4.1 C
Široki Brijeg
More

  Kad je pravo vrijeme za promijeniti stoma vrećicu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ne postoji točan, baš kao ni pogrešan odgovor na pitanje Kad je pravo vrijeme za promijeniti stoma vrećicu? Razlog je vrlo jednostavan. Svako tijelo je različito i jedinstveno. Svaka osoba zasebno ima svoju potrebu da češće ili rjeđe mijenja svoj jednodijelni ili dvodijelni sustav za stomu, što je sasvim u redu i opravdava svačiji izbor kada i koliko često želi mijenjati svoje stoma pomagalo.

  Zasigurno će vrsta stome koju imate odigrati važnu ulogu u samom načinu mijenjanja stoma vrećice, kao i u vremenu koje ćete odabrati kao idealno baš za vas.

  Još jedan od faktora zbog kojeg će ovisiti razmak između dva mijenjanja je i vrsta stoma pomagala koje koristite. Postoje ona koja su izdržljivija i ona manje izdržljiva. Osim toga, veliku ulogu će igrati i tekstura sadržaja koji se prazni. U prijevodu, ako je sadržaj gušće teksture, manja će biti iritacija kože oko stome. Ako se radi o vodenastom sadržaju, takav sadržaj će više nagrizati stoma pomagalo i kožu oko stome što će rezultirati češćim mijenjanjem.

  Moguće je i da će određena odjeća koju nosite imati utjecaj na to koliko često ćete morati mijenjati stoma pomagalo iz razloga jer će određena odjeća zapinjati, stiskati ili možda odlijepiti pomagalo s kože.

  Nećete biti imuni ni na curenja sadržaja jer se pomagalo odlijepilo ili popustilo na spoju, što će značiti da ćete svoje pomagalo ponekad morati mijenjati zbog nastale situacije, pa stoga nije loše imati pričuvno pomagalo uvijek pri ruci.

  U suštini, stoma pomagala, točnije jednodijelni i dvodijelni sustavi za stomu obično se prave kako bi izdržali više dana bez mijenjanja. Što u biti i ima smisla, jer ponekad, ovisno o materijalu proizvoda, često mijenjanje može više ili manje iziritirati kožu oko stome. Ako pak pomagalo ostane predugo, opet će doći do iritacije kože oko stome, jer fekalije izgrizaju podložak i dopiru do kože te izazivaju iritacije, nagriženu kožu, peckanje i crvenilo.

  Svrbež i neugodan osjećaj peckanja kože, definitivno su alarm za hitno mijenjanje stoma pomagala.

  Ako pričamo o dijelu dana, onda je to zasigurno jutro kad se radi o ileostomi, i to neposredno nakon ustajanja. Zašto? Zato jer je to vrijeme kad stoma „miruje“, odnosno vrijeme u kojem se sadržaj crijeva ne prazni na stomu, i tada je gotovo pa sigurno tvrditi da ćete u miru obaviti njegu kože oko stome i zamijeniti svoju staru vrećicu novom.

  Kad je u pitanju kolostoma, tu je nešto drugačija rutina. Kako se radi o dijelu debelog crijeva izvedenog na trbušnu stjenku, sadržaj na stomu se prazni znatno rjeđe i ponekad može proći i do nekoliko sati prije nego što se vaša vrećica napuni sadržajem. Kod kolostome će vrijeme mijenjanja donekle biti i uvjetovano vrstom pomagala koje koristite. Osim što možete birati između jednodijelnog ili dvodijelnog sustava za stomu, možete birati i želite li koristiti vrećice bez ispusta ili pak one s otvorom na dnu vrećice za isprazniti sadržaj. Ako se odlučite za one bez ispusta u principu će značiti da svoju vrećicu mijenjate nakon pražnjenja crijeva, dok ćete one s ispustom mijenjati po želji, svakodnevno ili rjeđe.

  Želite li izbjeći prekomjerno napuhavanje vrećice zrakom kroz noć, onda definitivno trebate mijenjati vrećicu neposredno prije odlaska na spavanje, jer je to jedini siguran način da se neće napuhati kao balon kad se radi o ileostomi. Ako se odlučite na noćno mijenjanje, svakako se potrudite da barem dva sata prije spavanja ne unositi hranu kako biste sebi olakšali cijeli postupak promjene stoma pomagala.

  Kad morate hitno promijeniti stoma vrećicu, dobro je znati da, kada se radi o ileostomi, možete na 30-ak sekudi „stopirati“ pražnjenje sadržaja tako što ćete svoju stomu „šokirati hladnom vodom“ između mijenjanja iskorištenog stoma pomagala novim.

  Kod jednodijelnih sustava za stomu, mijenjanje iskorištenog stoma pomagala novim značiti će da ćete mijenjati cijeli sustav u isto vrijeme, dok ćete za dvodijelne sustave imati mogućnost birati želite li mijenjati samo vrećicu ili uz nju i bazni podložak.

  Zasigurno će se većina nakon operacije odlučiti za jutarnje mijenjanje pomagala i njegu oko ileostome, ali s vremenom, nakon što se bolje upozna vlastito tijelo i navike, sam proces mijenjanja postaje dosta jednostavniji i mijenjanje postaje rutina koja se prilagođava potrebama i situacijama u kojima se osoba nađe u danom trenutku.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »