6.3 C
Široki Brijeg
More

  Kako IBD utječe na rast kod djece i tinejdžera

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Gotovo jedna četvrtina svih pacijenata s dijagnozom upalnih bolesti crijeva (IBD) je svoju dijagnozu dobila kao dijete. Djeca s IBD suočavaju se s mnoštvom komplikacija, uključujući i usporeni rast. Na normalan rast i razvoj djece s IBD mogu negativno utjecati određeni faktori, kao što su upalni procesi u crijevima, pothranjenost, smanjeni unos kalorija te nuspojave terapija koje se koriste.

  Jedna od glavnih faktora za uzbunu je da rast kostiju kod djece s IBD može zaostajati za rastom djece iste dobi koja nemaju dijagnozu IBD. Kako bi saznali više o tome kako dijagnoza IBD dobivena u dječjoj dobi može utjecati na visinu kad odrastu, koristili su se podatci iz pouzdanih izvora, UpToDate – pouzdanog elektroničkog izvora koji mnogi liječnici i pacijenti koriste u u svom pretraživanju o detaljnim medicinskim informacijama.

  Budući da djeca kod kojih pubertet nastupi nešto kasnije imaju obično i kašnjenje u koštanom razvoju, određeni postotak sustizanja normalnog razvoja moguć je nakon ulaska u pubertet. Međutim, rast tijekom puberteta također može biti narušen kod onih osoba koje imaju duži period trajanja upalnih procesa, pothranjenošću ili koji su pod terapijom kortikosteroidima, što znači da sve to može utjecati na visinu tih osoba kao odraslih.

  Nekoliko faktora može negativno utjecati na eventualnu visinu kod odrasle osobe koja je kao dijete dobila IBD, uključujući dugotrajnu aktivnu fazu bolesti, siromašnu prehranu, te uzimanje steroidnih lijekova kao što je prednizon za smanjenje upale.

  Crohnova bolest se u suštini dosta više povezuje s problemom rasta kod djece nego što je slučaj s ulceroznim kolitisom, međutim, ipak svi oblici IBD mogu imati negativne učinke na rast i razvoj.

  Kako bi ovi faktori bili izbjegnuti, potrebno je voditi računa da djeca s IBD imaju pravilnu prehranu, te je od velike bitnosti što prije staviti pod kontrolu bolest. Postizanje remisije tijekom puberteta je bitno kako bi se osigurao normalan razvoj kostiju i ubrzani rast pod normalnim uvjetima.

  Jedan od tretmana koji se obično ne koristi kod odraslih, ali se koristi kod djece, je samo enteralna prehrana (EEN). Na taj način se većina hranjivih sastojaka (do 90% potrebnih kalorija) unosi kroz posebne prehrambene napitke i/ili sondu za hranjenje, ukoliko je potrebno. Ovakva metoda liječenja jednako je učinkovita kao i steroidi za postizanje remisije, a također se ispostavilo da se kod nekih pacijenata ovakvim načinom prehrane potiče zacjeljivanje sluznice.

  Kod pedijatrijskih pacijenata se preporučuje korištenje nesteroidne terapije kad god je to moguće, jer se na taj način pomaže pri očuvanju kostiju kod djece s IBD. kada su neizbježni steroidi, poželjno ih je uzimati svaki drugi dan (umjesto svaki dan), te smanjenje doza što je brže moguće kako bi se očuvalo zdravlje kostiju kod djece (ukoliko je vaše dijete trenutno na steroidima, nemojte mijenjati njegovu dozu i način primjene bez razgovora s liječnikom. Liječnik zna što je najbolje za vaše dijete). Općepoznato je kako steroidi negativno utječu na kosti, kao i da njihova primjena dovodi do osteoporoze.

  Postizanje što manjeg djelovanja IBD na djetetov rast i razvoj može osigurati da se djeci koja imaju IBD pruže najbolje šanse za postizanje normalnog razvoja tijekom rasta i visine kao odrasle osobe. Postoji trend liječenja IBD kod djece kojim se agresivnije napada bolest nego kod odraslih kako bi se što prije postigla remisija i očuvao normalan rast kostiju.

  Na osnovu toga, stručnjaci mogu preporučiti liječenje IBD-a pristupom od “vrha prema dolje” umjesto “postepenim pojačavanjem”, što znači da bi dječji gastroenterolog mogao preporučiti biološku terapiju kao prvi tretman, umjesto da isprobava starije oralne ili lokalne lijekove te čeka njihovu djelotvornost. Kod one djece kojoj je dijagnosticiran IBD prije puberteta, ovakav pristup može pomoći u postizanju razvoja primjerenog dobi djeteta prije adolescencije.

  Kod određenih slučajeva usporen rast i razvoj može biti prvi pokazatelj da se možda radi o IBD kod djeteta.

  Za djecu s IBD, rast možda neće ići u korak s uobičajenim rastom i razvojem, te se postotci rasta mogu zapravo smanjiti. U tom slučaju potrebno je poduzeti sve moguće mjere da se IBD stavi pod kontrolu, te omogući što kvalitetniji rast i razvoj.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »