu. Razlozi prestanka rasta kose mogu biti: nasljedni faktor, prekomjerni odgovor imunološkog sustava, određeni lijekovi i terapije poput kemoterapije ili zračenja, kao i neadekvatni proizvodi za njegu kose (2).

  Svakodnevno živjeti s IBD, samo po sebi je itekako veliki izazov s kojim može biti teško predvidjeti oscilacije između mirnih i burnih faza bolesti, a dodatno ih otežavaju i brojni simptomi koju su nevidljivi te ih je teže identificirati, a ako se tome doda i suočavanje s opadanjem ili prestankom rasta kose, za pretpostaviti je kako je u takvim trenutcima pred oboljelim jedno teško i izazovno razdoblje.

  Prema riječima dr. Harish K. Gagneja, gastroenterologu iz Texasa, gubitak kose nije direktno sam po sebi vezan uz IBD, ali je čest problem kod onih koji žive s tim dijagnozama zbog više razloga, pa tako opadanju kose mogu pridonijeti lijekovi koji se koriste kod IBD, malapsorpcija i malnutricija, te stres. Dr. Gagneja dalje nadodaje kako imati dijagnozu upalnih bolesti crijeva ne mora nužno značiti da ćete se susresti s gubitkom kose, ali da se u praksi takvi slučajevi ipak viđaju često i da je dobro biti svjestan mogućnosti povećanog rizika od gubitka kose, te da je najbitnije od svega naći temeljni uzrok i njime se pozabaviti (3).

  Terapija koju oboljeli od upalnih bolesti crijeva koriste može kao kontraindikaciju imati posljedicu opadanja kose. Najistaknutiji među njima su imunosupresivi koji se često koriste u liječenju upalnih bolesti crijeva. Metotreksat, infliksimab i azatiopirin česta su terapija kod oboljelih, a svaki od njih kao posljedicu ima gubitak kose. Razlog tomu bi mogao biti jer su takvi lijekovi napravljeni kako bi usporili dupliciranje stanica u organizmu i time smirili upalne procese u probavnom traktu, međutim, osim što utječu na smirivanje samog stanja bolesti, utječu i na normalan rast kose kojoj je potreban upravo takav proces u organizmu. Osim što se pojedinačno koriste u terapijske svrhe, nerijetko se koriste i u kombinaciji kao na primjer, infliksimab kao redovna terapija te azatiopirin kao pomoćna terapija u razdobljima aktivne faze bolesti što dodatno povećava šanse za gubitak kose kod oboljelih (4).

  Uz terapiju i sama prehrana, odnosno malapsorpcija i malnutricija bi mogli biti drugi veliki uzrok gubitka kose. Ljudi koji boluju od upalnih bolesti crijeva bore se s pravilnom apsorpcijom hranjivih sastojaka, posebno vitamina i minerala poput željeza, vitamina skupine B kao što su vitamin B12, folna kiselina ili riboflavin, vitamina C i vitamina D, a upravo nutritivni deficiti mogu utjecati na samu strukturu kose i na njen rast, te su nerijetko izolirani faktor kod gubitka kose, te osim toga, ozbiljan problem može biti i nedovoljan unos kalorija i proteina u organizam (5).

  Osim terapije i poremećaja u apsorpciji nutritivnih vrijednosti kroz prehranu, i stres može biti jedan od velikih uzroka gubitka kose kod oboljelih, a nerijetko je upravo kombinacija ova tri uzroka glavni krivac kod prekomjernog opadanja ili prestanka rasta kose kod osoba koje imaju neku od dijagnoza upalnih bolesti crijeva, što u prijevodu znači da u isto vrijeme netko može imati nuspojave terapije koju koristi, biti pod stresom zbog aktivacije bolesti i uz to još boriti se s adekvatnim unosom nutritivnih vrijednosti.

  Kako su svi ovi izolirani faktori ponaosob, ali i u zajedničkoj interakciji uglavnom vezani uz aktivnu fazu bolesti, sasvim opravdano bi se moglo reći da je upravo aktivnost bolesti zajednički faktor kod gubitka kose, jer su upravo u pogoršanju zdravstvenog stanja oboljeli izloženi većem stresu i stresorima, češće su na terapiji imunosupresivima ili kombinaciji više njih, te je baš u toj fazi smanjena apsorpcija nutritivnih vrijednosti iz hrane.

  Sami tretman vlasišta i ponovni rast ili prestanak opadanja kose će uvijek ovisiti o tome koji je bio uzrok takvom stanju i može li se utjecati na sami uzrok i otklanjanje istog, te ako da kojom brzinom i na koji način.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »