-2.5 C
Široki Brijeg
More

  Je li pčelinji propolis dobar za crijevni mikrobiom

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Dok se med smatra “tekućim zlatom”, ipak nije jedini pčelinji proizvod koji se smatra korisnim za ljudsko zdravlje. Pčele proizvode i propolis, voštani materijal sličan smoli koji insekti stvaraju miješanjem svoje sline, soka i pčelinjeg voska.

  Vjeruje se da propolis ima brojne zdravstvene dobrobiti na ljudsko zdravlje, uključujući poboljšane rada imuniteta te snižavanje krvnog tlaka. Smatra se i potencijalnim lijekom za alergije i kožna oboljenja – prema istraživanju objavljenom u studenom 2019. godine.

  Osim toga, smatra se da pčelinji propolis može biti koristan za crijevni mikrobiom, zajednicu trilijuna bakterija i drugih mikroba u probavnom traktu koji igraju važnu ulogu u probavi i cjelokupnom zdravlju.

  Iako je istraživanje o dobrobiti koju propolis ima na crijevni mikrobiom još u povojima, stručnjaci ističu kako dosadašnji podaci daju obećavajuće rezultate.

  Propolis, koji se ponekad naziva i “pčelinje ljepilo”, pčele proizvode za vrijeme izgradnje i održavanja svojih košnica.

  Pčele koriste propolis za sterilizaciju svojih košnica ubijanjem mikroorganizama, a svoja jajašca otpuštaju u stanice saća nakon što ih oblože propolisom, što pomaže osigurati zdrav razvoj jajašca, objašnjava dr. Asli Samanci, prehrambena znanstvenica i biologinja iz Istanbula, koji je ujedno i osnivač i izvršni direktor tvrtke Bee & You.

  Smatra se da su upravo ova antimikrobna svojstva koja ima propolis glavni izvor zdravstvenih dobrobiti na ljudsko zdravlje.

  Posljednjih godina raste interes za crijevni mikrobiom, budući da su studije, poput one objavljene u kolovozu 2018. godine, pokazale da poremećaji u mikrobiomu mogu biti povezani s nizom bolesti, uključujući upalne bolesti crijeva (IBD), pretilost, dijabetes, bolesti jetra, pa čak i s nekim oblicima raka.

  Studije novije generacije stavljaju fokus na to može li propolis biti koristan za crijevni mikrobiom, a ako je suditi prema gore spomenutom istraživanju, propolis može pomoći u zaštiti gastrointestinalnog trakta inhibirajući rast patogenih bakterija.

  Stacie J. Stephenson, doktorica kiropraktike i voditeljica funkcionalne medicine za Cancer Treatment Centres of America, ukazuje na studiju objavljenu u Biomedicine and Pharmacotherapy u listopadu 2019. godine koja je pokazala da propolis poboljšava ravnotežu bakterija i gljivica u crijevnom mikrobiomu jačanjem mukozne barijere, a koja bi mogla spriječiti ili izliječiti propusna crijeva.

  Što znači da jača barijeru koja odvaja vaš probavni trakt od ostatka tijela, tako da može propuštati hranjive tvari unutra i van, ali ne i toksine ili proteine iz ​​hrane, objašnjava dr. Stephenson.

  Ovo istraživanje je provedeno na štakorima s dijabetesom, a rezultati možda neće biti isti kod ljudi.

  Zanimljivo je isto i da su druge studije pokazale da pčelinji propolis potiče korisne bakterije i stabilizira mikrobiom medonosnih pčela, napominje Stephenson.

  U tijeku su klinička ispitivanja na ljudima, kao što je istraživanje od kolovoza 2020. godine, kako bi se utvrdilo može li pčelinji propolis pomoći osobama koje imaju sindromom iritabilnog crijeva (IBS).

  Ipak, dok više istraživanja ne bude dovršeno, prerano je govoriti o konkretnim koristima propolisa na crijevni mikrobiom kod ljudi.

  Sigurnost korištenja pčelinjeg propolisa nije opširno proučavana, ali općenito se smatra sigurnim za većinu osoba kada se konzumira u umjerenim količinama, ističe dr. Stephenson. S obzirom na to, FDA nije procijenila što je “umjerena količina”, a preporuke o proizvodima i preporuke raznih holističkih zdravstvenih stručnjaka uvelike se razlikuju, napominje ona.

  Standardna doza za odraslu osobu je oko 400 do 500 miligrama (mg) dnevno u obliku dodatka. I više doze su vjerojatno sigurne – neke osobe uzimaju terapeutske doze od 2000 ili 3000 mg dnevno – ali ja bih to preporučila samo pod vodstvom stručne osobe, kaže Stephenson.

  Postoji određeni broj osoba koje mogu biti alergične na propolis, zbog čega je svakako preporučljivo posavjetovati se s sa stručnom osobom prije uzimanja propolisa.

  Osim toga, poželjno je biti na oprezu i osobama s malignim oboljenjima koje su zainteresirane za korištenje propolisa zbog njegovih navodnih učinaka protiv istih.

  Tvrdnje o pčelinjem propolisu kao čudesnom lijeku mogu zvučati uvjerljivo, ali ne postoje stvarno dobri dokazi koji bi pokazali da će pčelinji propolis doista utjecati na tumor, kaže Stephenson, te ističe slučaj oboljele osobe od raka koja je uzimala visoke doze pčelinjeg propolisa, što je na kraju dovelo do toksičnog učinka na rad bubrega.

  Ako imate bilo kakvu ozbiljnu kroničnu bolest, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja pčelinjeg propolisa i potražite smjernice o pravoj dozi za vas, savjetuje Stephenson.

  Pčelinji propolis je dostupan u mnogim trgovinama zdrave hrane, kao i u mnogim oblicima.

  Moguće ga je kupiti u obliku kapsula, pastila, praha, krema, tinktura, pa čak i u vodici za ispiranje usta i pasti za zube.

  Moguće ga je pronaći i u kombinaciji s drugim pčelinjim sastojcima kao što su med, matična mliječ i pelud.

  Zbog vlastite sigurnosti uvijek se preporučuje provjeriti deklaraciju proizvoda i provjeriti je li navedena količina propolisa, obzirom da dodaci prehrani još uvijek nisu tako pomno regulirani kao lijekovi.

  I zaključno, propolis je uvijek dobro kupovati iz pouzdanih izvora, odnosno proizvođača kojima vjerujete.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »