-3.5 C
Široki Brijeg
More

  Jesu li određeni dodaci prehrani – vitamini i minerali – bacanje novca?

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Malo je vjerojatno da će suplementi vitamina i minerala zaštititi od raka, kardiovaskularnih bolesti ili smrti, navode ažurirane smjernice U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF).

  Iako je uporaba dodataka prehrani uobičajena među odraslim osobama, neki stručnjaci tvrde da su vitamini i minerali “bacanje novca”.

  John Wong, liječnik, profesor medicine na Sveučilištu Tufts i član USPSTF-a, rekao je za Verywell da je sasvim razumno pretpostaviti da bi određeni protuupalni dodaci mogli smanjiti rizik od razvoja raka ili kardiovaskularnih bolesti, ali da ne postoje konkretni dokazi za takvu pretpostavku.

  USPSTF je čak dao “lošu” ocjenu nekim suplementima, uključujući vitamin E i beta karoten, kako bi obeshrabrio ljude da ih koriste.

  Suplementi vitamina E ne pružaju nikakvu zaštitu protiv raka ili kardiovaskularnih bolesti, objasnio je Wong. Dodaci beta karotena, koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A, mogu čak povećati rizik od raka pluća kod osoba koje već imaju određene čimbenike rizika, poput pušenja ili izloženosti azbestu.

  Wong je naglasio da su ove preporuke posebno usmjerene na odrasle osobe, s tim da isključuju trudnice. Ne odnose se na djecu, odrasle osobe koje su kronično bolesne, osobe koje imaju siromašnu prehranu ili na okolnosti u kojima bolesti ili lijekovi ometaju apsorpciju hranjivih tvari. Puno toga ovisi o vašim osobnim okolnostima, dodao je.

  USPSTF je dao istu preporuku i 2014. godine, a na osnovu činjenice da nisu postojali dokazi da je korisno konzumiranje multivitamina ili mineralnih dodataka. Međutim, unatoč preporuci, Amerikanci još uvijek troše milijarde dolara svake godine na dodatke prehrani.

  Ljudi vole nešto opipljivo kada je u pitanju zdravlje. Često je lakše uzeti tabletu nego uložiti u ponašanje, prehranu i promjenu načina života, navodi za Verywell Melissa Majumdar.

  Stručnjaci kažu da prije uzimanja dodatka treba razmotriti obmanjujuće zdravstvene tvrdnje na etiketama. FDA ne odobrava dodatke prehrani niti procjenjuje njihovu sigurnost ili učinkovitost, kao ni natpise na etiketama prije nego što dodatak krene u prodaju. Neke etikete dodataka promoviraju nedokazane tvrdnje, kao što su da proizvod “nema nuspojava” ili da je “bolji od” lijek na recept.

  Bez dokaza koji podržavaju učinkovitost dodataka prehrani, mnogi stručnjaci za prehranu i javno zdravstvo kažu da je umjesto toga najbolje usredotočiti se na unos hranjivih tvari iz prehrane.

  Vašem je tijelu lakše koristiti vitamine i minerale koji dolaze iz uravnotežene prehrane nego iz dodataka prehrani, navodi dr. Emma Laing. Spojevi u voću i povrću djeluju “sinergično” u promicanju zdravlja i oni se “ne mogu duplicirati u dodatku prehrani”.

  Unatoč nedostatnim dokazima koji podržavaju korištenje dodataka prehrani za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka, USPSTF ipak preporučuje neke dodatke prehrani. Na primjer, folna kiselina, također poznata kao vitamin B9, dobila je ocjenu “odličan” za upotrebu kod odraslih trudnica jer pomaže u sprječavanju određenih urođenih mana beba.

  Za njih se preporučuje korištenje folne kiseline od 0,4 do 0,8 miligrama dnevno, rekao je Wong.

  Iako postoji hrana obogaćena folnom kiselinom, teško je dobiti dovoljno ovog vitamina samo prehranom.

  Vitamin D još je jedan nutrijent koji je teško u potpunosti unijeti prehranom. Tijelo stvara vitamin D kada je koža izložena suncu, međutim neke osobe mogu imati problema s apsorpcijom dovoljne količine ovog vitamina kroz izlaganje suncu i hranu poput masne ribe i goveđe jetre.

  Nedostatak vitamina D je češći kod osoba s tamnijom kožom, onih koji žive na sjevernim geografskim širinama i onih koji izbjegavaju izlaganje suncu, navodi Laing.

  Višak vitamina D može uzrokovati zdravstvene probleme, kao što su bubrežni kamenci, smetenost i povraćanje, a njegov nedostatak se utvrđuje iz krvi.

  Vitamin D nije jedini dodatak koji može uzrokovati štetu u visokim dozama. Gospina trava, biljka koja se koristi za liječenje depresije i lošeg sna, može utjecati na neke lijekove, dok se za vitamin C smatra da može neke tretmane protiv raka učiniti manje učinkovitima.

  Čak i kada suplementi ne uzrokuju štetu, njihovo pretjerano uzimanje može biti bespotrebno jer ih tijelo ne iskoristi.

  Više nije uvijek bolje kada je riječ o sigurnosti i učinkovitosti dodataka prehrani, zaključuje Laing.

  Iako je moguće kupiti razne dodatke prehrani u slobodnoj prodaji, ipak je preporučljivo posavjetovati se sa stručnom osobom prije korištenja bilo kojih od njih.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »