5.2 C
Široki Brijeg
More

  Kako IBD mogu utjecati na plodnost kod žena

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kako Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis utječu općenito na plodnost kod žena nije u potpunosti poznato. Za žene s Crohnovom bolesti istraživanja pokazuju da je plodnost jednaka onoj kao kod opće populacije ili tek nešto smanjena, a za žene s ulceroznim kolitisom koje nisu imale operaciju, plodnost je jednaka onoj kao kod žena opće populacije.

  Neplodnost se definira kao nemogućnost začeća djeteta godinu dana (12 mjeseci) uz redovite nezaštićene odnose. Za žene to znači da ne dolazi do trudnoće, a za muškarce da njihova partnerica ne može ostati trudna kroz period od godinu dana.

  Općenito, žene s nekom od IBD dijagnoza nemaju smanjenu plodnost. Ipak, IBD utječe na svakoga drugačije, odnosno postoje i neki određeni razlozi zbog kojih bi IBD mogao utjecati na plodnost kod žena. Na primjer, za one koji imaju teški oblik bolesti ili su prošli kroz određene vrste operacija, plodnost bi mogla biti narušena i u određenim postotcima umanjena.

  Iako se čini da upalne bolesti crijeva same po sebi ne uzrokuju smanjenje plodnosti u većini slučajeva, postoje neki razlozi zbog kojih se plodnost kod žena s IBD, ipak može dovesti pod povećalo.

  Faza bolesti

  Kod određenog postotka žena s ovom bolesti sigurno postoji mišljenje kako je važno prestati uzimati lijekove za IBD kako bi ostale trudne i iznijele trudnoću do kraja, međutim, to nije uvijek slučaj, a zapravo je obično obrnuto jer aktivna faza bolest ponekad može utjecati na plodnost i smanjiti mogućnost začeća, što svakako ne mora biti u svakom pojedinom slučaju točno. Ipak, važno je znati da postizanje remisije daje najbolje izglede za zdravu trudnoću.

  Za žene s Crohnovom bolesti, sama aktivna faza bolesti  može potencijalno smanjiti plodnost, iako još uvijek nije poznato u kojem postotku.

  Isto tako, aktivna faza IBD može smanjiti plodnost samim time jer može smanjiti seksualni nagon ili dovesti do neugodnih i bolnih odnosa. Od vitalnog je značaja da žene s IBD-om planiraju trudnoću kada bolest nije aktivna.

  Terapija

  Za žene s nekom od dijagnoza upalnih bolesti crijeva se pokazalo da većina lijekova koji se koriste u terapijske svrhe ne utječe na smanjenje plodnosti.

  Ženama koje uzimaju metotreksat svakako je preporučljivo unaprijed planirati trudnoću, jer se pokazalo da ovaj lijek uzrokuje urođene mane u fetusa. Gastroenterolozi također mogu preporučiti prestanak uzimanja steroida (kao što je prednizon) prije trudnoće, što je još jedan razlog za planiranje trudnoće i raspravu o korištenju lijekova sa svojim timom liječnika.

  Ženama s IBD koje uzimaju neke druge lijekove, osim gore spomenutih, svakako se preporučuje razgovarati o učinku tih lijekova na plodnost i trudnoću s gastroenterologom i ginekologom. Iako se većina lijekova smatra sigurnima tijekom začeća i trudnoće, IBD je kod svake žene drugačiji, kao i sami pristup liječenju, što znači da bi u određenim slučajevima moglo biti potrebno napraviti manje promjene u liječenju.

  Čak i ako žena neočekivano zatrudni, terapiju za IBD ne treba prekidati bez prethodnog razgovora s gastroenterologom. Održavanje upalnih procesa kod IBD je ključno za zdravu trudnoću.

  Operacija formiranja j-poucha

  Za žene s ulceroznim kolitisom koje su prošle operaciju formiranja ilealne vrećice-analne anastomoze (IPAA), a koja se obično naziva j-pouch, plodnost bi mogla biti smanjena. Kirurzi ne mogu predvidjeti kako će ishod operacije utjecati na buduću plodnost niti jedne žene, ali studije pokazuju da bi ipak moglo doći do smanjena postotka plodnosti u žena nakon operacije j-pouch i da bi taj postotak mogao biti između 30% i 50%, što su svakako ne tako male brojke i treba ih uzeti u obzir.

  Ovakva vrsta neplodnosti se obično javlja iz razloga što ožiljkasto tkivo može djelomično ili u potpunosti blokirati jedan ili oba jajovoda, a što na kraju rezultira sprječavanje jajne stanice da putuje iz jajnika u maternicu. Učinak ovakve vrste operacije je poznat, a žene koje se podvrgavaju ovom zahvatu i koje žele sačuvati svoju plodnost trebaju razgovarati o potencijalnom smanjenju plodnosti sa svojim gastroenterologom i kolorektalnim kirurgom.

  Sama operacija nema utjecaja na sposobnost začeća ili rađanje zdravog djeteta u terminu. Međutim, ovakav zahvat bi mogao značiti da će se žena morati podvrgnuti medicinski potpomognutoj oplodnji, obično in vitro oplodnja (IVF), mogu pomoći ako su jajovodi blokirani. Jedna studija je pokazala da IVF ima istu razinu uspjeha kod žena koje imaju IBD kao i kod žena koje nemaju IBD.

  U nekim slučajevima, zdravstveni radnici mogu predložiti rađanje djece prije izvođenja operacije j-pouch kako bi se očuvala plodnost kod žena, što znači planiranje trudnoće nakon totalne kolektomije, odnosno dok je ileostoma još uvijek izvedena na trbušnu stjenku.

  Drugi operativni zahvati

  Malo je dostupnih istraživanja o tome kako druge vrste operacija koje se izvode u sklopu terapijskih zahvata za IBD, utječu na plodnost kod žena. Jedna studija sugerira da za žene s Crohnovom bolesti operacija može imati mali učinak na smanjenje plodnosti. Druge studije ističu da se plodnost može poboljšati nakon terapijskih operacija jer iste mogu dovesti bolest u remisiju. Kao i kod drugih aspekata glede plodnosti i IBD, i sami operativni zahvat ide u tom smjeru kako će smanjenje upalnih procesa u organizmu dati veće šanse za bolju plodnost i začeće.

  Slika o sebi i svome tijelu

  Neke žene s IBD imaju lošu sliku o svome tijelu. Razlog može biti zbog suočavanja s različitim aspektima IBD (bol, proljev, kirurški ožiljci) ili nuspojava lijekova. O problemima percepcije vlastitog tijela važno je razgovarati s gastroenterologom, a u nekim slučajevima, upućivanje na stručnjaka za mentalno zdravlje može biti najbolji način pomoći.

  Seksualna aktivnost

  Nekoliko studija izvješćuje da žene s IBD mogu imati smanjeni interes za seks, što svakako ima utjecaj na njihovu plodnost. Razlozi zašto se ne osjećaju tako “raspoložene” uključuju bukvalno stanje, osjećaj depresije ili bolan seks (zbog komplikacija kao što su komplikacije u perianalnom području).

  Rješavanje ove vrste problema može potrajati i zahtijevati stručnu pomoć, ali i razumijevanje i podršku partnera. U nekim slučajevima, libido će se povećati kada se fizički problemi riješe.

  Depresija

  Jedna studija provedena na uzoru od 181 žene s IBD sugerira da zabrinutost zbog same bolesti nije ono što predstavlja najveći problem. U ovom istraživanju, koje je provedeno putem ankete provedene među osobama sa i bez IBD, žene su odgovorile da je depresija veliki problem koji je utjecao na njihovu seksualnu funkciju.

  Druga studija koja je anketirala 336 žena s IBD imala je slične rezultate i zaključila kako depresivno raspoloženje umanjuje interes za spolni odnos.

  Dobrovoljna odluka

  Među osobama s IBD postoji zabrinutost zbog nasljednog faktora ovih bolesti zbog čega jedan postotak osoba se odlučuje ne imati djecu. U drugim slučajevima može postojati zabrinutost da zbog IBD žena nije sposobna zatrudnjeti i imati zdravu trudnoću i dijete.

  U prošlosti se određenim ženama s ulceroznim kolitisom ili Crohnovom bolesti savjetovalo izbjegavati trudnoću pod određenom terapijom, ali to više nije slučaj. Tretmani su se znatno poboljšali i u mnogim slučajevima lijekove nije potrebno prekinuti tijekom trudnoće. Osim toga, rizik od prenošenja IBD na dijete je dosta nizak. Danas je poznato da IBD ima genetski dio, ali se također smatra da ima i okolišni okidač.​

  Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje nisu imale dovoljno dostupnih informacija o IBD su češće izbjegavale rađanje djece, često nepotrebno.

  Razgovor s gastroenterologom i drugim zdravstvenim radnicima o rizicima trudnoće, porođaja i prenošenja IBD na djecu je od vitalnog značaja kod donošenja odluka o stvaranju obitelji.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »