Monday, April 22, 2024

Isprobao sam vodoravno nošenje stoma pomagala uz pomoć tri različita pojasa

Podijelite

Kada sam shvatio da ću imati stomu, makar privremeno, odlučio sam poduzeti sve da život s njom sebi učinim što ugodnijim. Nisam želio da me ona spriječi da obavljam aktivnosti u kojima sam do sada uživao. Također, cilj mi je bio i sakriti stomu, ne zbog toga što je se sramim, već više zbog toga što cijenim estetiku i ujedno ne želim da me itko sažalijeva kada vidi kesicu.

Motivacija da napišem ove recenzije nastala je iz želje da se na neki način odužim portalu MissStoma Magazine, a i Facebook zajednici koja mi je na ovaj ili onaj način pomogla da se suočim sa situacijom koja me snašla ili će me snaći. Cilj mi je pomoći korisnicima stoma pomagala da lakše pronađu način nošenja stoma pomagala, ali i da pronađu vlastitu motivaciju za život sa stomom i daljnju borbu.

Za početak, napomenuti ću kako ovo nije plaćen članak te da recenziju pišem isključivo prema vlastitom dojmu.

Inače, od 18. godine bolujem od ulceroznog kolitisa, no na žalost nakon 14 godina, u 32. godini života, na redovnoj kolonoskopiji otkriven mi je rak debelog crijeva te je crijevo uklonjeno u potpunosti i kreiran je J-pouch koji će biti spojen nakon što prođem kroz kemoterapije.

Recenziju pišem točno nakon 2 mjeseca od operacije i nakon mjesec dana korištenja tri različita pojasa za vodoravno nošenje stome.

Ni operacija, ni kemoterapija, ni stoma me nisu spriječili da točno 2 mjeseca nakon operacije odem na odmor u terme, a  koji sam isplanirao još prije same dijagnoze, prilikom čega sam isprobao pojase u različitim uvjetima.

Odluku o horizontalnom nošenju pojasa donio sam za vrijeme samog oporavka od operacije, te sam, moram priznati, bez previše istraživanja impulzivno donio odluku i naručio Comforbelt Vertical Pro pojas.

Vodoravno nošenje stome činilo mi se zgodnije iz više razloga. Naime, u samom početku (sada je taj osjećaj nestao) sam imao dojam kako će se kesica odlijepiti zbog vlastite težine te sam je imao potrebu prazniti više nego je stvarno potrebno. Također, kesica stoji baš na pregibu gdje inače stoji remen te mi to više nije bila sigurna opcija jer sam smatrao da ću time smanjiti kapacitet same vrećice jer sadržaj neće moći proći niže, a i kada prođe niže nije mi nimalo bilo ugodno kada mi se sam sadržaj spusti u hlače.

Uz to, stoma vrećica, kada stoji okomito, me ometala i u seksualnim aktivnostima.

Sve navedene, za mene negativne posljedice nošenja stome sam eliminirao vodoravnim nošenjem stoma pomagala uz pomoć pojaseva. Naravno, ne želim reći da je ovo jedina ispravna opcija, svatko ima svoje razloge i preferencije, ali trenutno dijelim svoje vlastito iskustvo.

Ako vas muči način na koji ćete isprazniti stomu kada ista stoji vodoravno, ovim putem želim poručiti da su brige posve neutemeljene, ja svoju praznim između nogu dok sjedim na WC školjci ili eventualno stojeći kada sam u nečistom WC-u.

Kesica je dovoljno fleksibilna da nemam nikakvih problema s njenim pražnjenjem.

Osim Comforbelt Vertical Pro pojasa naručio sam i Comfizz Waistbands od 5″ i 7″ te Billy Active ostomy wrap.

Recenziju ću napisati na način da ću posebno za svaki od pojasa navesti svoje iskustvo korištenja, a u nastavku možete vidjeti i cijene. Uz pojas ukratko ću opisati i iskustvo kupovanja na navedenim web stranicama.

Kao stoma pomagalo trenutno nosim Coloplast dvodijelni sustav, Sensura pločicu od 40 mm, te imam ileostomu promjera 25 mm.

usporedba cijena

Comforbelt Vertical Pro

Comforbelt pojas je sa stranice Comforbelt.com, gdje osim Comforbelt Vertical Pro pojasa možete naručiti i okomite pojase, a također nude se opcije slip-on pojasa, različitih dodataka te pojasa za sport. Napominjem kako ja imam iskustvo isključivo s Comforbelt Vertical Pro pojasom te postoji mogućnost kako bi čak i meni, a možda i vama drugi pojasevi više odgovarali.

Prednost Comforbelt Vertical Pro pojasa je ta što stoma stoji unutar samog pojasa, dakle ne naslanja se na tijelo već postoji džep u koji se provuče stoma te patent koji se otvori tijekom pražnjenja. Osobno ne volim kada mi se stoma naslanja na tijelo jer ponekad imamo osjećaj topline pa ovo smatram prednošću. Pojas se naručuje u različitim veličinama, ali može se i do neke mjere regulirati širina što je zgodno u trenucima kada se prejedeš i ne želiš biti zategnut. Ono što bi definitivno naveo kao manu je činjenica da je ovo najskuplji pojas koji sam kupio, a cijenu dodatno povećava i činjenica da se skladište nalazi u Velikoj Britaniji pa je potrebno platiti carinu i PDV.

U ovih mjesec dana, pojas sam najviše koristio na samom početku nošenja stoma pomagala jer mi je nudio najviše sigurnosti. Također, nakon operacije sam često imao bolove u stomaku kada bi pojeo pa mi je pružalo olakšanje to što ga mogu proširiti po potrebi. Kasnije, kada sam navikao na korištenje drugih pojasa ovaj pojas ne nosim često jer je pomalo krut u odnosu na Bilby Activ pojas, a ne nudi toliku diskreciju, odnosno ne steže stomu uz tijelo kao Comfizz pojas.

Osim toga, nakon nošenja pojasa zaključio sam kako bi džep za kesicu mogao biti 2 cm uži što bi dalo potrebno mjesto za uvlačenje donje majice u hlače prema mojim trenutnim navikama.

Comforbelt Vertical Pro

Comfizz waistbands 5″ i 7″

Comfizz.com stranica nudi pregršt različitih proizvoda za nošenje stoma pomagala, kako za žene, tako i za muškarce. Neka vas ne zavara prvi dojam, iako izgleda kao ženski steznik, Comfizz pojas je zbilja unisex proizvod. Jednako kao Comforbelt, proizvod se naručuje iz Velike Britanije te je potrebno platiti carinu i PDV, no cijena je znatno manja u ovom slučaju.

Proizvod se naručuje ovisno o veličini struka i nema mogućnost proširivanja što u nekom trenutku zna stvarati osjećaj nelagode, no jednako tako, ovaj je pojas baš zbog toga odličan za diskretno nošenje jer maksimalno drži stoma pomagalo uz tijelo što ga čini pogodnim za užu odjeću.

Nedostatak ovog proizvoda je taj što stoma pomagalo stoji direktno uz kožu što meni osobno zna stvarati nelagodu pa često znam ispod staviti nekakvu dodatnu barijeru, primjerice komad odjeće ili čak WC papir kada nisam kod kuće.

Materijali od kojih su napravljeni su jako slični, na Comfizz pojasu piše 85% polyamide i 15% lycra, dok je Comforbelt od jednakog materijala kao i speedo kupaće gaćice. Što se tiče sušenja, pojasevi se relativno brzo suše te su isprobani i u bazenu i u blažim saunama.

Nisam primijetio nikakva oštećenja nakon korištenja u tim uvjetima i služe svrsi. Obzirom da sam naručio dva pojasa, jedan od 5” i drugi od 7” napomenuti ću kako je onaj od 5” više namijenjen za kraće nošenje dok je stoma pomagalo moguće saviti i složiti. U trenutku kada se kesica napuni događa se da proviri ispod pojasa. Dakle, iako pojas i tada služi svrsi te je drži na mjestu više ne izgleda estetski lijepo.

Pojas od 7” je pogodan za sigurno nošenje kesice bez straha da će ista izviriti.

U praksi, ovaj pojas sam najviše nosio prilikom izlaska vani te na bazenu baš zbog činjenice da stoma kesicu drži priljubljenu uz tijelo te se najmanje vidi kada se ista napuni sadržajem.

Comfizz 5 i 7

Billy Active ostomy wrap

Stoma-na-und.de je stranica koja nudi mogućnost narudžbe proizvoda iz EU što smanjuje troškove jer se time izbjegava carina. Kao i prethodne stranice nudi različite proizvode od kojih sam ja probao Billy Active ostomy wrap.

Jednako kao Comfizz waistband, proizvod se naručuje ovisno o veličini struka no za razliku od Comfizz pojasa, ovaj pojas je dosta elastičniji, odnosno manje pruža nelagode prilikom nošenja. Međutim, zbog tog manje zategnutog nošenja se stoma više ističe kada se krene puniti pa je opet stvar preferencije i situacije.

U drugu ruku, ono što čini ovaj pojas boljim je činjenica da je kreiran tako da se dio tkanine provuče ispod stoma pomagala te na taj način kesica ne stoji uz tijelo već je omotana u samu tkaninu pojasa.

Ovaj pojas sam također isprobao u bazenu i saunama te nisam primijetio nikakve nedostatke, a jednako kao i prethodni pojasevi napravljen je od materijala sličnog kupaćim kostimima te se brzo suši.

U praksi, ovaj pojas najčešće koristim kada sam kod kuće jer mi je ugodan za nošenje, odnosno gotovo ga ne osjetim na sebi, oblaže vrećicu tako da mi ista ne prijanja uz tijelo, a u kućnim uvjetima mi nije važno vidi li mi se napunjena stoma vrećica ili ne ispod same odjeće. Također, ovaj pojas najčešće koristim za spavanje.

Billy Active ostomy wrap

Za sva dodatna pitanja, možete me kontaktirati putem Facebooka ili Instagrama.

Članak piše gost autor, Toni Rai. Sadržaj ovoga članka nije sponzoriran niti je na bilo koji način povezan sa spomenutim brandovima. Radi se isključivo o recenziji jednog od čitatelja MissStoma Magazine portala koji je odvojio svoje vrijeme i dao si truda da napiše osobno iskustvo nošenja pojaseva. Marija P.

Pročitajte više

Više

Translate »