5.2 C
Široki Brijeg
More

  Kakav utjecaj ima prehrana na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis?

  Rezultati istraživanja iz 2020. godine o Upalnim bolestima crijeva kod pacijenata u Americi.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Svima nam je već dobro poznato kako je prilagođena dijeta i ishrana različita za svaku osobu bez obzira što se radi o istoj ili sličnoj dijagnozi. Što znači da, kada je u pitanju hrana, ne vrijedi isto pravilo za sve, ali ono koje ipak vrijedi za sve je to da promjene kod konzumacije hrane i ishrane mogu pomoći u smirivanju simptoma i dovesti do poboljšanja.

  Moglo bi se reći da je vječno pitanje novooboljelih koju ishranu konzumirati, a da pri tome ne izazove pogoršanje simptoma?!

  Zbog što boljeg razumijevanja utjecaja ishrane na oboljele od upalnih bolesti crijeva, u 2020. godini provedeno je istraživanje na tu temu pod nazivom 4th Annual IBD In America survey u kojem je više od 1.200 ispitanika podijelilo svoje iskustvo na tu temu.

  Prema istraživanju, 38% ispitanika od ukupnog broja, odgovorilo je kako bi radije promijenili stil života i/ili način ishrane nego uzimali lijekove. Dalje, čak 80% ispitanika je reklo kako koristi dodatne ili alternative načine liječenja poput prilagođene prehrane, vježbanja, yoge, dovoljnog odmora i sna, meditacije i drugih alternativnih načina pomoći i samopomoći.

  prehrana crohnova bolest ulcerozni kolitis
  inflammatoryboweldisease.net

  Istraživanje navodi kako je čak 70% njih, od ukupnog broja ispitanika, odgovorilo da je povećalo unos tekućine, 43% se baziralo na izbjegavanje određene hrane dok se 32% baziralo na izbjegavanje “pokretača bolesti”, njih 18% je povećalo unos vlakana, 14% vodi dnevnik prehrane i 12% je na određenoj dijeti, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života.

  Cijeli je niz načina ishrane koju oboljeli od IBD prakticiraju kako bi ublažili simptome bolesti. Ti načini ishrane i hrana različiti su od osobe do osobe i vremenom su podložni promjenama.

  Sudionici istraživanja 4th Annual IBD In America survey, u svojim odgovorima podijelili su svoje načine ishrane kojima se vode u smirivanju svojim simptoma bolesti. Više od 40% ispitanika rekli su kako se ograničavaju ili izbjegavaju konzumaciju određene hrane zbog upalnih bolesti crijeva.

  Kao posebne dijete kojima se vode u kontroli simptoma navode one u kojima izbjegavaju konzumaciju crvenog mesa, gluten-free dijetu, peskatarsku dijetu, ishranu bez mliječnih proizvoda ili onu baziranu na biljnim proizvodima, te paleo način ishrane.

  Ponekad može biti jako teško identificirati određenu hranu koja pogoršava simptome i nema pravila da će ista hrana smetati svima. To isključivo ovisi od osobe do osobe. Prema istraživanju, postoji određena hrana koja je zajednička svim ispitanicima i koju identificiraju kao hranu koja pogoršava simptome bolesti, te navode kako u svojoj prehrani izbjegavaju brokulu, grah, kukuruz, čokoladu, alkohol i začinjenu hranu.

  Ishrana i određene prilagođene dijete različite su među oboljelima od Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa i drugih oblika upalnih bolesti crijeva, zbog čega ponekad može biti jako frustrirajuće slušati nepoželjne i neutemeljene savjete o ovoj temi, tim više ako se ne radi o osobama koje boluju od upalnih bolesti crijeva ili stručnim osobama.

  Dobro je dijeliti osobno iskustvo i podijeliti isto s ostalima koji boluju od upalnih bolesti crijeva, ali ni u kom slučaju nije dobro nametati svoj stav drugima, jer ipak, koliko god se radilo o istim ili sličnim oboljenjima ne radi se o istim osobama i istom organizmu.

  Istraživanje “4th Annual IBD In America survey” provedeno je online u periodu od lipnja do rujna 2020. godine. Od ukupnog broja ispitanika, točnije 1.260 sudionika, njih 697 ima dijagnozu Crohnova bolest ili Crohn kolitis, 412 ispitanika ima dijagnozu ulcerozni kolitis i 151 ispitanik ima neku od ostalih dijagnoza upalnih bolesti crijeva.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »