-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Kako izbjeći i kontrolirati neugodni miris iz stoma vrećice

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Imati stomu ponekad može biti pravi izazov, posebno u onim prvim mjesecima dok se tijelo još uvijek navikava na novonastalu situaciju i kad je svaki pojam vezan uz stomu tako nov i stran.

  Iako su stoma vrećice dizajnirane i napravljene tako da ne propuštaju ni sadržaj ni mirise, ipak prilikom mijenjanja ili pražnjenja stoma pomagala moguće je osjetiti neugodni miris sadržaja koji se prazni na stomu, pa bi se moglo reći da je svakako jedan od izazova, za nekoga tko ima stomu, kako izbjeći i kontrolirati neugodne mirise iz stoma vrećice, tim više kada osoba mora promijeniti ili isprazniti vrećicu izvan komfora svoga doma.

  Prvo i osnovno što sam naučila jeste da određena hrana može utjecati, kako na samu teksturu sadržaja, tako i na intenzitet neugodnih mirisa koji prate sadržaj koji se prazni na stomu. Ne kažem da tu hranu izbjegavam, osim u aktivnim fazama bolesti kad se moje stanje s ulceroznim kolitisom pogorša, ali o tome nekom drugom prilikom.

  Hrana kao što su recimo jaja, šparoge, riba ili češnjak, a koji mogu utjecati na miris, nastojim u određenim trenutcima izbjegavati. Ovo sigurno nije jedina hrana koja može dovesti do neugodnih mirisa prilikom pražnjenja ili mijenjanja stoma vrećice, ali je ona koja se najčešće nađe na mom meniju, tako da će definitivno popis hrane kod sviju ovisiti o njihovom izboru hrane i namirnica koje svakodnevno koriste.

  Dalje što sam primijetila u mojem desetogodišnjem životu sa stomom je da sadržaj koji se prazni na vrećicu nešto intenzivnije neugodan kad imam faze dijareje, nego kod relativno mirnih faza kad je sadržaj kašast i formiran i upravo u tim mirnim fazama i izbor hrane koju konzumiram nije ni bitan niti znatno utječe na neugodne mirise.

  Zasigurno jedan od najboljih načina za izbjeći neugodnosti s neugodnim mirisima je redovno pražnjenje stoma vrećice, što znači da ne čekam predugo, i da sadržaj, kad se češće prazni, manje stoji u vrećici, pa samim time i ostavljam manju mogućnost dugotrajnog nakupljanja odstajalog sadržaja u stoma vrećici, ali ujedno i češćim pražnjenjem ostavljam skoro pa nikakvu mogućnost sadržaju da procuri van granica mog pomagala što bi me moglo dovesti u neugodnu situaciju, te ujedno time sprječavam i neugodne mirise da procure zajedno sa sadržajem. Osim toga, svakodnevnim mijenjanjem svoga stoma pomagala, nastojim neugodne mirise reducirati već u startu i omogućiti sebi da ne razmišljam o neugodnostima koje bi sa sobom moglo donijeti stoma pomagalo koje je više dana prilijepljeno na moj trbuh.

  Super stvar kod grupa podrške je da uvijek naučiš nešto novo, pa tako sam i ja u svom desetljeću staža naučila dosta korisnih i zanimljivih trikova na ovu temu. Jedan od prvih savjeta koji sam dobila, kada su u pitanju neugodni mirisi iz stoma vrećice, je taj da prilikom svakog pražnjenja i mijenjanja ubacim par tic-tac bombonica u svoju vrećicu. S vremenom sam naučila da to ne mora biti samo tic-tac, već da mogu biti i bilo koje druge strong mint – mentol bombone (moj izbor su uvijek one tvrde). I stvarno, ovaj trik super djeluje.

  Ono što mi nikada ne bi palo na pamet je definitivno vodica za ispiranje usta. Ovaj trik nisam još uvijek probala, ali je svakako vrijedan spominjanja, posebno jer moji prijatelji stomaši kažu da kod njih ovaj trik djeluje odlično.

  U moru preporuka, zasigurno vrijedna spominjanja je i ideja o korištenju par kapi eteričnih ulja prilikom pražnjenja ili mijenjanja stoma vrećice. Kod ove ideje mi se definitivno sviđa to što na tržištu postoji jako puno izbora mirisnih nota ulja i što svakako mogu izabrati onaj koji se meni najviše sviđa. Ipak, kod korištenja eteričnih ulja treba voditi računa da bi prekomjerna upotreba mogla utjecati na sami bazni podložak i da bi u određenim situacijama moglo dovesti do odljepljivanja istog s kože. Zato s ovim načinom eliminiranja neugodnih mirisa treba postupati s dozom opreza i koristiti svega par kapi ulja kako bi se izbjegla svaka mogućnost popuštanja stoma pomagala.

  Iako ovi svi jednostavni, financijski prihvatljivi i što je najbitnije, prirodni načini izbjegavanja i kontroliranja neugodnih mirisa u stoma vrećici zvuče obećavajuće, ipak određeni broj osoba će se naći u bezizlaznoj situaciji kad će ipak morati rješenje za svoje probleme pronaći u proizvodima namijenjenim baš za osobe sa stomom.

  Na tržištu se nalazi niz različitih proizvoda koji su se pokazali idealnim i sigurnim u kontroliranju neugodnih mirisa. Mogu se naći u obliku spreja, gela ili pak kapi, a svoju zadaću odrađuju bez greške. Sve što je potrebno kod ovih proizvoda je staviti malo proizvoda kod svakog pražnjenja vrećice ili mijenjanja stoma pomagala u vrećicu i proizvod će dalje odraditi svoju zadaću.

  Isto tako, u slobodnoj prodaji se mogu naći razni osvježivači prostora koji mogu poslužiti kao dobar eliminator neugodnih mirisa u prostoru, bitno je samo odabrati onaj čije mirisne note vam se sviđaju i naravno, proizvod koji će stvarno odraditi svoj posao.

  Način na koji će osoba sa stomom nastojati izbjeći ili eliminirati neugodne mirise ipak nije toliko ni bitan dokle god taj način ne utječe na zdravlje osobe sa stomom, okolnu kožu oko stome, kao i na kvalitetu i izdržljivost stoma pomagala. Ono što se računa i što jedino treba biti bitno je kvaliteta života takve osobe i postizanje bezbrižnog svakodnevnog života sa stomom.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »