-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Kako Crohnova bolest utječe na zdravlje kostiju?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Crohnova bolest zahvaća gastrointestinalni trakt i jedan je od dva poznatija oblika upalnih bolesti crijeva (IBD). Može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, ali najčešće zahvaća tanko crijevo. Glavni uzrok Crohnove bolesti nije u potpunosti razjašnjen; u određenim slučajevima može biti nasljedna bolest. Okidač za ovo stanje također može biti neka bolest, jer se smatra da u pokušaju borbe protiv virusa ili bakterija, imunološki sustav pogrešno napada zdrava tkiva u probavnom traktu, što dovodi do upale i oštećenja.

  Život s Crohnovom bolesti ponekad može biti pravi izazov i može značajno utjecati na kvalitetu života. Simptomi bolesti mogu se razlikovati od osobe do osobe i mogu se pojaviti i nestati tijekom vremena. Jedan od najčešćih simptoma je bol, koja se često manifestira u donjem desnom dijelu trbuha. Ostali simptomi uključuju grčeve, proljev, umor, krv u stolici i gubitak težine. Dok bolest primarno utječe na probavni sustav, ona također može značajno utjecati i na ostale dijelove organizma, kao recimo na zdravlje kostiju.

  Procjenjuje se da 30% do 60% osoba s Crohnovom bolesti ima nižu gustoću kostiju. Jedan od načina na koji ovo stanje može negativno utjecati na zdravlje kostiju je malapsorpcija ključnih hranjivih tvari, posebice vitamina D i kalcija — oba su neophodna za zdravlje kostiju. Vitamin D pomaže vašem tijelu da upije kalcij i apsorbira se u vaše tijelo kroz tanko crijevo. Ali budući da je tanko crijevo često puta oštećeno kod stanja kao što je Crohnova bolest, to može dovesti do smanjene apsorpcije i vitamina D i kalcija, što u konačnici može dovesti do gubitka koštane mase ili drugih ozbiljnih stanja kao što je osteoporoza.

  Još jedan čimbenik koji može negativno utjecati na zdravlje kostiju kod Crohnove bolesti je uporaba kortikosteroida. Kortikosteroidi se često koriste kao tretman za IBD. Međutim, oni mogu negativno utjecati na zdravlje kostiju, jer mogu smanjiti gustoću kostiju i povećati rizik od nastanka prijeloma. Rizik je posebno izražen kod osoba koje uzimaju visoke doze kortikosteroida ili ih uzimaju duži vremenski period. I sama kronična upala koja je povezana s Crohnovom bolesti također može negativno utjecati na zdravlje kostiju, jer može prekinuti prirodni ciklus rasta kostiju.

  Održavanje kostiju u dobrom stanju ponekad može biti pravi izazov za osobe s Crohnovom bolesti zbog smanjene apsorpcije hranjivih tvari i lijekova koji mogu negativno utjecati na gustoću kostiju. Međutim, postoji više načina na koje se može poboljšati zdravlje kostiju, poput unosa kalcija i vitamina D putem prehrane ili suplementacije, o čemu je svakako potrebno razgovarati s liječnikom.

  Vitamin D je moguće apsorbirati i izlaganjem sunčevoj svjetlosti, kao i iz izvora prehrane kao što su riba i obogaćeni mliječni proizvodi.

  Biti će vjerojatno potrebno uvesti i druge promjene u prehranu kako bi se smanjila upala. Neka hrana — poput prerađene hrane i rafiniranih šećera — može povećati upalu u tijelu, dok druga — poput voća, povrća i cjelovitih žitarica — ima protuupalna svojstva.

  Poželjno je također, koliko je god to moguće, smanjiti upotrebu kortikosteroida. Osobe koje uzimaju kortikosteroide trebaju surađivati sa svojim liječnikom kako bi koristile najnižu učinkovitu dozu dovoljnu za postizanje smirivanja upale.

  Prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola i redovito vježbanje također mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »