-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Jod – sve što trebamo znati o ovom mineralu

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Jod je esencijalni mineral, što znači da je našem tijelu potreban za pravilno funkcioniranje. Tijelo ga ne može proizvesti samo i zbog toga ga je potrebno unositi kroz prehranu ili kao u obliku suplemenata.

  Jod ubrajamo u skupinu elemenata u tragovima, odnosno nalazi se u relativno malom postotku tjelesnog tkiva, što znači da je tijelu potreban u malim količina.

  Jodirana sol je glavni izvor ovog minerala kod većine populacije, što znači da većina osoba mora redovito koristiti sol koja je obogaćena jodom kako bi unosila ovaj mineral u dovoljnoj količini.

  Jod ima važnu ulogu kod hormona štitnjače koji pomažu našem tijelu regulirati težinu, unutarnju temperaturu i razinu energije. Ovi hormoni također igraju ulogu u zdravlju kože, te rastu kose i noktiju.

  Postoje indicije kako jod ima bitnu ulogu i u fizičkim funkcijama, a ne samo u proizvodnji hormona štitnjače, ali dokazi za ovu tvrdnju nisu još uvijek potpuno jasni.

  Štitnjača proizvodi hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Oba sadrže jodid (oblik joda).

  Jod se konzumira oralno i brzo se apsorbira u želucu i tankom crijevu, te putuje krvotokom. Tu se dalje na njega vežu receptori joda (koji se nalaze u štitnjači) i preuzimaju ga.

  Hormon T4 sadrži četiri molekule jodida, dok T3 hormon štitnjače sadrži tri molekule jodida. Nakon što štitnjača proizvede T4, ona ga otpušta u krvotok. T4 se zatim pretvara u T3, koji stupa u interakciju s većinom stanica tijela.

  Aktivni T3 hormon štitnjače ima ulogu u gotovo svakoj stanici i organu u tijelu regulirajući metabolizam, potrošnju energije, te rast i regeneraciju.

  Nedostatak joda dovodi do problema s proizvodnjom hormona štitnjače. To rezultira simptomima bolesti štitnjače.

  Ako imate niske razine joda, simptomi disfunkcije štitnjače mogu se razviti unutar nekoliko tjedana. Oni uključuju različita stanja, a neka od njih su:

  • Hipotireoza (usporen rad štitnjače)

  Kod nedostatka joda tijelo ne može proizvesti dovoljnu količinu hormona štitnjače, što dovodi do hipotireoze i uzrokuje različite simptome, uključujući:

  • dobivanje na težini
  • smanjenu energiju
  • pospanost
  • probleme s koncentracijom
  • depresiju
  • konstipaciju (zatvor)
  • osjećaj hladnoće cijelo vrijeme
  • menstrualne nepravilnosti
  • probleme sa šećerom u krvi

   

  • Hipotireoza kod djece

  Nedostatak joda u prehrani jedan je od vodećih uzroka kognitivnih (intelektualnih) i razvojnih poteškoća, a koje se mogu spriječiti u mnogim dijelovima svijeta pravilnim unosom ovog minerala.

  Djeca koja imaju manjak joda mogu imati iste posljedice kao i odrasli, baš kao i dodatne simptome. Učinci mogu biti suptilni i postupni, uključujući spori fizički rast, probleme s raspoloženjem, poteškoće s koncentracijom i poteškoće u učenju.

  • Gušavost

  Nedostatak joda dovodi do niskih razina hormona štitnjače. Kao odgovor na to, hipofiza proizvodi višak hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) kako bi nadoknadio te niske razine.

  TSH normalno stimulira štitnjaču da proizvodi i oslobađa T4 i T3. Međutim, previše TSH pretjerano stimulira štitnjaču.

  Štitnjača se tada povećava, ali još uvijek ne može adekvatno funkcionirati bez dovoljno joda. Ova promjena se opisuje kao gušavost.

  • Kongenitalna hipotireoza

  Nedostatak joda u dojenčadi otkriva se probirnim testovima novorođenčadi.

  Ovakvo stanje može dovesti do poteškoća s jelom kod beba, slab tonus mišića ili probleme sa srcem. Ponekad ne mora uzrokovati nikakve simptome.

  Iako postoje i drugi uzroci, novorođenčad rođena od majki s niskim unosom joda tijekom trudnoće može razviti kongenitalnu hipotireozu.

  Stanje se može poboljšati ako beba dobije dovoljno joda u prehrani nakon rođenja. Ukoliko se ne nadoknadi jod, postoji rizik od nastanka poteškoća u učenju i ograničenja u fizičkom rastu kao posljedica neadekvatne funkcije štitnjače.

  Pretpostavlja se da nedostatak joda također može biti povezan s bolestima dojke, želučanim problemima i problemima s kostima, ali ove teze nisu još uvijek u potpunosti dokazane.

  Goitrogeni

  U nekim situacijama jod možda neće imati ulogu koju bi trebao, a to se može dogoditi ako goitrogeni ometaju apsorpciju joda u štitnjači.

  Goitrogeni mogu biti hrana ali i neke druge tvari koje ometaju apsorpciju joda u štitnjaču, što može spriječiti pravilnu proizvodnju hormona štitnjače.

  Neki goitrogeni uključuju brokulu, kupus, cvjetaču, kelj i jagode.

  Ako imate normalnu funkciju štitnjače i pravilan unos joda, ne morate se brinuti da će ove namirnice uzrokovati nedostatak joda.

  Nuspojave

  Općenito, umjerena konzumacija joda iz jodirane soli ili iz hrane ne bi trebala uzrokovati bilo kakve probleme. Dodatni jod se lako eliminira urinom.

  Međutim, ukoliko se unese više joda nego što tijelo može podnijeti korištenjem dodataka koji sadrže visoke doze joda postoji mogućnost predoziranja jodom. Kronično predoziranje jodom povezano je s gušavošću, hipertireozom, tireoiditisom i rakom štitnjače.

  U rijetkim slučajevima može doći do toksičnosti jodom kao posljedica konzumiranja velikih doza dodataka joda.

  Recimo ako djeca pojedu cijelu bočicu vitaminskih pilula ili odrasli sa zatajenjem bubrega koji koriste suplemente možda neće moći pravilno eliminirati višak joda. Simptomi mogu uključivati želučane tegobe, povraćanje i proljev.

  Alergije i preosjetljivost na jod

  Zabilježene su alergije i osjetljivost na jod. Postoje tri vrste reakcija na jod:

  • Osjetljivost kože: Jod koji se koristi izravno na koži može uzrokovati crvenilo kože i bol. Ova reakcija je općenito samoograničena i obično se sama povlači unutar nekoliko sati.
  • Alergije: Alergije na uneseni jod i dalje su pomalo kontroverzna tema. Alergije na morske plodove u prošlosti su se pripisivale jodu. Sada medicinski stručnjaci vjeruju da alergije na morsku hranu uzrokuje druga komponenta morskih plodova, a ne jod.
  • Kontrast (ubrizgan) joda: Kontrastni materijal koji se ubrizgava za snimke s kontrastom često sadrži jod. Često ljudi doživljavaju alergijske reakcije na injekciju kontrasta. Nejasno je igra li jod ulogu u ovoj reakciji. Medicinski stručnjaci trenutačno vjeruju da jod nije razlog za alergijske reakcije na kontrastnu boju, ali ovo uvjerenje je još uvijek pod upitnikom.

  Doziranje i priprema

  Jod se dodaje kuhinjskoj soli, a koja je označena kao “jodirana sol”.

  Budući da se hormoni štitnjače stalno proizvode, sva djeca i odrasli moraju redovito konzumirati jod. Trudnice trebaju veće količine ovog minerala za podršku bebi u razvoju.

