Monday, April 22, 2024

Jesu li sportski napici bolja opcija od obične vode?

Podijelite

Sportski napici često sadrže ugljikohidrate – obično neku vrstu šećera ili umjetni zaslađivač bez kalorija. Ova pića također sadrže vodu kao i elektrolite – minerale poput kalcija, magnezija, natrija i kalija. Elektroliti su nam potrebni za održavanje odgovarajuće razine tekućine u našim tijelima, a gubimo ih kada se znojimo.

Sportski napici mogu biti dobra opcija za smanjenje umora i poboljšanje izvedbe vježbi kada kontinuirano vježbate dulje od sat vremena, kaže Jacqueline Shahar, stručnjak iz područja vježbanja i dijabetesa.

Sportska pića vam također mogu pomoći da ostanete hidrirani tijekom kraćih treninga u iznimno vrućim i vlažnim danima.

Primarni razlozi za konzumaciju sportskih napitaka tijekom vježbanja su unos tekućine i elektrolita kako bi se spriječila dehidracija te osigurala dovoljna količina ugljikohidrata za održavanje dostupnosti goriva mišićima tijekom dugotrajnog vježbanja, kaže dr. Mike Saunders. Ti događaji uključuju maratonsko trčanje, biciklizam na duge staze i triatlone te druge događaje sličnog trajanja i intenziteta, dodaje Saunders.

Za sportaše, konzumacija samo vode tijekom vježbanja može povećati vjerojatnost da će isti imati grčeve ili stanični edem (oticanje uzrokovano nakupljanjem tekućine u stanicama), kaže Shahar. Osim toga, pijenje samo vode može dovesti do hiponatrijemije ili niske razine natrija u krvi, što može dovesti do simptoma poput smetenosti i, kod teških oblika, napadaja, dodaje.

Većina osoba ne treba sportske napitke, kaže Vasanti Malik, doktor znanosti i asistent profesora nutricionističkih znanosti na Sveučilištu u Torontu.

Hidracija se može postići vodom, a elektroliti se mogu nadoknaditi konzumiranjem prehrane bogate cjelovitim namirnicama koje prirodno sadrže elektrolite, objašnjava Malik.

Voda je zdraviji izbor – pogotovo kada ne radite intenzivan trening ili ne vježbate na vrućem, vlažnom danu – jer su dodani šećeri i kalorije koje uglavnom sadrže sportski napici povezani s većim rizikom od razvoja i doživljavanja komplikacija kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, dodaje Malik.

Studija objavljena u ožujku 2019. godine u časopisu Circulation otkrila je da je konzumacija sportskih napitaka i drugih pića zaslađenih šećerom poput gaziranih pića povezana s ukupno većim rizikom smrtnosti, osobito od kardiovaskularnih bolesti i, u manjoj mjeri, raka.

Ako ste dehidrirani zbog previše alkohola, sportski napici mogu vam pomoći, čak i ako ne planirate intenzivne treninge, kaže Malik. To je zato što mogu pomoći u nadoknadi elektrolita izgubljenih urinom ili povraćanjem i pomoći tijelu da apsorbira vodu.

Alkohol je diuretik koji potiskuje hormon koji se zove antidiuretski hormon, a koji pomaže tijelu da zadrži vodu i elektrolite umjesto da ih gubi urinom, kaže Malik. To znači da čak i ako ne povraćate, gubite više vode i elektrolita kada pijete alkohol.

Recept za domaći sportski napitak

Potrebno:

  • Posuda ili čaša srednje veličine
  • Čaša s mjerama

Sastojci:

  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice vruće vode
  • 2 žlice soka od brusnice ili naranče
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1¾ šalice hladne vode

Upute:

U čaši otopite šećer i sol u vrućoj vodi. Dodajte sokove i hladnu vodu. Promiješati.
Zdjelu ili vrč stavite u hladnjak da se ohladi.

Pročitajte više

Više

Translate »