6.3 C
Široki Brijeg
More

  Jesu li suplementi vitamina D ključ za bolji san?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Istraživači su 2009. godine otkrili kako niske razine vitamina D mogu biti povezane s rizikom za lošiju kvalitetu sna, konkretnije za manje od pet sati sna. Studija je pokazala da je sudionicima s niskom razinom vitamina D bilo teže zaspati u usporedbi s onima s višom razinom vitamina D.

  Iako su autori studije rekli da uloga vitamina D u smanjenju vremena spavanja ostaje nejasna, sugerirali su da niske razine vitamina D mogu smanjiti proizvodnju melatonina i promijeniti ciklus spavanja i budnosti.

  U istraživanju je sudjelovalo 2966 muškaraca starijih od 68 godina. Istraživači su uzeli uzorke krvi sudionika kako bi izmjerili razinu vitamina D. Objektivni podaci o spavanju prikupljeni su pomoću aktigrafije zapešća i mjereno je ukupno trajanje sna, učinkovitost spavanja i količina vremena provedenog budnim tijekom noći. Uređaji za praćenje spavanja nosili su se u prosjeku pet uzastopnih razdoblja od 24 sata.

  Istraživači su otkrili da postoji značajna veza između nižih razina vitamina D i kratkog trajanja sna (manje od pet sati sna), slabije učinkovitosti sna i veće fragmentacije sna.

  Zapravo, oni s najnižom razinom vitamina D (manje od 20 ng/mL) bili su dvostruko više izloženi riziku od spavanja manje od pet sati, u usporedbi s onima s najvišom razinom vitamina D (više od 40 ng/mL).

  Granične vrijednosti 25-hidroksivitamin D (kalcidiol) izmjerene u serumu
  
  25-hidroksivitamin D
  
  ng/mL                                   nmol/L                              Status
  
  <5                                      <12                                 Ozbiljan nedostatak
  
  5-10                                    12-25                              Nedostatak
  
  10-20                                   25-50                              Nedovoljna količina
  
  20-30                                   50-75                               Granične vrijednosti
  
  30-60                                   75-150                              Optimalne vrijednosti
  
  >150                                    <375                                Rizik od toksičnosti

  Zašto i kako vitamin D utječe na san?

  Još uvijek se ne zna sa sigurnošću zašto i kako vitamin D utječe na san. Autori studije ukazali su na prethodna istraživanja koja povezuju niske razine vitamina D s brojnim čimbenicima koji mogu štetiti snu, poput boli, problema s mišićima, imunoloških problema i bolesti srca. Uz to, niske razine vitamina D možda nisu krive za ovakva stanja – sama stanja mogu dovesti do niskih razina vitamina D, možda zbog nižih razina tjelesne aktivnosti i manjeg izlaganja suncu.

  Mogu li dodaci vitamina D poboljšati moj san?

  Autori ove studije izvijestili su da postoji neznačajna sugestija kako je najizraženija poveznica između vitamina D i sna pronađena kod onih koji su uzimali dodatke vitaminu D – prethodna su istraživanja povezala više razine dodatnog vitamina D s boljim snom.

  Jedna studija posebno ističe da su osobe koje su uzimale 1200 IU dnevno ili 50 000 IU tjedno vitamina D zaspale brže i spavale dulje.

  Ali još uvijek ne znamo poboljšavaju li dodaci vitamina D san. Može jednostavno biti slučaj da oni koji uzimaju dodatke vitamina D imaju druge zdravstvene navike koje vode boljem snu.

  Savjeti za dodatak vitamina D

  Ako odlučite uzimati dodatke vitamina D, trebate znati nekoliko stvari:

  Prema FDA, dnevna preporučena količina vitamina D je 800 IU/dan (20 mcg dnevno).

  Gornja granica za vitamin D je 4000 IU/dan (100 mcg dnevno): za djecu od 9 godina i stariju, odrasle, te trudnice i dojilje, tinejdžere i žene.

  Alternative suplementima vitamina D

  Razinu vitamina D možete povećati bez upotrebe dodataka jedući više masne ribe (poput lososa, tune i skuše) i hrane obogaćene vitaminom D. Povećanje izlaganja sunčevoj svjetlosti također može pomoći. Između pet i 20 minuta izlaganja suncu između 10:00 i 15:00 sati najmanje dva puta tjedno, izlažući kožu lica, nogu, ruku ili leđa bez zaštite od sunca obično dovodi do odgovarajuće proizvodnje vitamina D.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »