4.1 C
Široki Brijeg
More

  Je li Crohnova bolest autoimuna bolest?

  Što se više istraživanja provodi, razumijevanje uzroka upalnih bolesti crijeva se poboljšava i dovodi do boljeg tretmana i individualiziranog pristupa medicine u tom pogledu.

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Crohnova bolest je jedno od oboljenja koji se zajedničkim imenom nazivaju upalne bolesti crijeva. Prvenstveno zahvaća probavni trakt u kojem izaziva upalne procese. Ulceracije i upala se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu trakta ali i odraziti se i na druge dijelove organizma, uključujući kožu, zglobove i oči.

  Točan uzrok Crohnove bolesti nije još uvijek poznat, ali se smatra nasljednom uz okolišne čimbenike kao okidače.

  Nekoliko je istraživanja koja pokušavaju razjasniti na koji način treba klasificirati Crohnovu bolest. Međutim, bolest ne uzrokuje stvaranje antitijela, zbog čega nije točno Crohnovu bolest nazvati “autoimunim” stanjem već imunološki posredovanim stanjem ili autoinflamatornim stanjem.

  Imunološki sustav je važan dio obrambenog mehanizma tijela koji sudjeluje u obrani organizma od vanjskih podražaja. Adaptivni imunološki sustav uči što je virus, bakterija, parazit ili gljivica i kako se obraniti od njih. Kao takav s vremenom se razvija i uči ciljati konkretno vanjske podražaje koji napadaju tijelo i uzrokuju bolesti.

  Kada dođe do pogreške u besprijekornom radu imunološkog sustava ponekad može pogrešno vidjeti vlastite stanice tijela kao strana tijela i napasti ih pri čemu zdravo tkivo se odjednom identificira kao neprijatelj i takav poremećaj dovesti do nastanka bolesti.

  Kad imunološki sustav na takav način zastrani, dolazi do lančane reakcije koja potiče stvaranje antitijela protiv komponenti čovjekovih stanica umjesto protiv vanjskih podražaja. Takva antitijela nazivamo autoantitijela.

  Međutim, kod Crohnove bolesti nije identificirano antitijelo povezano s tom bolesti. Niti jedan test krvi ne može pronaći “Crohnovo” antitijelo i na taj način dijagnosticirati bolest, kao što je slučaj s drugim autoimunim stanjima.

  Postoji više od 80 identificiranih autoimunih bolesti od onih više poznatih kao što je reumatoidni artritis pa sve do onih rijetkih poput Kawasakijeve bolesti.

  Mnogi autoimuni poremećaji su kronična stanja i zahtijevaju cjeloživotni tretman dok neke druge mogu biti kraćeg perioda trajanja ili se uspješno tretirati zbog čega ne zahtijevaju kontinuiran tretman.

  Autoimuna stanja nešto su češća kod žena nego kod muškaraca.

  Drugi dio imunološkog sustava se naziva urođeni imunološki sustav i to je dio imuniteta s kojim se osoba rađa. U kontroli je gena koje osoba nasljeđuje od svojih roditelja.

  To je prvi red obrane protiv štetnih vanjskih podražaja. Njegov odgovor je brz u borbi sa stranim tijelima, uzrokujući simptome poput groznice, vrućine i oteklina.

  Kao i svaka vrsta gena i geni koji kodiraju urođeni imunološki sustav ponekad mogu doživjeti određene promjene. Takve promjene mogu utjecati na način na koji će imunološki sustav reagirati.

  Kod nekih slučajeva to može značiti da urođeni imunološki sustav ne može prepoznati razliku između zdravog tkiva koje je dio organizma i supstanci koje treba napasti. Kad urođeni imunološki sustav zabunom zamijeni tjelesne stanice za strana tijela pali se alarm za obranu koji tada izaziva upalu.

  Upala uzrokovana urođenim imunološkim sustavom koji djeluje na ovaj način može se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a naziva se sistemskim odgovorom. Ovakav upalni odgovor može postati kroničan, u prijevodu, njegovo trajanje može biti dugo.

  U prošlosti se Crohnova bolest kategorizirala kao autoimuna bolest, međutim sada se smatra da nije, zbog nedostatka faktora koji bi trebali biti prisutni kako bi se mogla bolest klasificirati kao autoimuna, zbog čega se Crohnova bolest točnije može opisati kao autoinflamatorna bolest.

  Neka istraživanja smatraju IBD posljedicom imunološke dificijencije. Ovakva teorija ukazuje na defekt unutar bijelih stanica kod ljudi koji žive s upalnim bolestima crijeva. Međutim, i ta je teorija posljednjih godina postala manje prihvaćena i možda ne obuhvaća cjelokupni spektar Crohnove bolesti.

  Poznato je da imunološki sustav ima ulogu u razvoju Crohnove bolesti, ali kako i na koji način različiti čimbenici utječu na razvoj bolesti daleko je od potpunog.

  U nekim slučajevima Crohnova bolest i općenito IBD također se referiraju kao “imunološki posredovanim” stanjima. Ovo je širi pojam koji obuhvaća sva stanja povezana s disregulacijom imunološkog sustava.

  Kako nova istraživanja budu dovršavana tako će se sukladno tome i bolje razumijevati i uzrok upalnih bolesti crijeva, a sve skupa će voditi do boljih tretmana.

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »