4.1 C
Široki Brijeg
More

  Je li kurkuma jednako učinkovita u liječenju probavnih smetnji kao i lijekovi?

  Nedavna studija pokazuje da bi svijetložuti začin i njegov aktivni sastojak, kurkumin, mogli biti jednako dobri u borbi protiv probavnih smetnji kao i lijek bez recepta omeprazol (Prilosec).

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Kurkuma ima dugu povijest u Aziji kao lijek za sve vrste zdravstvenih problema, uključujući probavne probleme. Nedavna studija pokazuje da bi svijetložuti začin i njegov aktivni sastojak, kurkumin, mogli biti jednako dobri u borbi protiv probavnih smetnji kao i lijek bez recepta omeprazol (Prilosec).

  U studiji objavljenoj u BMJ Evidence-Based Medicine, znanstvenici su nasumično dodijelili jedan od tri režima 151 odrasloj osobi s probavnim smetnjama. Prva skupina sudionika je uzimala dvije kapsule kurkumina od 250 mg, četiri puta dnevno. Druga skupina sudionika je uzimala jednu tabletu omeprazola od 20 mg dnevno; dok je treća uzimala oba tretmana u kombinaciji. Istraživači su ispitivali sudionike o težini simptoma probavnih smetnji poput nadutosti, mučnine i bolova u želucu na početku studije te ponovno nakon 28 i 56 dana.

  Prema rezultatima studije, sudionici su iskusili slično smanjenje težine simptoma u sve tri skupine liječenja.

  Kurkumin je jednako dobro djelovao sam kao i u kombinaciji s omeprazolom

  Učinkovitost kurkumina bila je očekivana, jer ga liječnici tradicionalne medicine u Tajlandu već dugo koriste za liječenje probavnih smetnji, kaže glavni autor studije Krit Pongpirul, dr. med. iz Bangkoka, Tajland.

  Međutim, istraživači su bili iznenađeni kada su vidjeli da nema nikakve dodatne koristi od kombinacije kurkumina i omeprazola, kaže dr. Pongpirul.

  Usporediva učinkovitost između kurkumina/kurkume i omeprazola bila je kao što se i očekivalo, kaže Pongpirul. Međutim, uzimanje samo jednog od njih bilo bi dovoljno i sigurnije nego uzimanje oba jer nije bilo sinergijskog učinka.

  Je li sigurno uzimati suplemente kurkumina za probavne smetnje?

  Iako studija nije identificirala nikakve ozbiljne nuspojave s kurkuminom ili omeprazolom, laboratorijski testovi su pokazali da su neke osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, a koje su uzimale kurkumin, imale povišene jetrene probe.

  Osim toga, kvaliteta i količina kurkumina u dodacima prehrani mogu varirati i moguće je da ljudi neće vidjeti iste koristi od uzimanja verzija ovog spoja koje se bitno razlikuju od onoga što je korišteno u studiji, napominje Pongpirul.

  Sama kurkuma povezana je sa slučajevima oštećenja jetre, uglavnom kada se pomiješa s drugim tvarima kao što je crni papar, koji povećava razinu kurkumina u krvi, kaže Yuying Luo, dr. med., gastroenterolog, koji nije bio uključen u ovu studiju.

  U studiji su ispitanici uzimali ukupno 2 g kurkumina dnevno i nisu imali nuspojave; ovaj spoj nije povezan s problemima jetre u dozama do 6 g dnevno, kaže dr. Luo. No važno je pažljivo pročitati naljepnicu na svim dodacima prehrani kako biste bili sigurni koliko kurkumina uzimate, naglašava Luo.

  Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što isprobate bilo koji dodatak prehrani

  Rezultati nove studije nisu do kraja ispitani da bi Luo preporučio ljudima da probaju kurkumin kao početni tretman za probavne smetnje. No, ako ga neka osoba ipak želi isprobati, najbolje je isprobati ga dva do četiri tjedna kako biste vidjeli pomaže li, te ga prestati uzimati ako se pojave nuspojave ili probavne smetnje potraju, savjetuje Luo.

  Prije uzimanja bilo kojeg dodatka, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom, kaže Luo. Preporučam da ponesete upute kurkumina koja vas zanima kako biste razgovarali sa svojim liječnikom, kaže Luo. Isto tako, preporučam da sa svojim liječnikom razgovarate o svim dodacima koje uzimate kako biste bili sigurni da nema štetnih interakcija s drugim lijekovima, zaključuje Lou.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »