17.4 C
Široki Brijeg
More

  Jedna epizoda u životu s ileostomom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Bez obzira koliko dobro i detaljno neke planove isplanirali, neizbježno ih je u određenim okolnostima odgoditi.

  Cijeli prošli tjedan je išao po planu. Moglo bi se reći i više od očekivanoga. Stvarno! Stoma puno znači za svakoga od nas koga je neki od oblika upalnih bolesti crijeva držao kao zatočenika u četiri zida, s toaletom nadohvat ruke.

  Zapravo, i više nego puno znači, jer ti dopusti da se osjećaš skoro pa normalno i da ti mogućnost da opet živiš život punim plućima…

  Sve se odvijalo kako sam zamislila, još koji dan odmora, dok ne krenu obveze. – Kontam, napunit ću baterije, razbistriti glavu, uživati par dana bez obveza. Ma jednostavno, iskoristiti ću još koji dan slobodnog vremena za razonodu i razbibrigu. I jesam, donekle.

  Bazen i kupanje, kino, druženje s obitelji… mislim da nitko i ne bi poželio više.

  Tu večer sam otišla spavati, razmišljajući o tome kako iskoristiti i provesti još par slobodnih dana i kako ću stići odraditi sve što sam isplanirala i “ugurala” u njih, a da mi ni na kraj pameti nije bilo da ću možda neke od obveza u potpunosti prekrižiti, a neke odgoditi.

  Da, ponekad i sama zaboravim što znači smanjiti brzinu i malo usporiti. Opet imam potrebu naglasiti – zahvaljujući mojoj dragoj stomi!

  Kako u moru lijepih priča mora biti i onih koje te podsjećaju da život nije bajka, tako i u bajkovitom životu sa stomom (vjerujte da jeste nakon desetogodišnje pustolovine s IBD), u jednom trenutku si na braniku svijeta, u drugom trebaš tuđu pomoć da ustaneš iz kreveta.

  Prije stome nije bilo planiranja. Više je dan po dan sličio ronjenju na dah. Ako si dobro udahnuo, zaron će biti duži; a ako nisi, onda izroniš prije planiranoga.

  Tada i nisam imala izbor. Nije bilo moguće ponekad se izgubiti u moru obveza; u biti jeste, ali obveza oko vlastitog zdravlja i brojanja koliko si puta uzeo koju tabletu. Zapravo, jesi li šaku tableta popio tri puta ili četiri puta – kako i treba; i gdje je nestala ona polovica tablete od jučer za koju znaš da si je prepolovio. Ili je to možda bilo prekjučer!? (O povezanosti između zaboravljanja i upalnih bolesti crijeva nekom drugom prilikom.)

  Plan je bio započeti dan ranim jutarnjim buđenjem. Moglo bi se i reći da je sve išlo po planu da rano jutarnje buđenje nije upropastila moja draga ileostoma koja je eto baš to jutro odlučila napraviti kaos, u doslovnom smislu svakog značenja te riječi.

  Taaa-daa, iznenađenje!

  Navečer legneš pun planova za idući dan, a već u ranim jutarnjim satima nisi ni u mogućnosti razmišljati o njima, a kamoli neke od njih sprovesti u djelo.

  Kako to i inače bude kod mene, problemi s crijevom (da, jednina jer onog drugog već odavno nema) su ušetali na velika vrata. Stoma je u samo par sati vremena izazvala opću poplavu tolikih razmjera da sam iza toga ostala teško dehidrirana i u krevetu (umjesto da slijedim planirano).

  Prvi dan je najgori jer te iznenadi. Taj dan nemaš snage za bilo kakav oporavak, pustiš se k`o tikva niz vodu i čekaš da vrijeme prođe.

  Taj dan mrzim svu hranu, zapravo taj dan me više strah hrane nego bilo čega na ovom svijetu. Sve što nastojim je piti i piti, gutljaj po gutljaj. U takvim situacijama nije dovoljna samo voda, ne može ona vratiti izgubljeno iz organizma. Bitni su pripravci za hidraciju, i to puno njih, jer s ileostomom je drugačije.

  Dan drugi pokušavaš rezimirati, pokušavaš dokučiti koji je bio pogrešan korak zahvaljujući kojem si u jednom danu skinuo 3 kg, za koje nisi smatrao da su ti viška (tuđa mišljenja ne uzimam u obzir, hehe). Taj dan je borba sa samim sobom. Znam da moram jesti, a ne znam kako će crijevo reagirati. Krenem s juhom i onda čekam što će biti; dok u međuvremenu obaram svjetski rekord u količini popijene vode dnevno.

  Srećom, ovaj put je treći dan donio primirje između nas dvije, mene i moje drage stome. Kuhani krumpir, riža, tikvica – hello my best friends, we meet again – po tko zna koji put…

  I dok tako razmišljam kakav je to vikend mogao biti, a sigurno je mogao biti odličan ako uzmem u obzir prethodne dane prije “oluje”, znam da i u ovoj priči imam svog heroja. Imam anđela čuvara, jer nemoguće je sam proći određene životne epizode, ovakve posebno, i zahvalna sam i sretna zbog toga.

  Zapravo, u svakoj mojoj epizodi, svakoj priči, bude jedan super heroj. Moji heroji ne nose plašteve, nemaju odijela ili maske, ali imaju veliko srce i bezuvijetnu ljubav.

  Kakav bi svijet uopće bio da nema anđela čuvara, da nema uvijek onog jednog para ruku koji te pridržava; i što bi uopće bilo sa svima onima koji povremeno trebaju oslonac u svom životu da njih nema – super heroja koji za svoja djela ne traže nikakvo priznanje?!

  Kakav bi moj život bio danas bez ileostome ne želim znati, jer nije bila stvar izbora, nego izbor između života i ničeg drugog. Jedna loša epizoda ne čini cijelu sezonu lošom. Bit će ih još, sigurno, ali nikad neće i ne mogu promijeniti činjenicu da je ipak stoma zaslužna za većinu planiranih i ostvarenih životnih pustolovina (jer UC kod mene nije imao milosti).

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,098ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »