Tuesday, July 23, 2024

Kakav utjecaj ima prehrana na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis?

Rezultati istraživanja iz 2020. godine o Upalnim bolestima crijeva kod pacijenata u Americi.

Podijelite

Svima nam je već dobro poznato kako je prilagođena dijeta i ishrana različita za svaku osobu bez obzira što se radi o istoj ili sličnoj dijagnozi. Što znači da, kada je u pitanju hrana, ne vrijedi isto pravilo za sve, ali ono koje ipak vrijedi za sve je to da promjene kod konzumacije hrane i ishrane mogu pomoći u smirivanju simptoma i dovesti do poboljšanja.

Moglo bi se reći da je vječno pitanje novooboljelih koju ishranu konzumirati, a da pri tome ne izazove pogoršanje simptoma?!

Zbog što boljeg razumijevanja utjecaja ishrane na oboljele od upalnih bolesti crijeva, u 2020. godini provedeno je istraživanje na tu temu pod nazivom 4th Annual IBD In America survey u kojem je više od 1.200 ispitanika podijelilo svoje iskustvo na tu temu.

Prema istraživanju, 38% ispitanika od ukupnog broja, odgovorilo je kako bi radije promijenili stil života i/ili način ishrane nego uzimali lijekove. Dalje, čak 80% ispitanika je reklo kako koristi dodatne ili alternative načine liječenja poput prilagođene prehrane, vježbanja, yoge, dovoljnog odmora i sna, meditacije i drugih alternativnih načina pomoći i samopomoći.

prehrana crohnova bolest ulcerozni kolitis
inflammatoryboweldisease.net

Istraživanje navodi kako je čak 70% njih, od ukupnog broja ispitanika, odgovorilo da je povećalo unos tekućine, 43% se baziralo na izbjegavanje određene hrane dok se 32% baziralo na izbjegavanje “pokretača bolesti”, njih 18% je povećalo unos vlakana, 14% vodi dnevnik prehrane i 12% je na određenoj dijeti, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života.

Cijeli je niz načina ishrane koju oboljeli od IBD prakticiraju kako bi ublažili simptome bolesti. Ti načini ishrane i hrana različiti su od osobe do osobe i vremenom su podložni promjenama.

Sudionici istraživanja 4th Annual IBD In America survey, u svojim odgovorima podijelili su svoje načine ishrane kojima se vode u smirivanju svojim simptoma bolesti. Više od 40% ispitanika rekli su kako se ograničavaju ili izbjegavaju konzumaciju određene hrane zbog upalnih bolesti crijeva.

Kao posebne dijete kojima se vode u kontroli simptoma navode one u kojima izbjegavaju konzumaciju crvenog mesa, gluten-free dijetu, peskatarsku dijetu, ishranu bez mliječnih proizvoda ili onu baziranu na biljnim proizvodima, te paleo način ishrane.

Ponekad može biti jako teško identificirati određenu hranu koja pogoršava simptome i nema pravila da će ista hrana smetati svima. To isključivo ovisi od osobe do osobe. Prema istraživanju, postoji određena hrana koja je zajednička svim ispitanicima i koju identificiraju kao hranu koja pogoršava simptome bolesti, te navode kako u svojoj prehrani izbjegavaju brokulu, grah, kukuruz, čokoladu, alkohol i začinjenu hranu.

Ishrana i određene prilagođene dijete različite su među oboljelima od Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa i drugih oblika upalnih bolesti crijeva, zbog čega ponekad može biti jako frustrirajuće slušati nepoželjne i neutemeljene savjete o ovoj temi, tim više ako se ne radi o osobama koje boluju od upalnih bolesti crijeva ili stručnim osobama.

Dobro je dijeliti osobno iskustvo i podijeliti isto s ostalima koji boluju od upalnih bolesti crijeva, ali ni u kom slučaju nije dobro nametati svoj stav drugima, jer ipak, koliko god se radilo o istim ili sličnim oboljenjima ne radi se o istim osobama i istom organizmu.

Istraživanje “4th Annual IBD In America survey” provedeno je online u periodu od lipnja do rujna 2020. godine. Od ukupnog broja ispitanika, točnije 1.260 sudionika, njih 697 ima dijagnozu Crohnova bolest ili Crohn kolitis, 412 ispitanika ima dijagnozu ulcerozni kolitis i 151 ispitanik ima neku od ostalih dijagnoza upalnih bolesti crijeva.

Pročitajte više

Više

Translate »