5.2 C
Široki Brijeg
More

  Isprobala sam Ostocare Air Vent

  MissStoma Magazin koristi pouzdane i provjerene izvore za članke!

  Ostocare Air Vent je maleni ventil koji se koristi kao dodatak stoma pomagalima preko kojeg se može ispustiti višak zraka iz stoma vrećice.

  Ostocare Air Vent dizajniran je tako da se preko njega bez problema može pustiti zrak iz stoma vrećice. Krajnji cilj korištenja ovoga proizvoda je jednostavno ispuštanje nakupljenog zraka iz stoma vrećice, a time i smanjenje učestalih odljepljivanja pomagala zbog vrećice koja se napuhala kao balon.

  Ostocare Air Vent nije filter, nego maleni ventil koji se fizički instalira na bilo koje pomagalo.

  Duljina trajanja ventila je jednaka duljini trajanja pomagala koje se nosi, što znači da se ventil mijenja sa svakim novim pomagalom.

  Imala sam priliku isprobati ovaj mali ventil, a u nastavku možete pročitati moj osvrt na sami proizvod kroz vrijeme testiranja.

  Ostocare Air Vent sam isprobala na pomagalima bez filtera i s filterom, te jednodijelnim i dvodijelnim pomagalima za stomu. Ovdje svakako moram napomenuti da unatoč korištenju vrećica s filterom u određenim trenucima bude neizbježno napuhavanje stoma vrećice kao balon.

  Postavljanje ventila:

  Postavljanje je jednostavno. Sve što treba napraviti je odrediti mjesto na stoma vrećici, isto posušiti, te skloniti zaštitnu foliju i ventil nalijepiti na predodređeno mjesto. Nakon apliciranja ventila potrebno je i probušiti malenu rupicu kroz otvor i na površini vrećice, te otvor zatvoriti za to predviđenim čepom.

  Dakle, postavljanje nije bilo nimalo komplicirano i čak prilikom aplikacije prvog ventila, uz korištenje uputa koje dođu uz Ostocare Air Vent, nisam imala nikakvih problema postaviti isti.

  Rukovanje ventilom:

  Kad se jednom postavi, ventil nije potrebno ponovno skidati. Za ispustiti zrak iz vrećice dovoljno je samo otvoriti otvor na ventilu i laganim potiskom istisnuti zrak iz vrećice.

  Rukovanje ventilom je dosta jednostavno.

  Ovdje svakako moram napomenuti da je poželjno ispuštanje zraka obavljati u stojećem položaju.

  Kod ponovnog zatvaranja sam pazila da čep fino sjedne u svoje ležište. Kad je ventil pravilno zatvoren, bez problema drži i niti jednom mi se nije dogodilo da se nekontrolirano otvori.

  Učinkovitost:

  Kod dvodijelnih pomagala za stomu ventil mi je bio ujedno i koristan i smatrala sam da uopće nemam potrebu za njim.

  Koristan mi je bio iz razloga jer sam pomoću njega mogla jednostavno istisnuti nakupljeni zrak iz stoma vrećice, a opet s druge strane nije mi bio toliko potreban jer dvodijelni sustavi su napravljeni tako da se svaki bazni podložak i vrećica mogu odvojiti jedno od drugoga u svakom trenutku, čak i prilikom nošenja.

  Ovdje moram priznati da mi je bilo praktičnije otvoriti ventil i isprazniti zrak nego odvojiti vrećicu od baznog podloška kako bih ispustila zrak iz vrećice.

  Kod jednodijelnih pomagala za stomu Ostocare Air Vent je ispunio svoju svrhu i namjenu. Kako su ove vrste pomagala napravljene iz jednog dijela ne postoji bilo kakav način da se ispusti zrak iz vrećice osim da se ode u toalet i napravi kompletni proces pražnjenja pomagala.

  Kod ovih pomagala ventil je poslužio svrsi, posebno u prilikama gdje blizina toaleta nije bila na dohvat ruke. Čak i u prilikama kad bih osjetila da se vrećica nije toliko napunila stolicom već samo zrakom, i tada je ventil poslužio svrsi.

  Za ispuštanje zraka preko ispusta jednodijelnog pomagala bih morala svaki put koristiti toalet i prazniti vrećicu. S ventilom to nisam morala. Bilo je dovoljno osigurati malo privatnosti i pomoću ventila ispustiti zrak.

  Sigurnost korištenja:

  Tijekom cijelog procesa testiranja, ventil je bio siguran za korištenje. U spomenutom periodu ventil se nije niti jednom odlijepio s pomagala, što znači da ljepljiva traka koja služi za pričvršćivanje ventila na pomagalo dobro lijepi na površinu vrećice. Čep od ventila ima dobro ležište, niti jednom se zaštitni čep nije otvorio slučajno.

  Zaključak:

  Ostocare Air Vent definitivno nije jedan od dodataka bez kojeg stoma pomagala ne mogu funkcionirati, ali svakako jeste dodatak vrijedan pažnje. Više nego jednostavan je za instaliranje i uporabu, s tim da prilikom ispuštanja zraka treba obratiti pažnju na jačinu potiska i da se ventil ne otvara u ležećem položaju. Tijekom cijelog perioda testiranja ventil je bio siguran za uporabu i čak i preko noći je ostao na svom mjestu, a čep se nije ni u jednom trenutku otvorio.

  Posebno ga smatram korisnim kod jednodijelnih sustava pomagala kod kojih je nemoguće odvojiti bazni podložak i vrećicu kako bi se ispustio prekomjerno nakupljeni zrak bez da se otvor za pražnjenje ne otvara. Kod mene se radi o ileostomi i koristim jednodijelne vrećice s ispustom, što znači da smatram da bi ovaj proizvod bio još zanimljiviji onim osobama s kolostomom, točnije svima onima koji koriste jednodijelne sustave bez ispusta – jer to je pat pozicija i ne postoji niti jedan način da se isprazni zrak iz vrećice osim da se promijeni cijelo pomagalo.

  Dakle, je li ovaj dodatak nešto bez čega ne bih mogla? Definitivno nije, ali je svakako dodatak kojeg nije loše imati. Makar i u prilikama “nužde” poput nemogućnosti ispuštanja zraka preko otvora, odnosno kod zatvorenih vrećica ili spoja prstena vrećice i baznog podloška jer se nosi jednodijelni sustav.

  Vjerojatno bi mi dobro došao i kod jedne moje smiješne situacije kad sam se vraćala s busom iz Zagreba. Zamolila sam vozača da izađem jer ja moram “ispustiti zrak”. Naravno da sam dobila pogled pun upitnika i onako u potpunosti zbunjenog izraza lica.

  Tada nisam uopće skužila zbog čega, ali sada kad vrtim film unazad i smijem se ovoj sceni, mogu samo zamisliti kako sam zvučala. Bez objašnjenja da imam stomu, i da nosim pomagalo, i da se tu nakuplja zrak, i svega ostaloga popratnog; ja sam tražila da ispustim zrak. Zna se kako se dogodi ispuštanje zraka, hehe. E pa da sam možda tada imala ovaj mali ventil, vjerojatno bih izbjegla ovu scenu i kao i svi “normalni” ljudi ispustila zrak šutke i nastavila dalje.

  *Sadržaj sponzorira Ostocare Ostomy Air Vent

  Prijevod/Tekst: Marija Primorac, mag.act.soc

  DARIVANJE

  Zavirite u Darivanja koja MissStoma Magazine ima. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe!

  Sadržaj web stranice MissStoma Magazine je isključivo informativnog karaktera. Ova stranica, kao ni društvene mreže povezane uz istu, ni pod kojim okolnostima nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu niti liječenje.

  stoma

  Grupa podrške

  Pridruži se grupi podrške za osobe s raznim oblicima stome (ileostoma, kolostoma, urostoma, jejunostoma...), pouchem (j-pouch, k-pouch, w-pouch...) i resekcijom crijeva i postani dio velike zajednice u kojoj možete puno toga naučiti, ali i doprinijeti zajednici svojim znanjem.

  OSTAVI KOMENTAR

  Unesite svoj komentar!
  Ovdje unesite svoje ime

  1,099ObožavateljiLike
  3,607PratiteljiPrati
  29PratiteljiPrati

  Marija P.

  Author

  Founder and the author of the MissStoma Health & Lifestyle Magazine. Also, an IBD warrior, cancer survivor, and stoma owner trying to spread the awareness about invisible illness that almost stole my life and about the invisible disability that gave me my life back.

  Translate »