Tuesday, July 23, 2024

Jednostavni koraci za uključiti više tjelesne aktivnosti kod osoba s ulceroznim kolitisom

Podijelite

Redovita tjelesna aktivnost utječe pozitivno na tijelo osobe, uključujući i osobe s ulceroznim kolitisom (UC). Ali zbog ove bolesti, koja uzrokuje upalu i ulceracije u debelom crijevu, ponekad se možete osjećati iscrpljeno i neraspoloženi za bilo kakvu tjelesnu aktivnost.

Mnoge osobe s UC-om strah je da ne pretjeraju i da time ne pogoršaju simptome ili nakon toga budu preumorni, kaže Jessica Elia, fizioterapeut, koja proučava utjecaj tjelesne aktivnosti na bolesti poput UC-a. Ispostavilo se da čak i lagani oblici kretanja mogu donijeti velike koristi. Trik je u pronalaženju vremena za iste.

Zašto tjelovježba djeluje povoljno na UC?

Prema jednoj recenziji, redovita tjelovježba niskog do umjerenog intenziteta može spriječiti pogoršanje bolesti, kao i poboljšati ukupnu kvalitetu života s upalnim bolestima crijeva (IBD). Istraživači još uvijek uče o tome na koji način tjelovježba pomaže kod UC-a. Jedan od mogućih mehanizama je smanjenje stresa. Nekontrolirana napetost i tjeskoba povezani su s većim rizikom od pojave simptoma. Tjelesna aktivnost, međutim, dokazano podiže raspoloženje, prema klinici Mayo. Osjećamo se bolje kada se počnemo više kretati, kaže Shannon Leggett, fizioterapeut iz New Yorka koja radi s osobama s kroničnim bolestima.

Neka vježbanje bude jednostavno

Ako vas pomisao na odlazak u teretanu natjera da se preznojite, niste jedini. (Što ako završim iscrpljen/a ostatak dana — ili još gore, ne budem mogao/la pronaći kupaonicu kad mi je potrebna?) Dobra vijest je da možete podržati svoje zdravlje jednostavno tako što ćete biti aktivniji tijekom uobičajenog dana. Zapravo, samo povećanje dnevnog broja koraka i provođenje više vremena stojeći mogli bi dovesti do poboljšanja simptoma, sugeriraju istraživanja. Nije vam potrebno Premium članstvo u teretani, puno opreme ili naporan rad da biste učinili nešto dobro za svoje tijelo, kaže Elia.

Šetajte

Ako želite dodati tjelesnu aktivnost u svoju rutinu bez da se previše naprežete, ništa ne možete nadmašiti običnu šetnju. Hodanje nije previše zahtjevna aktivnost i možete ju prilagoditi sebi na temelju toga kako se osjećate tog dana, kaže Leggett. Pokušajte izaći van na brzu 30 minutnu šetnju kada osjećate da imate energije i nemate simptoma. U danima kada vam je energija niža ili se brinete da ćete možda trebati do kupaonice, prošećite kraće, sporije u blizini doma ili čak gore-dolje po hodniku kod kuće.

Vježbajte kroz svoje obveze

Morate se uhvatiti u koštac s popisom obaveza? Iskoristite ih za napraviti koji korak više. Uvijek volim parkirati na drugom kraju parkirališta tako da moram dalje hodati do trgovine, kaže Leggett, a na mjestima kao što je supermarket, imate dodatnu aktivnost samo guranjem kolica. Uvijek možete napraviti nekoliko dodatnih krugova oko trgovine prije nego što odete.

Svoje svakodnevne aktivnosti učinite aktivnijima

U danima kada provodite više vremena kod kuće, usmjerite pažnju na stvari koje ćete već raditi i razmislite o tome kako dodati još malo kretanja. Ustanite i krećite se tijekom reklama dok gledate TV, predlaže Elia. Upalite radio i pleši dok čistiš. Čak se i rad u vrtu računa kao vježbanje. Ako ste skeptični koliko se ovi načini vježbanja isplate, pokušajte pratiti svoje kretanje pametnim satom ili pedometrom da vidite koliko dodatnih koraka zapravo dobivate. Možda ih napravite više nego što mislite, kaže Leggett.

Koristite stube

Tko kaže da morate ići na trčanje kad želite ubrzati rad srca? Penjanje gore i dolje po stubištu može biti jednako izazovno, a to možete učiniti u kratkim pauzama između prijelaza s jedne aktivnosti na drugu, kaže Leggett. Morate, na primjer, odnijeti rublje u svoju sobu? Nosite samo nekoliko stvari odjednom i ponovite radnju više puta. Ili pogledajte koliko puta možete ići skroz do vrha stuba i nazad dok nosite košaru za rublje u određenom vremenskom razdoblju, primjerice dvije ili tri minute.

Potražite vježbe istezanja online

I Elia i Leggett ističu sve blagodati duha i tijela koje dolaze s aktivnostima istezanja poput joge. Samo sa stajališta smanjenja stresa, budući da stres može biti okidač UC, ništa nije bolje, kaže Leggett. Elia preporučuje da tečajeve potražite na internetu, jer ih možete usporiti kako biste bili sigurni da ćete dobro zauzeti poze ili napraviti pauzu kada trebate odmor.

Isprobajte vježbe s  težinom tijela

Blagi trening otpora može pomoći da vaše kosti ostanu jake. To je važno budući da mnoge osobe s UC-om imaju gustoću kostiju nižu od prosječne i imaju veći rizik od prijeloma, ističe Elia. Ali utezi ili sprave za vježbanje nisu potrebni. Mogli biste ustati sa stolca jednom na sat i napraviti 10 čučnjeva. Ili pokušajte sa stojećim sklekovima naslonjeni na zid. Možete čak raditi vježbe za gornji dio tijela, kao što su potisak iznad glave ili veslanje bučicama, koristeći limenke juhe, kaže Leggett. Fizioterapeut vam može pomoći pronaći pokrete koji vam odgovaraju.

Ali, prvo razgovarajte sa svojim liječnikom

Uvijek je dobra ideja dobiti zeleno svjetlo od svog liječnika prije nego započnete s programom vježbanja, osobito ako ste tek počeli biti aktivni ili ste imali promjene UC-a, kaže Elia. (Poput otpuštanja iz bolnice ili oporavka od operacije.) Imajte na umu i to da ćete možda morati biti blaži prema sebi u danima kada se vaši simptomi pogoršavaju, i to je u redu. Za dane kada se ne osjećate tako dobro, prakticirajte laganu tjelovježbu; samo se pokušajte nastaviti kretati, preporučuje Leggett.

Pročitajte više

Više

Translate »