Tuesday, July 23, 2024

Kako aerobic vježbanje može olakšati simptome ulceroznog kolitisa

Podijelite

Ako se svakodnevno borite s kroničnim stanjem poput ulceroznog kolitisa, možda vam je teško u svoju rutinu uvesti i vježbanje. Uostalom, jako je teško uopće i zamisliti da ste tjelesno aktivni kada se suočavate s neugodnim simptomima, zar ne? Zato je važno ne naprezati se pretjerano, osobito kod aktivne faze simptoma ulceroznog kolitisa. Ipak, umjerena tjelovježba može biti posebno korisna za osobe koje imaju neku od upalnih bolesti crijeva (IBD), recimo poput ulceroznog kolitisa.

Zapravo, veća tjelesna aktivnost povezana je s nižim rizikom od aktiviranja IBD kod osoba čija je bolest u remisiji, a prema pregledu istraživanja objavljenom u lipnju 2020. godine u American Journal of Gastroenterology. Male studije također sugeriraju da tjelesna aktivnost može pomoći u poboljšanju kvalitete života, smanjenju umora i jačanju mentalnog zdravlja kod osoba s IBD – prema pregledu objavljenom u srpnju 2022. godine u časopisu Inflammatory Bowel Diseases.

Vježbanje umjerenog intenziteta smanjuje upalni odgovor u tijelu, kaže dr. David Stein,  kolorektalni kirurg. Osim toga, kaže on, tjelesna aktivnost može smanjiti stres – koji je često okidač kod ulceroznog kolitisa.

Kad trčite, osjećate se dobro, kaže dr. Stein. Općenito, smanjenje stresa je ogromno kad trčite, pogotovo ako imate ulcerozni kolitis. Često primjećuje kako se bolest aktivira kada su osobe u stresnim situacijama, ali i da se njihovi simptomi smiruju kada “napuste” stresno okruženje.

Poznato je da aerobic vježbanje pomaže u oslobađanju od stresa. Čak i mala aktivnost može imati značajne učinke. Na primjer, studija objavljena 2017. godine u International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity otkrila je da su osobe koje su svega 30 minuta sjedilačkog načina života zamijenile umjerenom do snažnom tjelesnom aktivnošću imale pad određenih upalnih markera u tijelu.

Ovdje svakako imajte na umu da je umjereni intenzitet ključan za iskorištavanje svih prednosti tjelesne aktivnosti kada je riječ o smanjenju upale. Aerobic tjelovježba umjerenog intenziteta znači da vam neka aktivnost ubrzava otkucaje srca i da se znojite – a disanje bi trebalo biti dovoljno lagano da možete govoriti, ali ne i pjevati svoju omiljenu pjesmu.

Za osobe s IBD važno je posavjetovati se s liječnikom prije samog početka izvođenja vježbi. Također je bitno započeti polako i ne vježbati preintenzivno.

Intenzivna aerobic vježba, poput ekstremnih kilometara koje bilježe strastveni trkači, zapravo može ograničiti protok krvi u crijeva i potaknuti simptome kolitisa. Dotok krvi se smanjuje jer mišići dobivaju svu energiju, kaže dr. Stein.

Kada pričamo o vježbanju s ulceroznim kolitisom, sjetite se stare poslovice: “Sve umjereno.”

Ukoliko razmišljate o tjelovježbi uz svoj ulcerozni kolitis, evo nekoliko oblika umjerenih aerobic vježbi koje biste mogli dodati u svoju dnevnu rutinu:

  • Brzo hodanje
  • Trčanje
  • Biciklizam
  • Plivanje ili aerobic u vodi
  • Sportovi poput nogometa, tenisa ili bejzbola

Čak i ako se ne naprežete previše, veća količina tjelesne aktivnosti i dalje ima razne beneficije. U studiji objavljenoj u srpnju 2021. godine u časopisu Medicine, veća tjelesna aktivnost u slobodno vrijeme – ali ne i tjelovježba koja izaziva znojenje – bila je povezana s poboljšanjem simptoma kod IBD i poboljšanom kvalitetom života.

Bez obzira koju aktivnost odaberete za početak, pobrinite se da je to nešto u čemu iskreno uživate. Na taj način vjerojatnije je da ćete se držati te aktivnosti i dugoročno iskoristiti sve zdravstvene prednosti koje ona pruža.

Pročitajte više

Više

Translate »