  Preporučeni unos joda

  • 90-130 mikrograma dnevno za djecu (ovisno o dobi)
  • 150 mikrograma dnevno za odrasle (i tinejdžere 14-18)
  • 220 mikrograma dnevno za trudnice

  Mjerenje razine joda

  Razina joda se ne mjeri u krvi, ali se može mjeriti u urinu. Mjerenja joda u urinu smatraju se odrazom unosa joda.

  Normalne koncentracije joda u mokraći kreću se između 100 i 200 mikrograma po litri. Vrijednosti niže od 20 mikrograma po litri upućuju na neadekvatan unos joda.

  Uobičajeni izvori joda su:

  • Sol: Jodirana sol u prosjeku sadrži 45 mikrograma joda po gramu. Ova koncentracija može se razlikovati ovisno o proizvođaču. Za točne količine provjerite nutritivne podatke na etiketi.
  • Hrana: Jod je sastavni dio morskih plodova, mlijeka, povrća i voća. Riba i morske alge su namirnice najbogatije jodom. Jedna porcija ribe sadrži oko 90 mikrograma joda, a jedna porcija morske trave sadrži oko 200 mikrograma joda.
  • Suplementi: Vitamini i suplementi razlikuju se po sadržaju joda. Konkretnu količinu joda možete pronaći na naljepnici. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja suplemenata.

  Medicinska uporaba

  Radioaktivni jod se koristi kao medicinski tretman za stanja poput raka štitnjače ili gušavosti. Često se koristi za uništavanje preaktivnog tkiva štitnjače ili raka štitnjače.

  Ovaj tretman se daje kao tableta i zahtijeva posebnu dijetu siromašnu jodom nekoliko tjedana prije početka liječenja. Radioaktivni jod može biti štetan za druge, stoga postoje mjere opreza koje treba poduzeti kako bi se zaštitile druge osobe u okruženju, a uključuju  pokrivanje vrata tijekom trajanja liječenja.

  Za sprječavanje infekcija često se koriste oblici otopine joda koji se izdaju bez liječničkog recepta i na recept. Mineral se često dodaje lokalnim antisepticima i vjeruje se da uništava zarazne mikroorganizme uz minimalan rizik od nuspojava.

  Jod se također koristi u pripremama prije operacije, kao povidon-jod, koji je jedan od pripravaka koji se koriste za kirurške zahvate za sprječavanje infekcija.

  U rijetkim slučajevima, nuklearna katastrofa povezana s curenjem radioaktivnog joda može predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju javnosti. U tim se slučajevima može koristiti kalijev jodid za sprječavanje oštećenja štitnjače.

  Dodatci joda

  Sol je obogaćena jodom i isti se može naći prirodno u nekim namirnicama. Stoga se dodaci joda ne preporučuju osim ako liječnik dijagnosticira nedostatak joda. Zapravo, kod poremećaja štitnjače često se preporučuje dijeta s malo joda.

  Ako zbog drugih zdravstvenih problema morate slijediti dijetu s vrlo malo soli, možda će vam trebati dodatak joda.

  Nemojte koristiti dodatke joda osim ako vam je dijagnosticiran nedostatak joda. Ako su vam potrebni dodaci joda, vaš liječnik će vam dati recept. Možda ćete moći koristiti dodatak bez recepta. Ako je tako, provjerite je li doza točno onakva kakvu vam je propisao liječnik.

  Zaključak

  Jod je mineral potreban tijelu za proizvodnju hormona štitnjače. Ovi hormoni imaju važnu ulogu u reguliranju tjelesne težine, održavanju energije i zdravlja kože, te rastu kose i noktiju.

  Nedostatak joda može dovesti do hipotireoze, gdje štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače.

  Uobičajeni izvori joda uključuju sol, suplemente i hranu poput povrća i morskih plodova.

  Brinite o svome zdravlju i posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih suplemenata.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »