Tuesday, July 23, 2024

Je li kurkuma jednako učinkovita u liječenju probavnih smetnji kao i lijekovi?

Nedavna studija pokazuje da bi svijetložuti začin i njegov aktivni sastojak, kurkumin, mogli biti jednako dobri u borbi protiv probavnih smetnji kao i lijek bez recepta omeprazol (Prilosec).

Podijelite

Kurkuma ima dugu povijest u Aziji kao lijek za sve vrste zdravstvenih problema, uključujući probavne probleme. Nedavna studija pokazuje da bi svijetložuti začin i njegov aktivni sastojak, kurkumin, mogli biti jednako dobri u borbi protiv probavnih smetnji kao i lijek bez recepta omeprazol (Prilosec).

U studiji objavljenoj u BMJ Evidence-Based Medicine, znanstvenici su nasumično dodijelili jedan od tri režima 151 odrasloj osobi s probavnim smetnjama. Prva skupina sudionika je uzimala dvije kapsule kurkumina od 250 mg, četiri puta dnevno. Druga skupina sudionika je uzimala jednu tabletu omeprazola od 20 mg dnevno; dok je treća uzimala oba tretmana u kombinaciji. Istraživači su ispitivali sudionike o težini simptoma probavnih smetnji poput nadutosti, mučnine i bolova u želucu na početku studije te ponovno nakon 28 i 56 dana.

Prema rezultatima studije, sudionici su iskusili slično smanjenje težine simptoma u sve tri skupine liječenja.

Kurkumin je jednako dobro djelovao sam kao i u kombinaciji s omeprazolom

Učinkovitost kurkumina bila je očekivana, jer ga liječnici tradicionalne medicine u Tajlandu već dugo koriste za liječenje probavnih smetnji, kaže glavni autor studije Krit Pongpirul, dr. med. iz Bangkoka, Tajland.

Međutim, istraživači su bili iznenađeni kada su vidjeli da nema nikakve dodatne koristi od kombinacije kurkumina i omeprazola, kaže dr. Pongpirul.

Usporediva učinkovitost između kurkumina/kurkume i omeprazola bila je kao što se i očekivalo, kaže Pongpirul. Međutim, uzimanje samo jednog od njih bilo bi dovoljno i sigurnije nego uzimanje oba jer nije bilo sinergijskog učinka.

Je li sigurno uzimati suplemente kurkumina za probavne smetnje?

Iako studija nije identificirala nikakve ozbiljne nuspojave s kurkuminom ili omeprazolom, laboratorijski testovi su pokazali da su neke osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, a koje su uzimale kurkumin, imale povišene jetrene probe.

Osim toga, kvaliteta i količina kurkumina u dodacima prehrani mogu varirati i moguće je da ljudi neće vidjeti iste koristi od uzimanja verzija ovog spoja koje se bitno razlikuju od onoga što je korišteno u studiji, napominje Pongpirul.

Sama kurkuma povezana je sa slučajevima oštećenja jetre, uglavnom kada se pomiješa s drugim tvarima kao što je crni papar, koji povećava razinu kurkumina u krvi, kaže Yuying Luo, dr. med., gastroenterolog, koji nije bio uključen u ovu studiju.

U studiji su ispitanici uzimali ukupno 2 g kurkumina dnevno i nisu imali nuspojave; ovaj spoj nije povezan s problemima jetre u dozama do 6 g dnevno, kaže dr. Luo. No važno je pažljivo pročitati naljepnicu na svim dodacima prehrani kako biste bili sigurni koliko kurkumina uzimate, naglašava Luo.

Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što isprobate bilo koji dodatak prehrani

Rezultati nove studije nisu do kraja ispitani da bi Luo preporučio ljudima da probaju kurkumin kao početni tretman za probavne smetnje. No, ako ga neka osoba ipak želi isprobati, najbolje je isprobati ga dva do četiri tjedna kako biste vidjeli pomaže li, te ga prestati uzimati ako se pojave nuspojave ili probavne smetnje potraju, savjetuje Luo.

Prije uzimanja bilo kojeg dodatka, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom, kaže Luo. Preporučam da ponesete upute kurkumina koja vas zanima kako biste razgovarali sa svojim liječnikom, kaže Luo. Isto tako, preporučam da sa svojim liječnikom razgovarate o svim dodacima koje uzimate kako biste bili sigurni da nema štetnih interakcija s drugim lijekovima, zaključuje Lou.

Pročitajte više

Više

Translate »