Wednesday, February 28, 2024

Je li sigurno jesti prehrambena vlakna ako imaš Crohnovu bolest?

Podijelite

Ako imate Crohnovu bolest, možda imate strah od prehrambenih vlakana. Možda se brinete da će to izazvati pogoršanje vaših simptoma ili da ćete se zbog njih osjećati gore, i možda vam je liječnik čak rekao da ih izbjegavate. Vrijeme je da preispitamo taj stav protiv vlakana. Jedna od najčešćih zabluda o prehrani kod osoba s Crohnovom bolesti je refleksna preporuka da se izbjegavaju prehrambena vlakna, kaže gastroenterolog Jason Harper. Ovaj mit se nastavlja širiti unatoč dokazima koji govore suprotno.

Uloga prehrambenih vlakana kod Crohnove bolesti je komplicirana, ali konsenzus među stručnjacima s kojima smo razgovarali je da iako postoje okolnosti kada bi ih bilo najbolje izbjegavati, da su vlakna ipak dobra za vas i vašu Crohnovu bolest.

Veza između Crohnove bolesti i vlakana

Prehrana bogata vlaknima potiče zdravu probavu i uravnotežen crijevni mikrobiom – što je ključno za sve, ali posebno za one s Crohnovom bolesti. Ali neke vrste vlakana – u određenim situacijama (tj. kad je aktivna faza) – mogu zapravo pogoršati vaše simptome. Zbog toga čak i neki liječnici savjetuju svojim pacijentima s Crohnovom bolesti da izbjegavaju tu hranjivu tvar.

To je pogreška, smatra dr. Harper. Nema medicinskih razloga da se izričito izbjegava unos vlakana tijekom aktivne bolesti, kaže on. Zapravo, osobe s Crohnovom bolesti imaju koristi od vlakana. Ne samo da promiču dobro opće zdravlje, vlakna mogu smanjiti upalu, potencijalno smanjiti rizik od raka debelog crijeva (koji je povećan kod Crohnove bolesti) i održati u ravnoteži njihov mikrobiom.

Vrste prehrambenih vlakana

Prehrambena vlakna dio su jestivih biljaka koje vaše tijelo ne može razviti i probaviti. Prolazi kroz vaš sustav i izlazi iz njega manje-više netaknut. Usput, međutim, obavlja mnoge važne poslove. Prema stručnjacima Harvard School of Public Health, prehrambena vlakna:

 • Pomažu u kontroliranju razini šećera u krvi, potencijalno smanjujući rizik od dijabetesa
 • Pomažu vam da se osjećate sitima, obuzdavajući vaš apetit
 • Pomažu vam u održavanju redovite stolice i smanjuje izglede za hemoroide i divertikularnu bolest
 • Snižavaju kolesterol i, moguće, rizik od srčanih bolesti
 • Mogu vas zaštititi od raka debelog crijeva

Postoje dvije vrste dijetalnih vlakana, topiva i netopiva. Pogledajmo pobliže svaki.

Topiva vlakna

Kada se ova vrsta vlakana spoji s vodom, formira se lako probavljiv gel koji potiče zdravlje vaših crijeva, prema znanstvenom pregledu iz 2022. u časopisu Biomedicines. Prema Mount Sinai, nalaze se u zobi, grahu, ječmu, sjemenkama, orašastim plodovima i nekom voću i povrću. Povećava količinu zdravih bakterija u vašim crijevima, što pomaže u smanjenju upale i pomaže probavi, prema klinici Cleveland.

Netopiva vlakna

Ova vrsta vlakana pomaže u formiranju vaše stolice i čini je mekšom, glomaznijom i pravilnijom, što štiti od zatvora i učinkovitije uklanja otpad iz vašeg tijela, objašnjava klinika Cleveland. Naći ćete ih u cjelovitim žitaricama kao što su kvinoja i smeđa riža, pšenične mekinje, lisnato povrće i još mnogo toga.

Mnoge namirnice, poput orašastih plodova i graha, sadrže i topiva i netopiva vlakna.

Mogu li vam vlakna pospješiti liječenje kod Crohnove bolesti?

Postoje neki dokazi da vlakna mogu pomoći u održavanju Crohnove bolesti u remisiji, prema znanstvenom pregledu iz 2023. godine, objavljenom u časopisu Nutrients. Autori kažu da prehrana bogata vlaknima zajedno sa standardnim liječenjem Crohnove bolesti može pomoći u održavanju remisije. Međutim, oni ističu da postoji vrlo malo istraživanja o odnosu između konzumacije vlakana i Crohnove bolesti, tako da ne mogu dati posebne prehrambene preporuke.

Jedan od mogućih razloga zašto su korisna: kada vlakna fermentiraju u vašim crijevima, uzrokuju da crijevne bakterije proizvode protuupalne spojeve koji se nazivaju kratkolančane masne kiseline (SCFA).

SCFA smanjuju upalu u debelom crijevu, pomažući u sprječavanju upale, kaže Eytan Ish Stern, R.D.N., klinički dijetetičar.

Prema pregledu iz 2022. godine u časopisu Cell Communication and Signaling, SCFA mogu pomoći u usporavanju napredovanja upalnih bolesti crijeva kao što je Crohnova bolest.

Jesu li vlakna uvijek dobra za osobe s Crohnovom bolesti?

Kratak odgovor je ne. Ako imate upalu i simptomi su se vratili, neke vrste vlakana najbolje je izbjegavati.

Netopljiva vlakna mogu biti vrlo iritirajuća za upaljeno debelo crijevo, kaže Adeeti Chiplunker, gastroenterologinja. Ta djelomično probavljena vlakna ‘stružu’ po upaljenom/ulceriranom tkivu i to boli!

Još jedan scenarij u kojem vlakna mogu biti štetna je kada je vaša Crohnova bolest uzrokovala strikturu ili suženje crijeva, što otežava kretanje tvari duž probavnog trakta. Vlakna mogu pogoršati stvari.

Hrana bogata vlaknima stvara glomaznu stolicu, a ta stolica mora proći kroz suženo područje, objašnjava Arun Swaminath, gastroenterolog. To može uzrokovati probleme.

Na primjer, ta glomazna stolica može dodatno blokirati vaš probavni trakt. Ovo je opasno. Začepljenje crijeva je hitan medicinski slučaj koji može uzrokovati komplikacije opasne po život, kao što su ozbiljna infekcija, pukotine ili perforacije u vašem debelom crijevu i smrt tkiva.

Prehrana siromašna vlaknima

Tijekom pogoršanja ili u slučaju poznate strikture, savjetovat ću pacijenta da bude na prehrani siromašnoj vlaknima, kaže dr. Swaminath. Možda ćete čuti da se takva prehrana naziva “prehrana s niskim reziduom”. Važno je, kaže dr. Harper, ostati na takvoj dijeti samo onoliko koliko je potrebno da se riješi problem, poput proširenja suženja ili ublažavanja upale. Prehrana s malim ostacima bogata je prerađenom hranom i nije dobra za dugoročno zdravlje, kaže.

Srećom, vjerojatno nećete morati izbjegavati sva vlakna čak ni tijekom upale. Topiva vlakna se obično bolje podnose nego netopiva vlakna za vrijeme aktivne faze, kaže dr. Chiplunker.

Imajte na umu da hrana često sadrži obje vrste vlakana, pa je teško izbjeći sva netopiva vlakna. Dr. Chiplunker preporučuje: počnite s malim količinama vlakana i polako ih povećavajte. To će vam pomoći da odredite koliko ste u stanju tolerirati.

Povećanje unosa prehrambenih vlakana s Crohnovom bolesti

Prvo, riješite se svih zabluda koje imate o vlaknima. Previše osoba s Crohnovom bolesti kaže da ih izbjegava, čak i njihovi liječnici, kaže dr. Harper. To je loša ideja zbog brojnih zdravstvenih prednosti. A neke osobe, kaže dr. Swaminath, mogu imati strah od vlakana jer ih povezuju s prethodnom opstrukcijom crijeva. Prestrašeni su da će se to opet dogoditi ako konzumiraju vlakna, kaže.

Stern, dijetetičar, objašnjava svojim pacijentima da simptomi Crohnove bolesti nisu svi izravno povezani s hranom koju jedete. Nastaju kao posljedica upale. Kad pacijenti shvate razliku, preporučujem da polako u svoju prehranu dodaju hranu koja sadrži vlakna, kaže on.

Dr. Harper educira svoje pacijente o različitim vrstama prehrambenih vlakana. Prelazimo preko činjenice da nisu sva vlakna ista, kaže on, pa čak i ako se neke namirnice bogate vlaknima ne podnose dobro, možda postoje druge koje se bolje podnose.

Cjelovita hrana u odnosu na dodatke s vlaknima za Crohnovu bolest

Vaš dnevni cilj vlakana je 25 grama za žene i 38 grama za muškarce, prema Academy of Nutrition and Dietetics.

Cjelovita hrana s visokim udjelom vlakana ima tendenciju da sadrži više drugih zdravih spojeva, poput vitamina, minerala i polifenola, pa bih rekao da je uvijek bolje većinu vlakana dobiti iz prehrane, kaže dr. Harper. Unatoč tome, neki dodaci vlaknima mogu biti od pomoći u rješavanju uobičajenih probavnih tegoba i mogu se dodati u unos prehrambenih vlakana.

Dr. Swaminath kaže da još nije provedena studija koja bi uspoređivala dodatke vlaknima i cjelovita prehrambena vlakna za osobe s Crohnovom bolesti. Ipak, kaže, Želim da ljudi jedu pravu hranu.

Međutim, suplementi su dobra alternativa ako ne ispunite svoju kvotu prehranom. Dodaci bogati vlaknima kao što su psyllium ljuskice izvrstan su način da se zadovolje potrebe prehrambenih vlakana, posebno za osobe koje možda ne vole okus hrane koja sadrži vlakna, kaže dr. Chiplunker, koji upozorava da aromatizirani dodaci vlaknima mogu sadržavati umjetna sladila koja mogu izazvati proljev. Najbolje je potražiti opcije bez okusa ako primijetite ovaj problem.

Stern preporučuje polagano dodavanje vlakana u vašu prehranu. Počnite s pola šalice meke, kuhane vlaknaste hrane. I jedite raznoliku prehranu, u kojoj dobivate vlakna iz različitih namirnica. Kaže da je povrće iz skupine krstašica poput brokule, kelja i prokulice, kao i grah i leća, nekim ljudima teže tolerirati. Umjesto potpunog izbjegavanja, preporučujem da počnete s malim porcijama ove hrane promijenjene teksture, poput kuhane, izmiksane ili u obliku pirea, kaže on.

Hrana bogata vlaknima

 • Leća: Jedna kuhana šalica sadrži 18 grama vlakana
 • Grašak: Jedna kuhana šalica sadrži 16 grama vlakana
 • Crni grah: Jedna šalica konzerviranog graha sadrži 15 grama vlakana
 • Artičoke srce: Jedna šalica kuhane artičoke srce sadrži 14 grama vlakana
 • Slanutak: Jedna šalica kuhanog slanutka sadrži 12 grama vlakana
 • Maline: Jedna šalica malina sadrži 8 grama vlakana
 • Tjestenina od cjelovitog zrna pšenice: Jedna šalica kuhane tjestenine sadrži 7 grama vlakana
 • Kruške: Jedna kruška srednje veličine sadrži 7 grama vlakana
 • Zob: Jedna šalica kuhane zobi sadrži 5 grama vlakana
 • Brokula: Jedna šalica nasjeckane brokule sadrži 5 grama vlakana

Vlakna su ključni dio zdrave prehrane i trebali biste se pobrinuti da ih jedete čak i ako imate Crohnovu bolest. Crohnova bolest konzumaciju vlakana može učiniti  izazovom i zahtijevati od vas privremeno smanjenje. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili dijetetičarom o najboljem načinu da zadovoljite svoje potrebe za vlaknima.

Pročitajte više

Više

Translate »