-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Kako IBD mogu utjecati na plodnost kod muškaraca

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Učinak upalnih bolesti crijeva (IBD) na plodnost općenito nije u potpunosti jasna. Postoje istraživanja koja ukazuju na činjenicu kako se muškarci i žene s IBD ne razlikuju znatno u stopi plodnosti od opće populacije u fertilnoj dobi. Druge studije su pokazale da muškarci s IBD-om mogu imati određeno smanjenje plodnosti, a to bi posebno mogao biti slučaj za muškarce s Crohnovom bolesti.

  Jedan od glavnih razloga smanjene plodnosti kod osoba s IBD zapravo nije fizički problem, već zapravo dobrovoljna odluka da nemaju djece. Osobe s nekom od dijagnoza IBD često su zabrinute da bi se bolest mogla prenijeti na djecu, zbog čega se određeni broj njih upravo iz tih razloga odlučuje da neće imati djecu.

  Osim dobrovoljne odluke, postoje i brojni fizički aspekti IBD koji, također, mogu imati utjecaj na plodnost, poput određenih lijekova, operacija, loše prehrane, psiholoških problema, kao i općeg cjelokupnog zdravlja.

  Neplodnost se definira kao nemogućnost začeća djeteta godinu dana (12 mjeseci) uz redovite nezaštićene odnose. Za žene to znači da ne dolazi do trudnoće, a za muškarce da njihova partnerica ne može ostati trudna kroz period od godinu dana.

  Istraživanja o tome kako IBD utječe na plodnost kod muškaraca, nedostaju u opsegu i dubini – što znači da ne postoji puno istraživanja na osnovu kojih bi se moglo točno tvrditi ili osporavati ove činjenice, što otežava točno utvrđivanje koliko je zapravo plodnost kod muškaraca pod utjecajem upalnih bolesti crijeva.

  Unatoč tomu, postoji nekoliko situacija u kojima je poznato da IBD može utjecati na mušku plodnost.

  Faza bolesti

  Kao što se moglo i očekivati, aktivnost bolesti utječe na muškarčevu sposobnost da postane otac. Muškarci koji imaju umjereni do teški oblik bolesti imaju veće stope erektilne disfunkcije, što znači da će stavljanje pod kontrolu aktivne faze bolesti biti važan segment u stavljanju pod kontrolu i same neplodnosti.

  Terapija

  Prema dosadašnjim istraživanima pokazalo se da većina lijekova koji se koriste za liječenje IBD ne utječe  značajno na plodnost kod muškaraca, s jednom iznimkom. Azulfidin (sulfasalazin), koji se koristi za liječenje ulceroznog kolitisa, može utjecati na plodnost muškaraca. Privremeni oblik neplodnosti uzrokuje sulfa komponenta ovog lijeka u otprilike 60% muškaraca koji ga uzimaju. Otprilike dva mjeseca nakon prestanka primjene Azulfidina, plodnost se vraća na ono stanje kakvo je bilo prije početka primjene lijeka.

  Za ovu tvrdnju postoji najmanje jedno istraživanje koje je pokazalo da bi mogao postojati mali rizik od urođenih mana kod djece rođene od muškaraca koji su uzimali Azulfidin. Stoga bi se moglo preporučiti da muškarci s IBD, a koji žele imati dijete, nastave koristiti drugi lijek.

  6-MP: Nekoliko studija o 6-merkaptopurinu (6-MP) kod muškaraca koji su imali djecu pokazalo je mogućnost postojanja većeg rizika od komplikacija ili abnormalnosti u trudnoći. Druge studije nisu dokazale rizik za trudnoće u kojima su očevi uzimali 6-MP. Zbog ove nedosljednosti u dokazima, preporuča se zdravstvenim djelatnicima obaviti razgovor s muškarcima koji uzimaju 6-MP terapiju, a koji se žele ostvariti kao očevi o potencijalnim problemima do kojih bi možda moglo doći.

  Metotreksat: Za žene koje žele zatrudnjeti, metotreksat se mora prekinuti, jer je kontraindiciran za primjenu tijekom trudnoće. Za muškarce se također preporučuje da se metotreksat prestane s uzimanjem otprilike 3 ili 4 mjeseca prije zasnivanja obitelji, jer lijek može ostati u tijelu nekoliko mjeseci nakon prestanka uzimanja.

  Operativni zahvati

  Operacije koje se izvode u terapijske svrhe kod IBD mogu utjecati na plodnost kod muškaraca, iako se operacije ne izvode direktno na muškim genitalnim organima. Operacija za koju se smatra da može imati najveći utjecaj na plodnost je ona koja uključuje rezove u blizini rektuma. Takva operacija može biti proktokolektomiju s analnom anastomozom ilealne vrećice (IPAA), poznatija pod nazivom j-pouch, te operacije izvođenja kolostome i  ileostome. Izvođenje IPAA operacije, odnosno formiranje j-poucha u specijaliziranim centrima i od strane iskusnih kirurga, ovakav rizik može smanjiti na minimalni. Iako se rijetko događa, ipak neplodnost se može dogoditi nakon ovakvih operacija.

  Život s kroničnom bolešću

  S kroničnom se bolešću teško nositi, a IBD su ona vrsta oboljenja koja utječe na mnoge aspekte ljudskog života. Održati zdravu percepciju svoga tijela može biti pravi izazov za neke osobe s IBD, što znači da ove bolesti mogu utjecati na osobu da se osjeća kao da je neprivlačna ili nepoželjna za partnera. Takva percepcija samih sebe može utjecati na smanjenje seksualnog nagona, a što zauzvrat smanjuje šanse za trudnoću.

  IBD i depresija

  Još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir je veza između IBD i depresije, koja također utječe na muškarčevu želju za seksom. Održavati zdrav seksualni odnos i začeti dijete može biti dosta teško kad se osoba mora nositi s IBD i svim komplikacijama povezanim s tim bolestima. Razgovor s gastroenterologom o ovim problemima može biti od velike pomoći, jer nije isključeno da postoji poveznica. U određenim slučajevima može biti od koristi razgovor i dobivanje smjernica od stručnjaka za mentalno zdravlje.

  Prehrana

  Nema puno istraživanja o tome kako postotak uhranjenosti može utjecati na muškarce s IBD koji žele imati djecu. Postoje neki dokazi da nedostatak cinka može smanjiti plodnost, a pokazalo se da neki pacijenti s Crohnovom bolesti imaju nisku razinu cinka. Prehrana je važna za svakog budućeg oca i može biti posebno važna za muškarce s Crohnovom bolesti koji imaju upalu u tankom crijevu koja sprječava normalnu apsorpciju vitamina.

  Muškarci (i žene) s dijagnozom neke od upalnih bolesti crijeva, a koji su zabrinuti za svoju sadašnju ili buduću plodnost trebaju zatražiti od svog gastroenterologa uputnicu specijalistu za plodnost ako smatraju da je takvo što potrebno, kako bi se izbjegle bilokakve nejasnoće i kako bi se, ukoliko postoji problem, na vrijeme djelovalo na otklanjanje istog.

  IZJAVA: Sadržaj je isključivo informativnog karaktera i/ili vlastiti stav i mišljenje te ni u kom slučaju ne može i ne smije biti zamjena za liječnički pregled i savjet, niti biti odraz Vašeg osobnog stava. O uvjetima i načinu korištenja stranice pročitajte više OVDJE.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »